2023. október 4., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 4 - SZERDA - Példabeszédek 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten a bölcsesség forrása. A Példabeszédek könyvében sokszor fogunk a bölcsesség fogalmával találkozni. Ez több, mint információk sokasága, több az ügyességnél, Isten ajándéka, amelynek segítségével elboldogulunk az életben, főleg olyan döntések meghozatalánál lényeges, amelyek az Istennel való kapcsolatunkat és az üdvösségünket érintik.

a.    Isten szemében a bölcsesség fontosabb, mint a gazdagság és a hatalom. A siker jelentése: szolgálat, azaz Isten tetszésére és mások javára élni

b.    Isten elvárja, hogy bölcsek legyünk. A bölcsesség kezdete Isten félelme. Van, amikor Isten embereket használ fel, hogy megtanuljuk a leckét. Isten útjáról veszélyes letérnünk. Isten intéseire figyelnünk kell. Isten azért mond nemet, hogy majd igent mondhasson.

c.    Isten bölcsességre hív. A bölcsesség engedelmességet kíván.  Az Úr engedelmességre, megtérésre hív. Az engedelmesség megtérül, áldásokat eredményez. A bölcsesség mellőzése, az engedetlenség   viszont, akár az üdvösség elvesztésébe is kerülhet.

2.            2. Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki mindig olyan tanácsot ad, ami javunkat szolgálja

b.    aki felkínálja a bölcsességet és kér, hogy fogadjuk el

c.    aki tudja, hogy az igazi bölcsesség eredménye az, hogy elfogadjuk tanácsait, és a Benne való hitre eljutunk

d.    aki a tapasztalt emberek tanácsainak elfogadására bátorít, főleg azokéra, akik ismerik Őt

e.    aki a rosszakat is meg akarja menteni, mert azok is az Ő gyermekei

f.      aki a bölcsességet azért is adja, hogy el tudjuk kerülni a gonosz csapdáit

g.    aki gyűlöli a vérontást és a mások bántását

h.    aki megdorgál, kiárasztja ránk Lelkét és megismerteti velünk Igéit

i.       aki azért adja bölcsességét, hogy biztonságban legyünk, nyugalmunk legyen és elkerüljük a bajokat

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 31. fejezet

31. fejezet – A GONOSZ LELKEK MUNKÁJA (1. rész)

A látható és a láthatatlan világ közti kapcsolat, Isten angyalainak szolgálata és a gonosz lelkek munkája, amelyről a Szentírás világosan tanúskodik, elválaszthatatlanul összefonódik az emberiség történelmével. Az emberek egyre kevésbé hisznek a gonosz lelkek létezésében, a szent angyalokat pedig, akik szolgálnak "azokért, akik örökölni fogják az üdvösséget" (Zsid 1:14) a halottak lelkének tartják. De a Szentírás nemcsak tanítja, hogy léteznek angyalok, mind jók, mind gonoszak, hanem tagadhatatlanul bizonyítja azt is, hogy ezek nem halott emberek lelkei.

Az ember teremtése előtt már voltak angyalok, mert a föld alapjainak lefektetésekor "együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vigadozának" (Jób 38:7). Az ember bukása után - mielőtt még egy ember is meghalt volna - Isten angyalokat küldött az élet fájának őrzésére. Az angyalok természetüknél fogva magasabb rendű lények, mint az emberek, pedig a zsoltáríró az emberről is ezt mondja: "kevéssel tetted őt (az embert) kisebbé az Istennél" (Zsolt 8:6; lásd még Zsid 2:7).

A Szentírás tájékoztat a mennyei lények számáról, hatalmáról és dicsőségéről, Isten kormányzatával való kapcsolatukról, valamint a megváltás munkájához való viszonyukról. "Az Úr a mennyekbe helyeztette az ő székét és az Ő uralkodása mindenre kihat. " A próféta pedig ezt mondja: "Hallám a királyi szék... körül sok angyalnak szavát. " A királyok Királyának fogadótermében szolgálnak az angyalok, a "hatalmas erejűek", az "Ő szolgái, akaratának teljesítői", "hallgatván az Ő rendeletének szavára" (Zsolt 103:19-21; Jel 5:11). Dániel próféta ezerszer ezer és tízezerszer tízezer mennyei követet látott. Pál apostol pedig "angyalok ezrei"-ről beszélt (Dán 7:10; Zsid 12:22). Az angyalok Isten követeiként úgy jelennek meg, "mint a villámlás cikázása" (Ez 1:14); vakító fény kíséretében, sebesen repülnek. Amikor az angyal, akinek tekintete "olyan volt, mint a villámlás, és a ruhája fehér, mint a hó", megjelent a Megváltó sírjánál, az őrök reszkettek a félelemtől, "és olyanokká lőnek, mint a holtak" (Mt 28:3-4). Amikor Szanherib, a gőgös asszír gyalázta és káromolta Istent, és Izraelt elpusztítással fenyegette, "azon az éjszakán kijött az Úr angyala, és levágott az assiriabeli táborban száznyolcvanötezeret". Az angyal "megöle minden erős vitézt, elöljárót és vezért" Szanherib seregében. "És (Szanherib) nagy szégyennel megtére az ő földébe (2Kir 19:35; 2Krón 32:21).

Isten angyalok útján terjeszti ki irgalmát gyermekeire. Angyalokat küldött Ábrahámhoz az áldás ígéretével. Sodoma kapujához is angyalok mentek, hogy megmentsék az igaz Lótot az ítélet tüzétől. Angyalt küldött Isten a pusztába a kimerültségtől és éhségtől haldokló Illéshez, és a pogány király udvarában bölcsességért imádkozó, majd pedig az oroszlánok szabad prédájává kitett Dánielhez. Angyalok vették körül tüzes szekerekkel és lovakkal azt a kis várost is, amelyben Elizeust körülzárták ellenségei. Angyalt küldött Isten Heródes börtönébe a halálra ítélt Péterhez; Filippibe a rabokhoz; a viharos éjszakán a tengeren utazó Pálhoz és társaihoz; Kornéliushoz, hogy bölccsé tegye az evangélium elfogadására. Angyal indította útnak Pétert a megváltás üzenetével a pogány idegenhez. A szent angyalok minden korban így szolgáltak Isten népének.

2 megjegyzés: