2023. október 15., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 15 - VASÁRNAP - Példabeszédek 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Példabeszédek 12 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=P%C3%A9ldabesz%C3%A9dek%2012&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten jelleme és az ember jelleme. Ez a fejezet, több más fejezethez hasonlóan összehasonlítja a jó embert, az igazat, a gonosszal és bűnössel. Az igaz Isten jellemét tükrözi és Isten cselekedeteit cselekszi, A gonosz Sátán jellemét tükrözi és olyan cselekedeteket hajt végre, amelyekre ő ösztönzi. Az eredmény pedig az, amit ez a fejezet részletez. Isten arra vágyik, hogy minél több ember az Ő jellemét tükrözze, és az Ő cselekedeteit vigye véghez. Minél inkább megvalósul Isten terve egy családban egy közösségben, annál szebb lesz azok élete, akik ezekben a közösségekben élnek.

2.    Isten nagyra értékeli az alázatot. Ő, aki a legmagasztosabb lény, a legnagyobb megalázkodásra képes. Jézusban ezt be is mutatta a világnak. Isten ereje, hatalma és szeretete hatványozottan tud érvényesülni alázatossága miatt. A Példabeszédek könyve arról beszél, hogy az ember győzelme is alázatosságától függ. A mai világunkban ez nem logikus, de Isten világában így működik.   

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki választás elé állítja az embert, hogy a bölcsesség és a bolondság között válasszon

b.    aki az ember hosszútávú előnyeiben érdekelt (a bolondságnak meglehetnek a látszólagos, rövidtávú előnyei)

c.    aki gyűlöli az alattomosságot

d.    aki óv a dicsekvés bűnétől

e.    aki megbecsüli a szorgalmas embert

f.      aki figyelmeztet a „ki mit vet, azt arat” elvre

g.    aki gyűlöli a hazugságot

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 32. fejezet

32. fejezet – SÁTÁN CSAPDÁI (8. rész)

A nagy egyházak szószékeiről hangosan hirdetik, hogy minden ember, amikor meghal, találkozik Krisztussal, és tulajdonképpen ez a második advent. Ez a tanítás eltereli az emberek figyelmét az ég felhőiben személyesen megjelenő Krisztusról. Sátán évek óta ezt hangoztatja: „Imé... a belső szobákban” van (Mt. 24:23–26); és sok lélek veszett el azért, mert elhitte ezt a csalást.

A világ bölcsessége szerint imára sincs szükség. Tudós emberek állítják, hogy az ember nem kaphat imájára választ: hogy az imát nem igazolják a természeti törvények; csoda volna teljesedése, és csodák nem léteznek. A világegyetemet – mondják – változatlan törvények igazgatják, és Isten maga sem tesz semmit e törvényekkel ellentétben. Tehát Istent – szerintük – kötik saját törvényei; mintha az isteni törvények működése kizárhatná az isteni szabadságot. Ez a tanítás ellentétben áll a Szentírás bizonyságtételével. Vajon Krisztus és apostolai nem műveltek csodákat? Ugyanaz a könyörületes Megváltó ma is él, és ma is éppúgy kész meghallgatni a hitből fakadó imát, mint amikor az emberek között élt. A természetes együttműködik a természetfelettivel. Isten tervét képezi az is, hogy a hittel elmondott imánkra válaszként megadja azt, amit kérés nélkül nem árasztott volna reánk.

2 megjegyzés: