2018. december 29., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 29 - SZOMBAT - 2 Mózes 28


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 87. fejezet 1265. nap

Isten hangja hallatszik és ez a hang kihirdeti, hogy igazságának eleget tettek. Sátánt legyőzték. Krisztus földön fáradozó és küzdő társait az Atya elfogadta "ama Szerelmesben" (Ef 1:6). A mennyei angyalok és az el nem bukott világok képviselői előtt Isten igazaknak nyilvánítja őket. Ahol Krisztus van, ott kell lennie az Ő egyházának is. Nevezetesen ott, ahol "irgalmasság és hűség összetalálkoznak, igazság és békesség csókolgatják egymást" (Zsolt 85:10). Az Atya karjaival átöleli Fiát, és azt mondja: "Imádják őt az Istennek minden angyalai" (Zsid 1:6).

Kibeszélhetetlen örömmel a fejedelemségek és hatalmasságok elismerik az élet Fejedelmének a felsőbbségét. Az angyalok serege arcra borul Krisztus előtt, miközben boldog kiáltás tölti meg a menny összes udvarát. "Méltó a megöletett Bárány, hogy vegyen erőt és gazdagságot és bölcsességet és hatalmasságot és tisztességet és dicsőséget és áldást" (Jel 5:12).

A diadalénekek összekeverednek az angyalok hárfáinak a muzsikájával, míg a mennyből kicsordulni látszik az öröm és a dicséret. Az elveszettet megtalálták. A mennyből fenséges hangok csendülnek, amelyek azt hirdetik: "A királyiszékben ülőnek és a Báránynak áldás és tisztesség és dicsőség és hatalom örökkön örökké" (Jel 5:13).

A mennyei örömnek ebből a jelenetéből Krisztus saját csodálatos szavainak visszhangja tér vissza hozzánk a földre: "Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, és az én Istenemhez és a ti Istenetekhez" (Jn 20:17). A mennyei és a földi család egy család. Igen, mert a mi Urunk felment a mennybe és érettünk él. "Ennekokáért ő mindenképpen üdvözítheti is azokat, a kik ő általa járulnak Istenhez, mert mindenha él, hogy esedezzék érettök" (Zsid 7:25).

Mai Bibliai szakasz: 2 Mózes 28

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Áron és a fiai lettek a kiválasztottak, ők képviselték a későbbiek során a népet az Úr előtt. A papság ettől kezdve közbenjáróként szolgált a népért, amelyet Isten „papok birodalmának” választott ki (2Móz 19:5-6). Mivel Isten maga a Szentség, csak a papság és Mózes közelíthették meg Őt a szentély udvarában. Az öltözékük tökéletesen „méltóságteljes” volt, nem azért, hogy felfuvalkodjanak, hanem hogy az is kihangsúlyozza és felemelje szolgálatukat a nép előtt. A papi öltözéknek harmonizálnia kellett a szentély gondosan kidolgozott, gyönyörű kárpitjával. Az öltözékük Isten az iránti vágyát is kifejezte, hogy népe minden tagjának belső énje legyen összhangban a szentély szellemiségével és Istennel, akit az képvisel.

A főpap mellvértje az „ítélkezés mellvértjeként” volt ismert, mert az hordozta az Úrimot és a Tummimot, amelyeken keresztül Isten kinyilatkoztatta az Ő akaratát. A mellvértbe tizenkét drágakő volt foglalva, rajtuk Izrael tizenkét törzsének nevei. Nagy jelentősége van annak, hogy Isten az Ő népét drágakőként tartja emlékezetében. Az Ő egyháza egy „ékszerekkel felékesített menyasszony” (Ésa 61:10) és Ő a kincsének tekinti őket.

Tudtad, hogy egy értékes kincs, drágaság vagy Isten szemében? Isten örökkévaló szeretettel szeret téged. Ma arra vágyik, hogy meghívd Őt a szívedbe. Kész vagy behívni Őt?
Michael Hasel

177. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  87. fejezetÉhez (december 23-29.).

Hogyan veszel búcsút valakitől, aki annyira szeret, hogy meghalt érted?

A búcsújelenet az Olajfák hegyén bizonyára szívbemarkoló volt. Miután Krisztus több, mint 33 évig távol volt mennyei otthonától, most percekre volt attól, hogy a felhőkbe lépjen és felemelkedjen az örökkévalóságba, maga mögött hagyva követőit, akik annyira szerették őt.

Krisztus az értékes utolsó perceket azzal töltötte, hogy emlékeztette tanítványait korábbi tanításaira és ígéreteire. Az érzelmes búcsú vigasztalta a tanítványokat.

Azonban volt még egy megerősítése Krisztusnak a fájó szívek számára. Ahogyan Krisztus felemelkedett a mennybe, a végső ígérete visszhangzott az őt palástoló felhőkön keresztül: „Ímé, én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” Ez az ígéret az örökkévaló jelenlétéről szólt. Bár szemek nem látják, Ő mindörökké közel lesz. Krisztus őrző angyalai, akik sosem maradtak el mellőle, megálltak egy pillanatra, hogy egy utolsó megerősítést nyújtsanak a földhöz kötött tanítványok számára. „Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, akképpen jő el, amiképpen láttátok őt felmenni a mennybe.”

Ne féljetek, tanítványok! A Jézus, akit szerettek, ugyanúgy vissza fog térni, ahogyan elment. Ugyanaz a Jézus, aki szeretett és vigasztalt titeket. Ugyanaz a Jézus, aki meghalt értettek, és újra feltámadt. Amikor ugyanez a Jézus visszatér, nem lesz több búcsúzkodás. Csak a szerető kapcsolat örökkévalósága.

A régen történt búcsúzkodás nem volt végső búcsú. A Legjobb Barátunk a mennyben van, az Atya trónjánál, végtelenül szeret minket, és visszatér hozzánk!

Lori Engel
lelkész
Eugene, Oregon, USA
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: