2023. július 20., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 20 - CSÜTÖRTÖK - Zsoltárok 75

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 75 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+75&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+75&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten határozza meg az igazságszolgáltatás idejét. Isten a megfelelő időben ítéletet gyakorol. A pontos időt nem tudjuk, de azt igen, hogy lesz ítélet és az Úr igazságosan, méltányosan és kegyelmesen fog ítélni. Mi gyakran türelmetlenek vagyunk Isten ítéletével kapcsolatosan, amikor mások gonoszságát kell megítélni, és elvárjuk, hogy Isten igazságos legyen, de elhalasztanánk az ítéletet, amikor Istennek velünk kell türelmesnek lennie, és azt várnánk, hogy inkább kegyelmes legyen, mint igazságos.

2.    Ha a föld és a rajtalevő dolgok meginognak, Isten megjavítja azokat.  A földön minden bizonytalan és ingadozó. Néha azt érezzük, hogy minden összeomlik körülöttünk. Isten azt mondja ebben a zsoltárban, hogy „Ha meginog a föld és minden lakója, én megszilárdítom oszlopait!” Erre csak Isten képes. Ő a biztos pont az egész világmindenségben.   

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akit cselekedetei igazolnak. nincs arra szüksége, hogy önmagát igazolja

b.    akinek ítélete tökéletes, a megfelelő időben és formában érkezik

c.    akitől származik minden jó, ezért az embernek nem kell kérkedni, az emberi jótetteknek is Ő a szerzője

d.    aki senkit sem akar megalázni

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 19. fejezet

19. fejezet – A SÖTÉTSÉGEN ÁTSUGÁRZÓ FÉNY (5. rész)

Micsoda változás ment végbe a tanítványok szívében, amikor újra láthatták Mesterük kedves arcát! (Lk 24:32). Jobban és tökéletesebben, mint valaha, megtalálták azt, "aki felől írt Mózes a törvényben, és a próféták". A bizonytalanságot, szívfájdalmat, kétségbeesést felváltotta a teljes bizonyosság, a felhőtlen hit. Csoda-e akkor, hogy Krisztus feltámadása után "mindenkor a templomban valának, dicsérvén és áldván az Istent"?! Olyan próbájuk volt, aminél súlyosabb nem is lehetett volna. .És az emberek, akik csak a Megváltó megalázó haláláról tudtak, keresték arcukon a fájdalom, a zavar és a kudarc nyomát, de csak boldogságot és diadalt láttak. Isten így készítette fel a tanítványokat a reájuk váró munkára. Akkor, amikor mindent elveszettnek hittek, meglátták, hogy Isten szava diadalmasan megvalósul. Mi is tudta volna most már hitüket gyöngíteni vagy szeretetük lángját eloltani?! Legnagyobb fájdalmukban "erős vigasztalás" volt a reménység: lelküknek "bátorságos és erős horgonya" (Zsid 6:18-19). Tanúi voltak Isten bölcsességének és hatalmának, és tudták, "hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem hatalmasságok, sem jelenvalók, sem következendők, sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény" nem szakaszthatja el őket "az Istennek szerelmétől, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban". "Mindezekben - mondták - felettébb diadalmaskodunk az által, aki minket szeretett" (Róm 8:38-39.37) "Az Úr beszéde megmarad örökké" (1Pt 1:25). És "kicsoda az, aki kárhoztat? Krisztus az, aki meghalt, sőt aki fel is támadott, aki az Isten jobbján van, aki esedezik is érettünk" (Róm 8:34).

Így szól az Úr: "Soha többé nem pironkodik az én népemu (Jóel 2:26). "Este bánat száll be hozzánk, reggelre öröme (Zsolt 30:6). Amikor a tanítványok találkoztak a Megváltóval a feltámadás napján, és szavai hallatán szívük gerjedezett; amikor tekintetük értük megsebzett fejére, kezére és lábára esett; amikor - mennybemenetele előtt - kivezette őket egészen Bethániáig, és áldásra emelve kezét megparancsolta nekik: "Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangéliumot", és hozzátette: "imé én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig" (Mk 16:15; Mt 28:20); amikor pünkösd napján a megígért Vigasztaló alászállt, erőt árasztva a magasságból, és a hivők szíve megremegett mennybement Uruk jelenlétének tudatától - felcserélték volna-e kegyelme evangéliumának szolgálatát és az adventjekor átvehető koronát, "az igazság koronájá"-t - még ha útjuk az Övéhez hasonlóan az áldozat és mártíromság útja is - korábbi tanítványságuk reménységével, valamiféle földi trón dicsőségével?! Ő, aki "véghetetlen bőséggel" mindezeket megcselekedheti, "feljebb hogynem mint kérjük vagy elgondoljuk", megadta nekik - a szenvedésében és örömében való részesüléssel együtt - a "sok fiak dicsőségre" vezérlésének kibeszélhetetlen örömét, az "igenigen nagy örök dicsőséget", amelyhez - mondja Pál - "a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk" "nem hasonlítható".

A Krisztus második adventjét hirdetők fájdalma hasonlított az első tanítványok fájdalmához, akik az első adventkor prédikálták "az Isten országának evangéliumát". "Bétölt az idő, és elközelített az Istennek országa" - mondták. Miller és társai éppígy hirdették, hogy a Biblia utolsó és leghosszabb prófétikus időszaka lejáróban van; hogy az ítélet elközelgett, s az örökkévaló ország nemsokára megnyitja kapuit. Miller és társai meghirdették a 2300 nap végét (Dán 8:14), amelynek a hetven hét egy részét képezte. Mindkét csoport prédikálása ugyanannak a nagy prófétikus időszaknak - csak más és más részének - a teljesedésére épült.

2 megjegyzés: