2023. október 30., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 30 - HÉTFŐ - Példabeszédek 27

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 27 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%2027&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%2027&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten felvállalja, hogy néha félreértsük: Amikor megfedd, megdorgál, amikor imáinkra nem érkezik az általunk várt válasz, vagy amikor értelmetlen szenvedés ér bennünket, félreérthetjük Istent, megkérdőjelezhetjük szeretetét és törődését. A mi érdekünkben teszi ezt, ahogy a szülő is, amikor megfenyíti gyermekét, vagy egy barát amikor jószándékú sebet ejt. Nem az alapján kell megítélnünk Istent, hogy pillanatnyilag jó vagy rossz dolog történik velünk, hanem ismernünk kell Őt, hogy szeret bennünket, törődik velünk, javunkat akarja és együtt érez, amikor baj történik velünk.

2.   Isten felebarátunk által is formál bennünket. Azt olvassuk ebben a fejezetben, hogy egyik ember formálja a másikat. Istennek különleges eszközei vannak ahhoz, hogy formáljon és alakítson bennünket, az egyik ilyen eszköz az embertársunk. Isten néha olyan helyzetbe hoz bennünket, hogy igazi istenfélő emberek, jó emberek, jellemes emberek társaságában lehetünk, akiknek a jelenléte észrevétlenül is formál bennünket. De formálhat a nehéz emberek által is, akik megedzik a türelmünket, megpróbálják keresztény jellemünket és szeretetünket.     

3.   Istent lehet megismerni az igaz emberen keresztül. Ebben a fejezetben is igaz az, hogy abból, hogy milyen az igaz ember, Istenről kapunk egy átfogóbb képet. Ilyen az igaz ember és ilyen az Isten ebben a fejezetben:

a.   nem dicséri önmagát

b.   nem tart haragot és nem féltékeny

c.    inkább megfedd, minthogy engedjen vesztünkbe rohanni

d.   tanácsa felüdít és megvidámít

e.   nem hagyja cserben a rokont és barátot

f.     elkerüli a veszedelmet

g.   jó hírnévre tesz szert és azt meg is őrzi

h.   még álltait is egyenként ismeri

i.     kerüli a hízelgést

j.     senkit sem bosszant

k.    odafigyel a jó barát tanácsaira

l.     kerüli azokat a helyeket, ahol baj érheti

4.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki nem szereti az elbizakodottakat

b.   aki az ember erejének és bölcsességének forrása

c.    aki azt szeretné, hogy az ember értékrendje azonos lenne az Övével

d.   aki óvja az embert a rá leselkedő csapdáktól

Ima éretted: Istenem, kérlek, áldd meg az olvasót, hogy ne értsen félre Téged, amikor nehéz próbái vannak! Segítsd meg őt abban, hogy amikor Te embertársai által formálod, hálás legyen érte! Segítsd meg, hogy elkerülje a veszélyeket, és igazi bizalommal beléd tudjon kapaszkodni. Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 34. fejezet

34. fejezet – A SPIRITIZMUS (2. rész)

Sokan a médiumok csalására és bűvészkedésére akarják fogni a természetfölötti megnyilatkozásokat. Az igaz, hogy a médiumok a csalást sokszor valódinak tüntetik fel, de olykor természetfölötti erők is feltűnően közrejátszanak. A titokzatos kopogtatás, amellyel a modern spiritizmus elkezdődött, nem emberi csalás vagy ravaszság terméke volt, hanem a gonosz angyalok munkája, akik így vezették be a leglélekrombolóbb csalások egyikét. Sok embert ejt tőrbe az a hiedelem, hogy a spiritizmus csupán emberi szélhámosság. Amikor pedig szemtől szembe kerülnek olyan megnyilatkozással, amely szerintük csakis természetfölötti lehet, elhiszik, hogy e jelenségek mögött Isten hatalma húzódik.

Ezek az emberek figyelmen kívül hagyják azt, amit a Szentírás a Sátán és képviselői által művelt csodákról mond. A fáraó varázslói sátáni segítséggel tudták utánozni Isten munkáját. Pál kijelenti, hogy Krisztus második adventje előtt a sátáni erők ehhez hasonló csodákat fognak művelni. "Sátán ereje... a hazugságnak minden hatalmával, jeleivel és csodáival, és a gonoszságnak minden csalárdságával" (2Thessz 2:9-10) fog megmutatkozni. János apostol elmondja, hogy miként fog jelentkezni az utolsó napokban ez a csodatevő hatalom: "Nagy jeleket tesz, annyira, hogy tüzet is hoz alá az égből a földre, az emberek láttára. És elhiteti a földnek lakosait a jelekkel, amelyek adatának néki, hogy cselekedje" (Jel 13:13-14). Nem puszta csalásokról szól ez a jövendölés. Sátán eszközei nemcsak színlelik a csodákat, amelyekkel félrevezetik az embereket, hanem ténylegesen képesek csodát művelni.

A sötétség fejedelme, aki oly régóta használja lángelméjét a csalásra, kísértéseivel ügyesen alkalmazkodik minden emberhez és minden körülményhez. Művelt és jó érzésű embereknek a spiritizmus szalonképesebb és kulturáltabb formáit kínálja, és ezzel sok embert hálójába tud fogni. A spiritizmus nyújtotta bölcsességről Jakab apostol így ír: "Ez nem az a bölcsesség, amely felülről jő, hanem földi, testi és ördögi" (Jak 3:15). Ezt azonban a nagy csaló leplezi, ha szándékait éppen lepleznie kell. Ő, aki csillogó mennyei szeráf képében tudott megjelenni Krisztus előtt a megkísértés pusztájában, az emberhez is a legmegnyerőbb formában, világosság angyalaként jön. Felemelő dolgokra irányítva a figyelmet, az értelemre próbál hatni. Csodálatos, meghökkentő jelenetekkel ragadja meg a képzeletet; a szeretet és a jótékonyság látszatával pedig az érzelmeket is megnyeri. Az embert - képzeletének szárnyakat adva - büszkévé teszi a maga bölcsességére, és arra ösztönzi, hogy semmibe vegye az örökkévaló Istent. Az a hatalmas lény, aki fel tudta vinni a világ Megváltóját egy nagyon magas hegyre, hogy bemutassa neki a föld összes országát és e birodalmak dicsőségét, kísértéseivel meg tudja rontani mindazok érzékeit, akiket Isten hatalma nem véd.  


2 megjegyzés: