2023. október 11., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 11 - SZERDA - Példabeszédek 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 8 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%208&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten, a megtestesült bölcsesség hív, hogy figyeljünk, hallgassunk Rá. Isten az Ő végtelen bölcsességében nem csupán birtokolja az információt, hanem a leghatékonyabban használja azt. Az igazi bölcsesség akkor éri el a célját, ha a birtokolt információt saját és embertársaink javára értelmes módon fel tudjuk használni. Ez adja az igazi értéket az Istentől kapott bölcsességnek. A példabeszédek könyve ostobának és balgatagnak nevezi azt az embert, aki elutasítja ezt a bölcsességet.  

2.    Isten, a megtestesült bölcsesség hív, hogy szeressük a bölcsességet. Szeressük Istent, a bölcsesség forrását és értékeljük azt, amit értünk tesz, mert a bölcsesség életre vezet, a balgatagság pedig halálra.   

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki hatalmas kincset ad az embernek, az egyik ilyen kincs a bölcsesség

b.    aki az ember érdekeit keresi, amikor felajánlja a bölcsességet és életvezetési tanácsokkal látja el

c.    aki érezhetővé és láthatóvá teszi ajándékait az ember életének minden területén – napi teendőiben, munkájában, kikapcsolódásában, emberi kapcsolataiban is látható lesz, hogy az isteni bölcsesség vezeti

d.    aki megpróbálja rábeszélni, meggyőzni az embert arról, hogy fogadja el az Ő bölcsességét

e.    aki a bölcsességet értékesebbnek tartja a vagyonnál

f.      aki tudja, hogy a bölcsességgel együtt jár az okosság, a megfontolt tudás, a tanács, a jutalom, az értelem, a hatalom, a vezetői képességek, a gazdagság, megbecsülés, az élet, a kegyelem

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 32. fejezet

32. fejezet – SÁTÁN CSAPDÁI (4. rész)

Téves tanítások vagy Krisztustól idegen szokások fenntartásához egyesek összefüggésükből kiragadott igehelyeket hangoztatnak; talán csak egyetlen versnek a felét idézve próbálják igazolni nézetüket, pedig a kihagyott rész pontosan az ellenkező értelmezést bizonyítaná. A kígyó ravaszságával összefüggésükből kiragadott, érzéki vágyaik szerint alkalmazott kijelentések mögé bújnak. Sokan tehát készakarva kiforgatják Isten szavát. Mások pedig – élénk fantáziájú emberek – a Szentírás képeit és szimbólumait tetszésük szerint magyarázzák, és a Biblia tanításaiként adják elő saját szeszélyes ötleteiket, nem sokat adva arra, hogy a Szentírás önmagát magyarázza.

Ha az ember imádkozó, alázatos és tanítható lelkület nélkül kezdi kutatni a Szentírást, a legvilágosabb és legegyszerűbb szakaszok valódi értelmét éppúgy kiforgatja, mint a legnehezebbekét. A római egyház vezető személyiségei kiválogatják és a saját érdekeiknek megfelelően magyarázzák a céljukat leginkább szolgáló szentírási részeket, majd a nép elé tárják őket, de megvonják tőlük azt a kiváltságot, hogy személyes igekutatással értsék meg szent igazságait. Az egész Bibliát kell a nép kezébe adni, úgy, ahogy van.

A Bibliának az a rendeltetése, hogy eligazítsa azokat, akik meg akarják ismerni Alkotójuk akaratát. Isten adta az embernek a biztos prófétai beszédet. Dánielt és Jánost angyalok keresték fel, sőt Krisztus is eljött, hogy közölje a nemsokára bekövetkező eseményeket. Azok a fontos dolgok, amelyek üdvösségünket érintik, nem titkosak. Isten nem úgy jelentette ki őket, hogy elbizonytalanítsák vagy megtévesszék az igazság őszinte kutatóját. Habakuk által ezt mondta az Úr: „Írd fel e látomást, és vésd táblákra, hogy könnyen olvasható legyen!” (Hab. 2:2) Azok, akik imádkozó szívvel kutatják Isten szavát, könnyen megértik. Minden igaz, őszinte lélek előtt kitárulkozik az igazság világossága. „Világosság támad fel az igazra” (Zsolt. 97:11). Egy egyház sem jut előre a szentség útján, ha tagjai nem kutatják buzgón, elrejtett kincsként az igazságot.

2 megjegyzés: