2021. január 25., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 25 - HÉTFŐ - Ezékiel 34

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 32. fejezet 2021. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

32. fejezet (2. rész) – A gyermek

A kisgyermekek gondozása

Minél nyugodtabb és egyszerűbb a gyermek élete, annál kedvezőbben fejlődik mind fizikailag, mind szellemileg. Legyen az anya mindig csendes, nyugodt és igyekezzék uralkodni magán. Sok kisgyermek rendkívül érzékenyen reagál az idegizgalmakra, és az anya szelídsége, nyugodt viselkedése olyan csillapító hatással van rájuk, ami kimondhatatlanul jót tesz nekik.

* A csecsemőhalandóságról tett megállapítás megállta a helyét akkor, amikor íródott (1905-ben). A mai orvostudomány és helyes gyermekgondozás azonban nagyon lecsökkentette a csecsemő- és gyermekhalandóság arányát. - A kiadók.

A csecsemők igénylik ugyan a meleget, de súlyos hibát követnek el azok, akik sokszor túlfűtött szobában tartják őket, megfosztva a friss levegőtől. Ártanak azzal is, ha az alvó csecsemő arcát letakarják, mert ez gátolja őt a szabad lélegzésben.

A csecsemőt távol kell tartani minden olyan hatástól, ami gyengíthetné vagy mérgezhetné szervezetét. A legaprólékosabb gondot kell fordítani arra, hogy körülötte minden kellemes és tiszta legyen. Míg védeni kell a kicsinyeket a hirtelen vagy túl nagy hőmérsékletváltozástól, gondot kell fordítani arra is, hogy alvás közben és ébren, nappal és éjjel tiszta, éltető levegőt lélegezzenek be.

A csecsemő kelengyéjének elkészítésekor a praktikusságot, a kényelmességet és az egészséget helyezzük a megcsodáltatás igénye és a divat elé. Ne töltsön az anya időt a kis ruhácskák hímzésével és cicomázásával, szükségtelen munkával terhelve magát saját és gyermeke egészségének rovására! Ne görnyedjen a szemét és idegeit súlyosan terhelő varrás fölé olyankor, amikor sok pihenésre és kellemes mozgásra volna szüksége. Lássa be, kötelessége erejét őrizni, hogy eleget tudjon tenni a reá háruló követelményeknek.

Ha a gyermek öltözéke meleget, védelmet nyújt és ugyanakkor kényelmes is, az ingerültség és nyugtalanság egyik fő oka megszűnik. A kicsinyek egészségesebbek lesznek, és az anya nem fogja úgy érezni, hogy gondozásuk nagyon igénybe veszi erejét és idejét.

A szoros szalagok és feszes kabátkák gátolják a szív és a tüdő működését. Ne legyenek ilyenek a gyermek öltözékében! A test egyik részének sem szabad kényelmetlenséget okozni olyan öltözékkel, amely valamelyik szervet összenyomja, vagy szabad mozgásában korlátozza. Legyen a gyermekek öltözéke olyan bő, hogy tele tüdővel lélegezhessenek, és a súlyt a válluk tartsa.

Egyes országokban még mindig szokás a kisgyermekek vállát és végtagjait csupaszon hagyni. Ezt a szokást nem lehet elég szigorúan elítélni. A végtagok - mivel távol esnek a vérkeringés központjától - nagyobb védelmet igényelnek, mint a test egyéb részei. Az ütőerek, amelyek a vért a végtagokba szállítják, elég vastagok a test melegítéséhez és táplálásához szükséges mennyiségű vér továbbításához. De ha a végtagok nincsenek védve, illetve az öltözék hiányos rajtuk, az ütőerek és véredények összehúzódnak, a test érzékeny részei lehűlnek, és a vérkeringés lelassul.

A fejlődő gyermekek fizikai alkatának tökéletesítéséhez egész természetére kiterjedően igénybe kell venni a kedvező körülményeket. Ha a végtagok nincsenek eléggé védve, a gyermekek - és különösen a kislányok - csak enyhe időben tartózkodhatnak a szabadban. Ezért bent tartják őket, hogy meg ne fázzanak. Ha a gyermekek jól fel vannak öltöztetve, jót tesz nekik - nyáron és télen is -, ha sokat mozoghatnak a szabadban.

Ha az anyák azt akarják, hogy fiacskáik és leánykáik erősek és egészségesek legyenek, öltöztessék őket megfelelően, és minden arra alkalmas időben tartsák őket sokat a szabadban. Nehéz dolog a szokás bilincseit letépve a gyermekek öltöztetésénél és nevelésénél az egészséget szem előtt tartani. De az erőfeszítésért bőségesen kárpótol az eredmény.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 34

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2034&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2034&version=NT-HU

Talán úgy gondoljuk, hogy a jó Pásztor gondolata az evangéliumok sajátossága, de nem. Itt van jelen Ezékiel könyvében. A nemzetek ellen szóló üzenetek között Ezékielnek üzenete van Izrael pásztorai számára, akik használják a nyáj gyapjúját, elfogyasztják húsát, de nem gondoskodnak legelőről a juhok számára, nem keresik az elveszettet, és nem gondoskodnak a betegekről. Ezzel nemcsak bűnt követnek el, hanem tönkreteszik a vizeket és beszennyezik a földet. 

Ezékiel arra figyelmeztet, hogy az ítélet úton van, egy olyan ítélet, amely különválasztja a juhokat a kecskéktől (lásd: Mt 25:31-46). A gonoszok és az igazak talán együtt szenvedtek, azonban ahogy Ezékiel 33 kijelenti, nem így lesz az eljövendő ítéletben. Aki hallgat a figyelmeztetésre, megmenti életét.

A Jó Pásztor jön. Jahve maga keresi meg elveszett bárányait. Dávid igaz Fia legelteti a népet, békést és jólétet biztosítva számukra. Az igazi Messiás eljön és pásztora lesz minden embernek. A régi szakadék észak és dél között örökre megszűnik.

Egyetlen igaz Pásztor létezik. Bárcsak eljönne az a nap, amikor egy igazi akol lenne! Micsoda ünnepélyes felelőségünk van nekünk segédpásztoroknak? Ezért ne zavarjuk fel a vizet és ne szennyezzük be a földet. Mutassunk irgalmat mások iránt, úgy ahogyan mi is irgalmat kaptunk. Szeressük igazán a nyájat!

Ross Cole 

286. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  32-33. fejezeteihez (január 24-30.).

A koragyermekkori ráhatások nagyon fontosak a kezdetektől fogva! Ismertem egy családot, akik azt mondták, hogy a gyerekük képzését akkor fogják elkezdeni, amikor eléri az iskolás kort – valójában a nevelés az első perctől fogva elkezdődik, akár beismerjük, akár nem. A gyerekek rengeteget tanulnak csupán a körülöttük lévő környezet által. Továbbá ahogyan öltözködnek, az étrend, amit kínálnak nekik és a tevékenységek, amelyek rendelkezésükre állnak, hogy az idejüket eltöltsék velük, mind formálják a jövőbeli egészségüket és jellemüket. Időnként majdhogynem megdöbbentő felismerni, hogy szülőként a saját életmódunkkal kapcsolatos döntéseinknek hihetetlen hatása van a kicsinyeinkre.

Mindkét szülő fontos a családban és a nevelési folyamatban. Míg általában az anyuka az apró-cseprő dolgokkal foglalatoskodik egész nap, az apuka épp olyan fontos a jellem formálásában. Egyénileg és együtt is, a szülők feladata, hogy olyan környezetet teremtsenek, ahol a gyerek szeretve és biztonságban érzi magát. A gyerekeimet megelőzően én egészen biztos voltam benne, hogy a szülőség gyerekjáték lesz. Négy gyerekkel később naponta felismerem a teljes alkalmatlanságomat és hogy percről percre szükségem van segítségre, hogy megüssem a szintet, ami ezeken az oldalakon elő van írva. Micsoda áldás tudni, hogy az angyalok segítenek a gyerekeink nevelésében! 

Stephanie Gladden Livergood

Fordította Gősi Csaba

  

1 megjegyzés: