2023. október 19., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 19 - CSÜTÖRTÖK - Példabeszédek 16

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 16 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%2016&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%2016&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Az isteni látás és az Istenben való bizalom. Ha a meglátásaink Istentől származnak, akkor szépen alakul az életünk. Azonban Istenben való bizalomra van szükségünk ahhoz, hogy az általa biztosított látást elfogadjuk és megvalósítsuk. Az ember Isten nélkül rossz döntéseket hoz, ezért szükség van arra, hogy Isten ellenőrizze és szükség esetén felülírja választásunkat. Erről szól a fejezet első verse.

2.    Isten kezében vannak jó helyen a dolgaink. A szerző arra bátorít, hogy bízzuk Istenre dolgainkat és szándékaink megvalósulnak. Minden ember vágyik céljai megvalósítására, ez a fejezet pedig a siker kulcsát is megadja: Bízzuk dolgainkat Istenre.

3.    Istent lehet megismerni az igaz emberen keresztül. Ebben a fejezetben is igaz az, hogy abból, hogy milyen az igaz ember, Istenről kapunk egy átfogóbb képet. Ilyen az igaz ember és ilyen az Isten ebben a fejezetben:

a.    jó terveket készít

b.    megvizsgálja a lehetőségeket

c.    teljesülnek jó tervei

d.    ellenszenves neki a felfuvalkodottság

e.    szeretettel és hűséggel teszi jóvá a dolgokat

f.      összebékíti az ellenségeket

g.    semmit szem tesz törvénytelenül

h.    kiigazítja, ami rossz

i.       megengeszteli a legkeményebb embereket is

j.       arcának ragyogása életet teremt

k.    szelíd

l.       beszéde kedves

m.  az igazság útján jár

n.    jó döntéseket hoz

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki szeretettel teljes és megáldja a Benne bízókat

b.    aki örömmel segíti az embert jó céljainak megvalósításában

c.    aki szükség esetén kiigazítja az ember rossz döntéseit

d.    akihez nem illik a butaság és ostobaság, ezért nem is található meg Benne

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 32. fejezet

32. fejezet – SÁTÁN CSAPDÁI (12. rész)

Sátán tud szolgálni az igazsághoz megtévesztően hasonlító hamisítvánnyal, becsapva azokat, akik engedik magukat becsapni, akik szeretnék elkerülni az igazság kívánta önmegtagadást és áldozatot. De Sátán egyetlen olyan embert sem tud hatalmában tartani, aki őszintén vágyik megismerni az igazságot – bármibe kerül is. Krisztus az igazság; és a „Világosság eljött volt már a világba, amely megvilágosít minden embert” (Jn. 1:9). Isten elküldte az igazság Lelkét, hogy elvezesse az embert minden igazságra. Isten Fiának tekintélye ad súlyt e szavaknak: „Keressetek és találtok!”. „Ha valaki cselekedni akarja az Ó akaratát, megismerheti e tudományról” (Mt. 7:7; Jn. 7:17).

Krisztus követői vajmi keveset tudnak azokról a cselszövésekről, amelyeket Sátán és seregei forralnak ellenük. De a mennyben lakozó meghiúsítja ezeket az ármánykodásokat, és megvalósítja dicső terveit. Az Úr megengedi, hogy népe a kísértések pergőtüzébe kerüljön. Nem mintha örömet találna fájdalmukban és szenvedésükben, hanem mert ennek fontos szerepe van végső győzelmük kivívásában. Nem egyeztethető össze szentségével az, ha távol tartja népétől a kísértéseket. A próbának éppen az a célja, hogy ellenállóvá tegye az embert a gonosz minden csábításával szemben.  

2 megjegyzés: