2017. december 31., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 31 - VASÁRNAP - Habakuk 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Kedves Testvérek!
Egyelőre csak a bibliai fejezetet tudtuk feltenni, mert a Generál Konferencia honlapján hibásan jelennek meg a felolvasások. Amikor kijavítják, azonnal pótoljuk. Közben azt sikerült kideríteni, hogy a Jézus élete című könyvet kezdjük el olvasni. A többit is pótoljuk!

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 1. fejezet 902. nap

1.  "Velünk az Isten"

"És annak nevét Immánuelnek nevezik, ami azt jelenti: Velünk az Isten" (Mt 1:23). "Az Isten dicsőségének ismerete" látható "Jézus Krisztus arcán" (Vö. 2Kor 4:6). Az Úr Jézus Krisztus örök időktől fogva egy az Atyával. "Isten képmása", az Ő nagyságának, fenségének visszatükrözője - az Ő "dicsőségének világoltatása" (Vö. 2Kor 4:4.6). Jézus azért jött földünkre, hogy ezt a dicsőséget kinyilatkoztassa. Eljött a bűn sötétjében bolyongó világunkba, hogy bemutassa Isten szeretetének világosságát - hogy legyen "VELÜNK AZ ISTEN". Ezért jövendölték róla, hogy "nevét Immánuelnek nevezik".

Jézus eljött, hogy közöttünk lakozzék, s kinyilatkoztassa az Atyát mind az emberek, mind az angyalok előtt. Ő Isten Igéje volt - Isten gondolatait tette érthetővé. Tanítványaiért mondott imájában így szólt: "Megismertettem ővelük a Te nevedet" (Jn 17:26) - "irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú" (2Móz 34:6) -, "hogy az a szeretet legyen őbennük, amellyel engem szerettél, és én is őbennük legyek" (Jn 17:26). De ez a kinyilatkoztatás nem csupán földi gyermekeinek szól. Kicsiny világunk az egész mindenség tankönyve. Isten kegyelmének csodálatos terve, a megváltó szeretet titka az a tantárgy, amelybe "angyalok vágyakoznak betekinteni" (1Pt 1:12), és amelyet végtelen időkön át kutatni fognak. Mind a megváltottak, mind az el nem bukott lények számára Krisztus keresztje lesz az ismeret és a dicséret forrása. Meglátszik majd, hogy a Jézus arcán ragyogó dicsőség az önfeláldozó szeretet fénye. A Kálváriáról áradó világosságban látható meg, hogy az önmegtagadó szeretet törvénye az élet törvénye a föld és a menny számára egyaránt; s hogy Isten szívében van a forrása annak a szeretetnek, amely "nem keresi a maga hasznát" (1Kor 13:5); és hogy a szelíd, alázatos Jézus a megközelíthetetlen világosságban lakozó Atya jellemét mutatta be.

Kezdetben a teremtés egész műve Istent nyilatkoztatta ki. Krisztus volt az, aki kiterjesztette az egeket és lerakta a föld alapjait. Az Ő keze függesztette helyükre a térben a világokat, és Ő formálta meg a mező virágait. Ő az, "aki hegyeket épít erejével" (Zsolt 65:7), "akié a tenger és Ő alkotta is azt" (Zsolt 95:5). Ő halmozta el a földet szépséggel, Ő töltötte meg a levegőt dallammal, és Ő írta oda mindenre a földön, a levegőben és az égbolton az Atya szeretetének üzenetét.

A bűn megrontotta Isten tökéletes művét, de az Ő kezeírása továbbra is olvasható rajta. A teremtett dolgok még mindig hirdetik kimagasló voltának dicsőségét. Nincs sehol semmi - az önző emberi szíven kívül -, ami önmagának élne.

A levegőben röpködő madarak közt, a földön nyüzsgő állatok közt egy sincs, amely ne szolgálná mások életét. Az erdő minden levele, a pázsit minden fűszála betölti rendeltetését. Minden egyes fa, bokor és fűszál olyan életelemet áraszt magából, amely nélkül sem ember, sem állat nem élhet; az ember és az állatvilág viszont a fák, bokrok és fűszálak életét szolgálja. A virágok illatot árasztanak és áldásul tárják fel szépségüket a világnak. A Nap világok ezreinek örömére ontja sugarait. Az óceán - forrásaink és kútjaink éltetője - magába fogadja a föld összes folyamát, de csak azért, hogy továbbadja. A tengerből felszálló pára záporként hull vissza: megöntözi a földet, hogy belőle élet sarjadhasson.

Mai Bibliai szakasz: Habakuk 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Habakuk 1

Habakuk próféta könyve egy különleges könyv, mert nincs benne egy határozottan megfogalmazott üzenet Izrael számára, hanem inkább egy párbeszéd a próféta és Isten között. Habakuk próbálja megérteni azt, amit lát, és Isten válaszol az aggodalmaira. Azonban nem tekinthetjük a könyvet csupán egy személyes naplónak. Világos, hogy Habakuk megfogalmazza a Júdában élő istenfélő emberek aggodalmait, akik próbálják megérteni és istenismeretükkel összeegyezetni mindazt, ami körülöttük történik; mint akik úgy ismerik Istent mind egy szuverén lényt, aki mindent irányítása alatt tart.

A 2-4. versekben Habakuk kifejezi bosszúságát az erőszak és igazságtalanság miatt, amelyet maga körül tapasztal Júdában. Ő nem a környező nemzetekről beszél, hanem arról, amit Isten népe között tapasztal, akiket jobban ismer. Úgy tűnik, hogy néhányszor imádkozott, ahogy a 2. vers is mondja: „Meddig kiáltok még oh Uram, és nem hallgatsz meg?!”

Isten az 5-11. versekben válaszol, és elmondja Habakuknak, hogy ura a helyzetnek és Babilont fogja felhasználni arra, hogy megbüntesse Júdát. Habakuk megérti azt, hogy Babilon Isten eszköze Júda  megbüntetésre, de küzd azzal a gondolattal, hogy Isten miért használ eszközként egy olyan nemzetet, amely Júdánál is gonoszabb. A 13. versben felteszi a kérdést, hogy miért engedi meg Isten, hogy a gonosz kénye kedvére cselekedjen?

Amint a Föld történelmének vége felé közeledünk, a Habakuk által feltett kérdésekhez hasonlók lesznek azok a kérdésekhez, amelyekkel a ma embere küszködik. A prófétához hasonlóan mi is imádkozunk azért, hogy Isten lépjen közbe, vessen véget a fájdalomnak, szenvedésnek és a gonosznak, amely minden oldalról körülvesz bennünket. Ahogy Isten nem volt közömbös vagy tétlen Habakuk napjaiban, úgy ma sem. Bízzunk Benne!

Audrey Andersson
a Transz-Európai Divízió titkára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése