2023. október 10., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 10 - KEDD - Példabeszédek 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten minden eszközt felhasznál arra, hogy megvédjen a rossz úttól. Eszközt ad a rossz felismerésére és a jó követésére az extrovertált és az introvertált embereknek egyaránt. Ez a fejezet azt mondja az extrovertáltaknak, hogy Isten tanácsait kössék az ujjukra, hogy állandóan szemük előtt legyenek, az introvertáltaknak pedig, hogy írják fel szívük tábláira. A legjobb az, ha Isten parancsai a szívünkben vannak. Ezért mondja a zsoltáros, hogy „Szívembe rejtettem a te beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.” De mi van, ha még nincs a szívünkben? Akkor legalább szemünk előtt legyen, hogy lássuk, mekkora bajba kerülünk, ha a magunk útját járjuk. A hitetlen ember sem akarja, hogy baja essék. És Isten a hitetlen embert is védeni akarja a rossztól, amennyire csak tudja.  

2.   Isten figyelmeztet helytelen szabadakarati döntéseink súlyos következményeire. Isten az Ő végtelen szeretetében szabadakaratot biztosított az ember számára. Szabadakarati döntések nélkül nem létezik szeretet. De ez veszéllyel is jár, mert választhatunk rosszul is, főleg az erkölcsi tisztaság és a házastársi hűség területén. A Példabeszédek könyve sokat beszél erről a kérdésről, mert ez az egyik legalattomosabb kísértése az embernek, és egyben az egyik legártalmasabb is, ha az ember belebukik ebbe.   

3.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki ajándékként adja a bölcsességet és utána az áldást is, ami a bölcsesség követéséből fakad

b.   aki a rossz gyökerét kezeli – a szívből származik minden, ezért Isten azon munkálkodik

c.    aki Isten népének ellenségét a parázna nő jelképével ábrázolja, mert tevékenységük végzetes lehet

d.   aki félelem és gyötrődés nélküli életet akar adni gyermekeinek

e.   aki nélkül az élet nem élet

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 32. fejezet

32. fejezet – SÁTÁN CSAPDÁI (3. rész)

A nagy csalónak sok munkása van. Ezek készek bármiféle tévelygéssel tőrbe csalni a lelkeket. Tarsolyukban az áldozatként kiszemeltek ízléséhez és képességeihez szabott tévelygések vannak. Sátán kétszínű, megtéretlen embereket próbál behozni az egyházba, akik kételyt és hitetlenséget hintenek, és gátolják azokat, akik szeretnék Isten művét és vele együtt önmagukat is magasabb szinten látni. Sokan, akik tulajdonképpen nem hisznek Istenben és Igéjében, de mivel elfogadják az igazság egyes elveit, kereszténynek tűnnek, és tévelygéseiket szentírási tanításként hintik el.

Az az állásfoglalás, hogy lényegtelen, mit hisz az ember, Sátán egyik legjobban bevált csalása. Sátán tudja, hogy az igazság megszenteli azt az embert, aki szeretettel elfogadja az igazságot; ezért folyvást hamis elméletekkel, mesékkel, más evangéliummal igyekszik felcserélni az igazságot. Isten szolgái kezdettől fogva harcoltak a hamis tanítók ellen, nem csupán azért, mert ezek a tanítók gonosz emberek, hanem mert olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek végzetesen hatnak a lélekre. Illés, Jeremiás, Pál határozottan és bátran szállt szembe azokkal, akik elfordították az embereket Isten szavától. Az a liberalizmus, amely a helyes hitbeli meggyőződést lényegtelennek tartja, nem talált pártfogásra az igazság e szent védelmezőinél.

A Szentírás bizonytalan, különös értelmezését és a keresztény világ sok, egymásnak ellentmondó vallásos elméletét nagy ellenségünk termelte ki, hogy megzavarja az embereket, és homályba borítsa előttük az igazságot. A keresztény egyházak közötti egyenetlenség és megoszlás jórészt annak tulajdonítható, hogy kiforgatják a Szentírást valamilyen kedvelt elmélet alátámasztására. Ahelyett, hogy figyelmesen és alázatos szívvel tanulmányoznák Isten Szavát, hogy megismerjék akaratát, sokan csak azért kutatják, hogy felfedezzenek valami szokatlan és újszerűt.

1 megjegyzés: