2023. április 1., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - április 1 - SZOMBAT - Jób 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jób 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3b%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=J%C3%B3b%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten együttérzéssel hallgatja a tehetetlenül vergődő Jóbot, de nem fedheti fel számára a hátteret. Elgondolkodhatunk, milyen lehetet a szerető Istennek kivárni azt a pillanatot, amikor felfedheti titkát, miközben gyermeke szörnyű szenvedéseit kell néznie. Isten nem volt közömbös és nem volt kegyetlen, de meg kellett várnia azt a pillanatot, amikor Jób még jobban meg fogja ismerni Őt és élete még teljesebb lehet. Jób története világosan mutatja, hogy Istent jobban érdeklik életünk hosszútávú eredményei, mint pillanatnyi kényelmünk. Talán Istennek a legnehezebb, de hosszútávú jólétünk érdekében időnként végignézi szenvedésünket és csak a legmegfelelőbb pillanatba lép közbe.  

2.    Isten céltáblának használja az embert. Jób felteszi Istennek a kérdést, hogy miért tette ki őt céltáblájának. Igaza van Jóbnak, hogy Isten céltáblának teszi ki az embert, de nem egészen úgy, ahogyan gondolta. Isten nem a bántás és támadás céltáblájává teszi ki az embert, hanem szeretetének céltáblájává. Isten az Ő szeretetével, jóságával és áldásaival ostromolja az embert. Mindig csak a jóval és sohasem a rosszal.

3.    Isten nem egy sértődékeny Isten. Jób olyan kérdéseket tesz fel Istennek, amitől mi megsértődnénk. Olyan kérdéseket, amelyek miatt mi felháborodunk és úgy érezzük, hogy ember nem tehet fel ilyen kérdéseket az Istennek. Jó barátai is azért támadják őt, mert úgy érzik, hogy tiszteletlen Istennek szemben. Úgy érzik, hogy Isten védelmére kelnek, amikor rendreutasítják Jóbot. Viszont Isten nem veszíti el a türelmét, és nem haragszik meg Jóbra. És ránk sem haragszik meg, ha neki tesszük fel kérdéseinket, még a legkeményebbeket is. Ez az iránta való bizalmunk jele, főleg életünk nehéz szakaszaiban.   

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM  3. fejezet

3. fejezet – A HITEHAGYÁS (10. rész)

A pápaság a világ kényura lett. Királyok és császárok hajoltak meg a római pápa rendeletei előtt. Úgy tűnt, hogy a pápa az emberek földi és örökkévaló sorsát a kezében tartja. Róma tanításait évszázadokon át embermilliók fogadták el fenntartás nélkül, szertartásait tisztelettel gyakorolták, ünnepeit általánosan megtartották; papságát tisztelték, és bőkezűen támogatták. A római egyháznak azóta sem volt ennél nagyobb tekintélye, pompája és hatalma.

De "a pápaság dele a világ éjféle volt"." A Szentírás szinte teljesen ismeretlen volt, nemcsak a nép, de a papság körében is. A régi idők farizeusaihoz hasonlóan a pápai vezetők gyűlölték a világosságot, amely leleplezte bűneiket. Miután eltávolították Isten törvényét, az igazság normáját, korlátlan hatalmat gyakoroltak, és gátlástalanul vétkeztek. Eluralkodott a csalás, a kapzsiság és a tékozlás. Az emberek semmiféle bűncselekménytől nem riadtak vissza, ha általa vagyonhoz vagy magas álláshoz juthattak. A pápák és főpapok palotái a legnagyobb erkölcstelenség színhelyei voltak. Egyes pápák olyan felháborító bűnöket követtek el, hogy a világi uralkodók megpróbálták eltávolítani ezeket az egyházi méltóságokat. Európa századokon át egy helyben topogott a tudományok, a művészetek és a műveltség terén. A kereszténységet erkölcsi és szellemi bénultság szállta meg.

A világ állapota a római uralom alatt Hóseás próféta szavainak félelmetes és letagadhatatlan teljesedését mutatta: "Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való. Mivelhogy te megvetetted a tudományt, én is megvetlek téged... És mivelhogy elfeledkeztél Istened törvényéről, elfeledkezem én is a te fiaidról. " "Nincs igazság és nincsen szeretet és nincsen Istennek ismerete a földön. Hamisan esküsznek és hazudnak, és gyilkolnak és lopnak és paráználkodnak, betörnek. és egyik vér a másikat éri" (Hós 4:6.1-2). Ez lett a következménye annak, hogy száműzték Isten Igéjét.

 

 


1 megjegyzés: