2023. október 9., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 9 - HÉTFŐ - Példabeszédek 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%206&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten életvezetési tanácsokkal látja el az embert. Istennek fontos az életünk és minden, ami azzal kapcsolatos. A Biblia azt mondja, hogy fejünk hajszálát is számon tartja, ismeri gondolatainkat, tudja mit érzünk, mi fáj és mi okoz örömet, de azt is tudja, hogy mi szépíti meg életünket és mi rontja el az. Ezért óv a meggondolatlanságtól, de erősen ajánlja a jószívűséget, figyelmeztet, hogy meggondolatlan szavaink és döntéseink kárt okoznak nekünk, tanácsol, hogy mit tegyünk, ha már bajba sodortuk magunkat; óv a lustaságtól, az álnokságtól, de ajánlja az egyenességet. Óv a kevélységtől, a hazugságtól és attól, hogy ártatlanokat bántsunk. Óv a hamis tanúzástól és a testvérek közötti viszály szításától.   

2.    Isten védi a házasságot. Isten életvezetési tanácsai között fontos helyet kap a házasság intézménye. Tudja, hogy milyen sok áldás származik a tiszta házasságból, de azt is, hogy mennyi fájdalmat okoz a rossz házasság és milyen sok szenvedést okoz a házastársi hűtlenség.  

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki óv azoktól a cselekedetektől, amelyek az emberek vesztét okozzák

b.    aki figyelmezteti az embert meggondolatlan ígéreteire

c.    aki még az apró teremtményeket is fel tudja használni az ember oktatására

d.    aki tervezésre és öngondoskodásra tanítja az embert

e.    aki szeretné, ha az ember azt gyűlölné, amit ő gyűlöl és azt szeretné, amit Ő szeret

f.      aki az ember legszebb érzelmeinek a szerzője, de tudja, hogy rosszul is lehet alkalmazni azokat

g.    aki segít érzelmeinket helyesen alkalmazni

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 32. fejezet

32. fejezet – SÁTÁN CSAPDÁI (2. rész)

Sátán azt is látja, hogy az Úr szolgái fájlalják a lelki sötétséget, ami ráborul az emberekre. Hallja, amikor buzgó imában Istentől erőt és képességet kérnek a közömbösség, a nemtörődömség, a tunyaság varázsának megtöréséhez. Ekkor Sátán megújult buzgósággal űzi mesterkedését. Az embereket falánksággal kísérti, vagy egyéb vágyak kielégítésére ösztönzi, és ezzel megbénítja fogékonyságukat, olyannyira, hogy éppen azokat a dolgokat nem hallják meg, amelyeknek megismerésére oly nagy szükségük volna.

Sátán jól tudja, hogy azok, akiket rá tud venni az imádkozás és az igekutatás elhanyagolására, képtelenek támadásait kivédeni. Ezért minden lehetőt kitalál figyelmük lekötésére. Mindig voltak olyan vallásoskodó emberek, akik a megismert igazság követése helyett azok jellemhibáit vagy hitbeli tévedéseit keresték, akikkel nem értettek egyet. Az ilyen ember Sátán jobb keze. Nem kevés azoknak a száma, akik vádakat emelnek testvéreik ellen, és miközben Isten dolgozik, és szolgái őszinte hódolattal járulnak elé, e vádaskodók sem maradnak tétlenül. Hamis színben tüntetik fel azoknak a szavait és cselekedeteit, akik szeretik és követik az igazságot. Azt a látszatot keltik, hogy Krisztus legbuzgóbb, leglelkesebb, legönmegtagadóbb szolgái becsapottak vagy csalók. Hamis képet festenek az igaz és nemes cselekedetek indítékáról; vádaskodnak és gyanút ébresztenek a tapasztalatlanok lelkében. Minden elképzelhető módon igyekeznek tisztátalannak és álnoknak beállítani azt, ami tiszta és igaz.

De senkinek sem kell tévedésben lennie felőlük. Könnyen felismerhető, kinek a gyermekei, kinek a példáját követik, és kinek a munkáját végzik. „Gyümölcseikről ismeritek meg őket” (Mt. 7:16). Eljárásuk Sátánéhoz hasonlít, a bőszült rágalmazóhoz, „atyánkfiainak vádolójá”-hoz (Jel. 12:10).

1 megjegyzés: