2023. október 12., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 12 - CSÜTÖRTÖK - Példabeszédek 9

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 9 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%209&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%209&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten az életre hív. Ebben a fejezetben két ház hívogat, a bölcsesség háza és a balgaság fecsegő asszonyának háza. Mind a kettő kínál valamit:

a.   A bölcsesség háza: kenyeret, bort, életet  

b.   A balgaság fecsegő asszonyának háza: lopott vizet, eldugott kenyeret és halált

2.   Isten hív és kérlel, hogy a jót válasszuk. Ez a fejezet arról beszél, hogy a bölcsesség háza kívánatossá akarja tenni a bölcsességet: ünnepi vacsorát készített, marhát vágott, bort fűszerezett, asztalt terített és küldöttet küldött, hogy hívogasson. De a balgaság sem tétlenkedik, ős is hívogat. Kiül egy székre a város magas pontján és a becsületes embereket próbálja elcsábítani.   

3.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki vágyat táplál az ember szívében az igazi bölcsesség után

b.   aki a Biblia lapjain ajánlja fel bölcsességét az embereknek

c.    aki olyan utat jelöl ki az ember számára, amely a javát és boldogulását szolgálja

d.   aki bővelkedő életet akar adni az embernek

e.   aki el akarja téríteni az embert a halálra vezető útról

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 32. fejezet

32. fejezet – SÁTÁN CSAPDÁI (5. rész)

A napjainkban népszerű „liberalizmus” vakká teszi az embereket ellenségük cselfogásaival szemben. Eközben Sátán következetesen dolgozik, hogy célját elérje. Amikor sikerül a Bibliát emberi elméletekkel kiszorítani, Isten törvénye háttérbe kerül, és az egyházak a szabadság igényével a bűn fogságában vesztegelnek.

Sok ember számára lett a tudományos kutatás átok. Isten engedi, hogy a tudományos felfedezések nyomán a világosság özöne áradjon a világra. De még a legnagyobb elmék is, ha kutatásukban nem Isten Szava az útmutatójuk, zavarba esnek, amikor megkísérlik kikutatni a tudomány és kinyilatkoztatás összefüggéseit.

Az ember csak részlegesen és tökéletlenül ismeri mind az anyag, mind a lélek világát, ezért sokan képtelenek összhangba hozni tudományos nézeteiket a Szentírás kijelentéseivel. Sokan tudományos tényként fogadnak el puszta elméleteket és spekulációkat, és azt gondolják, hogy Isten szavát „a hamis nevű ismeret”-tel kell megmérni (I. Tim. 6:20). A Teremtő és alkotásai meghaladják felfogóképességüket. És mivel nem tudják megmagyarázni őket a természet törvényeivel, a bibliai történelmet megbízhatatlannak tartják. Azok, akik kétségbe vonják az Ó- és Újtestamentum történelmi megbízhatóságát, nagyon sokszor még egy lépést tesznek: kételkednek Isten létezésében, és a természetnek végtelen hatalmat tulajdonítanak. S mivel elengedik horgonyukat, a hitetlenség szikláján egymaguk küzdenek a szél és a hullámok ellen..

2 megjegyzés: