2023. október 17., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 17 - KEDD - Példabeszédek 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 14 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%2014&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten jellemének követése a bölcsesség, elutasítása pedig a bolondság. Ez a fejezet arról is beszél, hogy nem minden az, aminek látszik. Az ember szemében jó út a halálhoz vezethet. Sokan Isten követését látják bolondságnak, és magukat tartják okosnak, mert nem dőltek be a vallás dolgainak. Ennek a látásmódnak megvan a következménye, mert Isten nélkül mindent elveszítünk, minden ostoba dologba belekeveredünk, minden lehetséges kárt és szenvedést előidézzük magunknak és másoknak is. A probléma csak az, hogy mire erre rájövünk, már túl késő lehet. Ezért tanácsol bennünket Isten olyan komolyan és szeretetteljesen a Példabeszédek könyvében.

2.   Istent lehet megismerni az igaz emberen keresztül. Ha megnézzük ebben a fejezetben, hogy milyen az igaz ember, Istenről kapunk egy átfogóbb képet. Ehhez minden fejezet hozzátesz valamit. Ilyen az igaz ember és ilyen az Isten ebben a fejezetben:

a.   előrelátó

b.   építő

c.    egyenes

d.   bölcs

e.   gazdag

f.     nem hamis

g.   nem csúfolkodik

h.   érti a dolgát

i.     becsületes

j.     jó a magaviselete

k.    elővigyázatos

l.     nem vet meg senkit sem

m.  könyörül az alázatosokon

n.  

o.   jóakaró

p.   életeket ment

q.   oltalmaz másokat

r.     menedékül szolgál

s.    türelmes

t.     szelíd

u.   vigasztal

v.    jóindulatú   

3.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki figyelmezteti az embert tettei és életmódja következményeire

b.   akinek a türelme és szeretet sem tudja megmenteni a gonoszt cselekedetei következményeitől

c.    akinek a nyomában bőség fakad

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 32. fejezet

32. fejezet – SÁTÁN CSAPDÁI (10. rész)

A véges emberi elme azonban nem képes arra, hogy teljesen felfogja a végtelen Isten terveit és szándékait. Istent nem lehet kikutatni. Nem szabad megpróbálnunk fellebbenteni azt a függönyt, amely mögött Isten fensége rejtőzik. Ez vakmerőség lenne. Az apostol így kiált: „Mely igen kikutathatatlanok az Ő ítéletei, és kinyomozhatatlanok az ő útjai!” (Rm. 11:33) Abból, amit fel tudunk fogni hozzánk való viszonyából és a szándékaiból, határtalan szeretettel és irgalommal párosuló végtelen hatalmat látunk. Mennyei Atyánk mindent bölcsen és igazságosan irányít. Mi pedig ne legyünk elégedetlenek és bizalmatlanok, hanem tisztelettel és hódolattal hajtsuk meg fejünket! Terveiből Isten csak annyit nyilatkoztat ki, amennyinek ismerete a javunkat szolgálja. Azon túl pedig bízzunk abban a kézben, amely mindenható, és abban a szívben, amely tele van szeretettel!

Isten elegendő bizonyítékot adott ahhoz, hogy hinni tudjunk, de soha nem fogja a hitetlenség minden okát megszüntetni. Aki okot keres a kételkedésre, fog találni. Akik pedig addig nem hajlandók Istenben hinni és szavának engedelmeskedni, amíg minden akadály és a kétely minden lehetősége el nem tűnik, azok soha nem fogják megismerni a világosságot.

Az Istennel szembeni bizalmatlanság, ami ellenségeskedés Istennel, a meg nem újult szív természetes hajtása. A hitet a Szentlélek ébreszti; és a hit csak akkor nő, ha ápoljuk. Senki sem válhat erős hitűvé céltudatos erőfeszítés nélkül. A hitetlenség erősödik, ha tápláljuk. Ha az ember szívesebben foglalkozik a kételyeivel és a kifogásaival, mint azokkal a bizonyítékokkal, amelyeket Isten adott hite erősítésére, akkor azt fogja tapasztalni, hogy kételyei egyre erősödnek

2 megjegyzés: