2017. december 28., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 28 - CSÜTÖRTÖK - Náhum 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 60. fejezet 899. nap

Látomásaiban a próféta a bűnön és síron diadalmaskodó boldogokat Alkotójuk közelében látja. Oly közvetlenül beszélgetnek vele, mint ahogy az ember kezdetben beszélt Istennel. "Ezért örvendjetek és vigadjatok mindörökké annak, amit teremtek - mondja nekik az Úr -. Mert Jeruzsálemet vigasságra teremtem, népét pedig örömre.

Vigadozni fogok Jeruzsálemmel, és örvendezni népemmel. Nem hallatszik ott többé sírás és jajgatás hangja." "Nem mondja többé Sion lakója, hogy beteg, az ott lakó nép bűnbocsánatot nyer."

"...Mert víz fakad a pusztaságban,
és patakok erednek a pusztában.

Tóvá lesz a délibáb,
és víz fakad a szomjú földön.
Ahol azelőtt sakálok tanyáztak,
nád és káka terem..."

"A tövis helyén ciprus nő,
a csalán helyén mirtusz nő..."

"Jól megépített útja lesz,
amelyet szent útnak hívnak.
Nem jár azon tisztátalan,
csak az Úr népe járhat rajta,
bolondok nem tévednek rá."

"Szóljatok Jeruzsálem szívéhez, és hirdessétek neki, hogy letelt rabsága, megbűnhődött bűnéért, hiszen kétszeresen sújtotta az Úr keze minden vétkéért" (Ézsa 65:18-19; 33:24; 35:6-7; 55:13; 35:8; 40:2).

Amint a próféta nézi az Isten városában lakó megváltottakat, a bűn és az átok nyomától mentesen, elragadtatással kiált: "Örüljetek Jeruzsálemmel, vigadjatok vele mindnyájan, akik szeretitek! Szívből örüljetek vele mind..."

"Híre sem lesz többé országodban erőszaknak,
határaidban pusztulásnak és romlásnak.
Isten szabadítását nevezed kőfalaidnak,
és dicséretét kapuidnak.

Nem a nap lesz többé napvilágod,
és nem a hold fénye világít neked,
hanem az Úr lesz örök világosságod,
és Istened lesz ékességed.

Nem megy le többé napod,
és holdad nem fogy el.
Az Úr lesz örök világosságod,
letelnek gyászod napjai.

Egész néped igaz lesz,
örökre birtokában lesz az ország;
facsemete, amelyet én ültettem,
kezem alkotása,
amely megmutatja dicsőségemet"
(Ézsa 66:10; 60:18-21).

Mai Bibliai szakasz: Náhum 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Náhum ismételten kihangsúlyozza, hogy Isten a legnagyobb „szuperhatalom", aki fenntartja és irányítja a világ történelmének eseményeit és a kormányzatokat. Abban a korban élünk, amikor „… dühösködnek a nemzetek, és hiábavalóságot gondolnak, … amikor fölkerekednek a föld királyai, és a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és fölkentje ellen…. Az egekben lakozó kineveti, az Úr megcsúfolja őket” (Zsolt 2:1-4).

Uralhatták bár az asszírok az akkor ismert világ nagy részét a Kr. e. VII. században, kegyetlen visszaéléseik, és a prófétai figyelmeztetések sorozatos elutasítása miatt hamar betelt gonoszságuk pohara, ami megítélésükhöz vezetett. Az uralkodói tisztség áldása nagy felelősséggel is jár. Az uralkodói hatalmat jóra kell használni, mindenki számára biztosítani kell az alapvető emberi jogokat.

Náhum, az ismeretlen próféta felhívja az asszírok figyelmét, hogy Isten minden népet számon tart. Amennyiben elmulasztották az emberiséget szolgálni, akkor jobb, ha magukra vetnek. Isten nem gerjed hirtelen haragra, de ítélete végérvényes lesz.

Végezetül Isten nemcsak megszabadítja népét az elnyomástól, de a gonoszságnak is mindörökre véget vet, soha többé nem ütheti fel ismét a fejét. Még a tartós igazságtalanság és a végső üldöztetés során is bízhat Isten népe az Ő jóságában, mert „jó az Úr, menedék a szorongattatás idején” (Náh 1:7).
                                                                                                  
Gary Councell

125. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 60. fejezetéhez (december 24-30.).

Micsoda gyönyörű ígéretek találhatóak ebben a fejezetben!

Van egy speciális igényű gyermekem, aki kerekesszékhez kötött, ezért az alábbi vers különösen sok örömmel tölt el. Sóvárogva vágyom az eljövendőket, hogy lássam a fiamat szarvasként ugrándozni, körbe-körbe szaladgálni, korban hozzá hasonló totyogókkal.

„Akkor a vakok szemei megnyílnak,
És a süketek fülei megnyittatnak,
Akkor ugrándoz, mint szarvas a sánta,
És ujjong a néma nyelve.”
Ézsaiás 35:5–6

A fiam betegsége idején elhagyatottnak éreztem magam, és sokszor veszteségélményem volt, nem tudtam, hogy miért is imádkozzak. Akkoriban volt, hogy a gyülekezeti közösségem és a barátaim imában hordoztak, ők imádkoztak értem, amikor én nem találtam szavakat az imához. Gyakran csak annyit tudtam mondani, hogy „Istenem, segíts a fiamon.”

Ez a fejezet számomra az ilyen tapasztalatok perceiről szól, az ima és a gyülekezeti közösség erejére emlékeztet. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból, és imádkoznunk kell testvéreinkért, akik nyomorúsággal küzdenek. Néha nekünk kell az ő erejükké válnunk, amikor nekik nincsen már. Még akkor is, hogy ha csak annyit tehetünk, hogy meghallgatjuk őket, vagy engedjük, hogy a vállunkon kisírják magukat, alapvető fontosságú, hogy ott legyünk azok számára, akiknek fájdalmaik vannak.

A világ tele van megtört szívű emberekkel, akiknek fájdalmaik vannak. Nap mint nap látom ezt a fájdalmat a barátaimon, akik speciális igényű gyermekek szülei. Olvassuk hát ezeket az erőteljes ígéreteket, és osszuk meg azokat a körülöttünk lévőkkel!

Áldom Istent a nehézségeimért, hiszen azok segítettek jobban tudatára ébredni annak, hogy mennyire szükségünk van egymásra, amikor az élet a nehéz oldalát mutatja.

Jill Simpson Palffy
Westminster hetednapi adventista gyülekezet
Dél-Karolina, USA

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése