2018. február 9., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 9 - PÉNTEK - Máté 15


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 9. fejezet 942. nap

Krisztus életét az édesanyja iránti tisztelet és szeretet jellemezte. Mária a szíve mélyén hitte, hogy a szent gyermek, aki az ő szülötte, a régen megígért Messiás, hitét mégsem merte kifejezésre juttatni. Részt vett Jézus földi szenvedéseiben. Szomorúan látta a gyermek- és ifjúkori megpróbáltatásokat. Ha megvédte Jézust - mert tudta, hogy helyesen cselekszik -, azzal nehézségeket vont magára is. Tudatában volt, hogy az otthoni érintkezések, és a nyájas anyai gondoskodás életfontosságú a jellemformálásban. József fiai és leányai tudták ezt, és az anyai aggodalomra hivatkozva próbálták Jézus gyakorlatát az ő színvonalukhoz közelíteni.

Mária gyakran helytelenítette Jézus magatartását, és unszolta, hogy alkalmazkodjék a rabbik szokásaihoz. Jézust azonban nem lehetett rábeszélni, hogy lemondjon Isten műveinek szemléléséről, és ne azon fáradozzék, hogyan enyhítse az ember, sőt az oktalan állatok szenvedését. Amikor a papok és a tanítók Mária segítségét kérték Jézus irányításához, kétségbeesett; de béke szállt a szívébe, amikor Fia megmutatta azokat az íráshelyeket, amelyek igazolták eljárását. Mária időnként ingadozott Jézus és testvérei között, akik nem hitték, hogy Ő Isten küldötte, bár számos bizonyíték mutatta isteni jellemét. Látta, hogyan áldozza föl magát mások javáért. Jézus jelenléte tisztább légkört teremtett otthon, és élete kovászként hatott a társadalom tagjaira. Ártatlanul és szeplőtlenül járt a meggondolatlan, durva, faragatlan emberek között, az igazságtalan vámszedők, a féktelen tékozlók, bűnös samaritánusok, pogány katonák, darabos zsellérek és a tarka sokaság között. Mindenkihez volt egy jó szava, ha látott valakit, aki megfáradt, pedig neki is nehéz terheket kellett hordoznia. Osztozott az emberek gondjaiban, és elismételte nekik azt a leckét, amit a természetből vett: Isten szeretetét, gyöngédségét, jóságát.

Mai Bibliai szakasz: Máté 15

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:


Új protestáns fordítás:

Ebből a fejezetből világosan kitűnik, hogy a farizeusok nem a szívükre hallgattak.  Sokkal inkább a hagyományaikra és szertartásaikra figyeltek, melyek nélkül elveszettnek érezték magukat. Jézus vak vezetőknek nevezte őket. Ebben a részben Jézus arra szólít fel bennünket, hogy szívünk és lelkünk maradjon nyitott Őrá. A zavaró tényezők elkerülhetetlenek, de nem engedhetjük, hogy a média, a mindenféle kütyük, a hagyományok és más ember alkotta dolgok elvonjanak minket attól, ami igazán fontos, végül is a legfontosabb. Nyitottnak kell lennünk a Szentlélek vezetésére.

Jézus találkozik a kánaánita asszonnyal és először úgy szól hozzá, ahogy a zsidók beszélnek a kananeusokkal. Úgy viselkedik vele, ahogyan az asszony, a kívülálló várta is tőle. Valóban hitte az asszony, hogy Jézus a Messiás? Jézusnak adott válaszából kitűnik, hogy szíve nyitott volt és nagyon vágyott leánya gyógyulására. Így kiáltott Jézushoz: „Uram, légy segítségül nékem!” (25. vers). Jézus ismerte az édesanya szívét és azt, hogy valóban hisz benne és az Ő hatalmában. Ezért, az asszony hite és reménye vezetett a csodához. Jézusba vetett hite hozta meg a gyógyulást leánya számára. Milyen csodálatos Jézus ígérete: „Legyen néked a te akaratod szerint!” (28. vers.). Mi is hatalmas csodák tanúi lehetünk, ha megerősítjük Jézusba vetett hitünket és reményünket. Jézus kijelentése a zsidó vallási vezetőknek is szólt. Szeretete és gondoskodása mindenkinek szól, aki nyitott Őrá.

Soha nem böjtöltem még egy napnál tovább. El sem tudom képzelni, hogyan bírta a sokaság három napig élelem nélkül, csakhogy Jézus közelében lehessen.  Isten Fiának jelenlétében lenni nyilvánvalóan egy nagyon különleges élmény. El tudom képzelni, milyen feszülten figyelték Jézus kijelentéseit a tökéletes szeretetről és a tökéletes szabadságról. Pontosan erre az üzenetre áhítoztak. A legkülönbözőbb társadalmi rétegekből származó férfiak, asszonyok és gyermekek követték Őt, és teljesen magával ragadta őket mondanivalója. Három nap után Jézus csodálatos módon vendégelte meg a sokaságot. Fogta a hét kenyeret, valamint a néhány apró halat, és imádkozott mennyei Atyjához. Az étel megsokszorozódott, és nemcsak hogy jóllakott a nép, de még hét teli kosárnyi maradékot is össze tudtak szedni. Jézus ismét nem csekélységgel emlékeztet bennünket, hogy Ő gondoskodik fizikai szükségleteinkről, ahogy lelki igényeinket is betölti. Ő az, akire szükségünk van.

Joey Norwood Tolbert

131. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  9. fejezetéhez (február 4-10.).

A gyermek Jézus kiszökött az ácsműhelyből, és az otthona közelében lévő erdő felé vette az irányt. Itt, a fák és a természet édes dala mellett közelebb érezte magát mennyei Atyjához. Itt szabadon kiönthette szíve vágyait, anélkül, hogy félnie kellette volna, hogy félreértik. A zavartalan csendben érezhette, ahogy Isten örökkévaló karjai tartják Őt meghitten. És a csend és pihenés által erőt lelt.

Nincsenek erdők az otthonom környékén. Nincsenek fák, amiknek nekidőlhetnék, és hallgathatnám a madarak énekét. A környékünkön lévő házak egymáshoz közel állnak, a járdák és az aszfalt rég átvette a helyét annak, ami valamikor gazdálkodásra való földterület volt. A szívem epedezik a Megváltóval való közösség szépsége után, amikor az Ő teremtett világában gyönyörködhetem. Mindenhol ezt keresem.

Most a következővel kell megelégednem: a kék hortenzia, amit egy kedves barátomtól kaptam ajándékba, ott található a kis szekrényemen, ahol minden reggel láthatom, amint kinyitom a szemem. Amikor a napfény átszűrődik a sötétítőfüggönyön, megérint minden egyes virágszirmot. A csendes szépséget látva a lélegzetem is elakad. Ha vége lesz a télnek, a hálószoba ablakán kívül fogom elültetni, ahol szabadon nőhet és erősödhet.

Most még a közelemben tartom, hogy emlékeztessen arra, hogy aki ilyen gondosan teremtette a szépséget, az valóban gondoskodik rólam is. És egy percre a mennyet is közelebb érzem magamhoz.

Karen J. Pearson
Meridian/Parma Hetednapi Adventista körzet
Idaho, USA
Fordította Gősi Csaba


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése