2023. október 5., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 5 - CSÜTÖRTÖK - Példabeszédek 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten kérlel, hogy az Ő útját válasszuk. A Példabeszédek könyvének második fejezete az ösvény fejezetének is nevezhető: az ösvény /út / kifejezés tízszer szerepel benne. Hogyan található meg ez az ösvény?

a.    Az ember tegye meg a maga részét. Az első négy vers kifejezi az isteni bölcsesség kutatásának szükségességét

b.    Isten meg fogja tenni a maga részét. Az Úr adja a bölcsességet és a tudományt.

c.    Isten felajánl, az ember dönt. A választás az ember felelőssége, saját maga dönthet, hogy kutatja-e vagy nem Isten bölcsességét, a keskeny, avagy a széles úton akar járni, illetve elfogadja-e, avagy nem Isten vezetését.

Ebből a fejezetből világosan elénk tárul: a döntés felelőssége az emberé, hogy részesül-e Isten áldásaiban, avagy elutasítja azt.

2.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akinek egyik eszköze a bölcsesség az ember helyes úton való tartásához

b.    aki a mi érdekünkben akar helyes úton vezetni bennünket

c.    akit szeretete késztet arra, hogy bölcsességet adjon nekünk

d.    aki fiainak nevez bennünket

e.    aki igaz istenismeretre akar elvezetni bennünket

f.      aki nem rejtegetni akarja jellemtulajdonságait, hanem nyilvánosságra akarja hozni azokat

g.    aki számára a becsületesség igazi érték

h.    aki segít az erkölcsi tisztaság és a házassági hűség megőrzésében

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 31. fejezet

31. fejezet – A GONOSZ LELKEK MUNKÁJA (2. rész)

Krisztus egy-egy őrzőangyalt állít minden követője mellé. Az igazakat ezek a mennyei vigyázók védik a gonosz hatalma ellen. Ezt maga Sátán is tudja, hiszen ezt mondta: "Avagy ok nélkül féli-é Jób az Istent? Nem te vetted-é körül őt magát, házát és mindenét, amije van?" (Jób 1:9-10). A zsoltáríró szavaiból kitűnik, hogy Isten kik által védi népét: "Az Úr angyala tábort jár az Őt félők körül, és kiszabadítja őket" (Zsolt 34:8). A Megváltó ezt mondta a benne hivőkről: "Meglássátok, hogy eme kicsinyek közül egyet is meg ne utáljatok; mert mondom néktek, hogy az ő angyalaik a mennyekben mindenkor látják az én mennyei Atyám orcáját" (Mt 18:10). Az Isten gyermekeinek szolgálatába állított angyalok bármikor Isten elé járulhatnak.

Isten tehát a mennyei angyalok szüntelen védelméről biztosítja a gonoszság seregeivel harcban álló népét, amely ki van téve a sötétség fejedelme megtévesztő befolyásának és soha nem lankadó rosszindulatának. Ez a védelem nem szükségtelen. Isten azért ígér kegyelmet és oltalmat gyermekeinek, mert Sátán nagy hatalmú követeivel kell szembekerülniük, akik sokan vannak, elszántak és fáradhatatlanok. Rosszindulatukról és hatalmukról veszélyes dolog nem tudni, és nem törődni vele.

A gonosz lelkeket, akik megteremtésükkor bűntelenek voltak, Isten pontosan olyan természettel, hatalommal és dicsőséggel ruházta fel, mint a szent lényeket, jelenlegi követeit. De bűnbe estek, majd szövetkeztek Isten meggyalázására és az emberek elpusztítására. Sátánt e lázadó és a mennyből vele együtt kivetett társai a századok hosszú során támogatták az Isten tekintélye ellen vívott harcában. A Szentírás tájékoztat összeesküvésükről és kormányzatukról, különböző rendjeikről, értelmességükről, ravaszságukról, és az emberek békéje és boldogsága ellen szőtt gonosz terveikről.

Az ótestamentumi történelem helyenként említést tesz létezésükről és működésükről, de a gonosz lelkek a legkirívóbban Krisztus földi élete során mutatták meg hatalmukat. Krisztus eljött, hogy megvalósítsa az ember megváltására készített tervet, Sátán pedig be akarta bizonyítani, hogy joga van uralkodni a világon. Sátán bálványimádásra vette rá az embereket a föld minden részén, kivéve Palesztinát. Csak Palesztina nem hódolt meg teljesen a kísértő uralma előtt. Krisztus ebbe az országba jött, hogy a menny világosságát árassza az emberekre. Itt két rivális hatalom igényelte az elsőbbséget. Jézus szeretettel tárta ki karját, és mindenkit hívott, aki benne bocsánatra és békére akart találni. A sötétség seregei látták, hogy hatalmuk korlátozott, és tudták, hogy ha Krisztus missziója eredményes lesz, uralmuk csakhamar véget ér. Sátán tombolt, mint a láncra vert oroszlán, és kihívóan fitogtatta az emberek teste és lelke feletti hatalmát.

Azt a tényt, hogy egyes embereket démonok szálltak meg, az Újtestamentum világosan kijelenti. Az így meggyötört emberek nemcsak betegségekben szenvedtek. Krisztus jól tudta, hogy mivel van dolga, és felismerte a gonosz lelkek közvetlen jelenlétét és működését.


2 megjegyzés: