2023. július 18., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 18 - KEDD - Zsoltárok 73

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 73 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+73&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+73&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Egyedül Istennél van a megoldás. A zsoltárosnak kérdései vannak, amelyekre választ keres, igénybe véve kora megoldásait és válaszait. Abban az időben mindenki abban hitt, hogy az igazaknak jól megy soruk, a gonoszoknak pedig rosszul. A zsoltáros ennek az ellenkezőjét tapasztalta. Hol van akkor az igazság? Amikor azonban bement Isten templomába, megértette az igazságot. Nekünk is vannak jól bejáratott válaszaink bizonyos kérdésekre, de néha rájövünk, hogy nem működnek, de amikor ráhangolódunk Isten jellemére, egészen más szemszögből fogjuk látni a dolgokat.

2.    Isten közelében megnyugvásra lelünk. A zsoltáros nyugtalan volt. Nyugtalanították a megoldatlan kérdések, a látszólagos igazságtalanság, de amikor Isten közelébe került, helyreállt lelki nyugalma. Mi is Isten közelében, a vele való szoros kapcsolat által találjuk meg lelki nyugalmunkat és békénket. Ezért hív Jézus, menjünk hozzá, és nyugalmat találunk lelkünknek.

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.     akinek útjai kifürkészhetetlenek, de mindig igazságosak és szeretetből fakadnak

b.    akit az emberek néha félreértenek és igazságtalannak tartanak abból kiindulva, hogy az élet igazságtalan.

c.    aki akkor is velünk van, amikor támadások érnek

d.    aki akkor is velünk van, amikor értelmetlenül szenvedünk

e.    aki megérteti velünk, hogy sikamlós úton járunk, amikor azt gondoljuk, hogy bűnös életmódunkkal is sikeresek lehetünk

f.      aki megérteti velünk, hogy nem hiábavaló tisztán tartani szívünket

g.    aki figyelmeztet, hogy kellemetlen meglepetés éri azt, aki gonoszul él, de jelen pillanatban nem látja károsnak

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 19. fejezet

19. fejezet – A SÖTÉTSÉGEN ÁTSUGÁRZÓ FÉNY (3. rész)

A bánat éjszakáján sötétség sűrűsödött Jézus tanítványai köré, de Isten nem hagyta el őket. Így hangzik a prófétai ige: "Ha még a cetétségben ülnék is, az Úr az én világosságom... Kivisz engem a világosságra, meglátom az Ő igazságát. " "A sötétség sem borít el előled, és fénylik az éjszaka, mint a nappal; a sötétség olyan, mint a világosság. " Isten ezt mondta: "Az igazakra világosság fénylik a sötétben. " "A vakokat oly úton vezetem, amelyet nem ismernek, járatom őket oly ösvényeken, amelyeket nem tudnak; előttük a sötétséget világossá teszem, és az egyenetlen földet egyenessé; ezeket cselekszem velük, és őket el nem hagyom" (Mik 7:8-9; Zsolt 139:12; 112:4; Ésa 42:16).

Azok a kijelentések, amelyeket a tanítványok az Úr nevében tettek, minden részletükben helyesek voltak; és az események, amelyekre előremutattak, éppen teljesedtek. "Bétölt az idő, és elközelített az Istennek országa" - mondták. "Az idő" - a Dán 9. fejezetében meghirdetett hatvankilenc hét - lejártával, amelynek a Messiásig kellett nyúlnia, Krisztust, miután János megkeresztelte a Jordánban, a Lélek felkente. És az "Isten országa", amelynek közeledtét a tanítványok hirdették, Krisztus halála által jött létre. Ez az ország, a hiedelemmel ellentétben, nem földi birodalom volt. Nem is az eljövendő halhatatlan ország, amelyet Isten felállít, amikor "az ország... és a hatalom és az egész ég alatt levő országok nagysága átadatik a magasságos egek szemei népének"; az az örökkévaló ország, amelyben "minden hatalmasság néki szolgál és engedelmeskedik" (Dán 7:27). "Az Isten országa" kifejezés jelzi mind a kegyelem, mind a dicsőség országát. A kegyelem országát Pál apostol a Zsidókhoz írt levelében ismerteti. Miután az apostol felhívja az olvasók figyelmét Krisztusra, a könyörületes közbenjáróra, aki "megindul... gyarlóságainkon", ezt mondja: "Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk" (Zsid 4:16). A kegyelem királyi trónja a kegyelem országát jelképezi, mert a trón létezése egy ország létezését sejteti. Krisztus számos példázatban használja "a mennyek országa" kifejezést, jelezve azt a munkát, amelyet Isten kegyelme végez az emberi szívben.

A dicsőség trónja ugyanígy ábrázolja a dicsőség országát. A Megváltó ezekkel a szavakkal utal erre az országra: "Mikor pedig eljő az embernek Fia az Ő dicsőségében, és Ővele mind a szent angyalok, akkor beül majd az Ő dicsőségének királyi székébe. És elébe gyűjtetnek mind a népek" (Mt 25:31-32). Ez az ország még a jövőben van. Isten csak Krisztus második adventjekor állítja fel.

A kegyelem országa közvetlenül az ember bukása után jött létre, amikor megfogamzott a terv a vétkes emberiség megváltására. Akkor még csak Isten szándékában és ígéreteiben létezett, az ember pedig hit által lehetett alattvalója. Ténylegesen azonban csak Krisztus halálakor jött létre. A Megváltó, elfáradva az emberi konokságtól és hálátlanságtól, még azután is visszaléphetett volna a Golgota áldozatától, hogy földi misszióját elkezdte. A Gecsemánéban a fájdalom kelyhe megremegett a kezében. Még akkor is letörölhette volna homlokáról a véres verítéket, és hagyhatta volna, hogy a vétkes emberiség elpusztuljon gonoszsága miatt. Ebben az esetben nem lehetett volna megváltás a bukott ember számára. De amikor a Megváltó odaáldozta életét, és elhaló lélegzettel így kiáltott: "Elvégeztetett!", a megváltás tervének megvalósulása biztosítva volt. A megváltás ígérete, amelyet a bűnös pár az Édenben kapott, megpecsételődött. A kegyelem országa, amelyet Isten előzőleg megígért, akkor jött létre.

2 megjegyzés: