2021. január 30., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 30 - SZOMBAT - Ezékiel 39

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 33. fejezet 2025. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

33. fejezet (3. rész) – Az otthon befolyása

Legyen az otthon olyan hely, ahol vidámság, szívélyesség és szeretet lakik! Ahol ezek a kedves jellemvonások jelen vannak, ott boldogság és béke honol. Jöhetnek bajok, de ez az emberiség osztályrésze. Béketűrés, hálaérzet és a szeretet őrizze meg a napfényt a szívben, bármilyen felhősek is a nappalok! Az ilyen otthonokban jelen vannak Isten angyalai.

Mind a férj, mind a feleség keresse meg, hogyan tehetné társát boldoggá! Sohase maradjanak el azok a kis figyelmességek és apró kedveskedések, amelyek vidámmá és napfényessé teszik az életet! A férj és feleség között legyen tökéletes bizalom! Együtt mérlegeljék felelősségüket, és együtt dolgozzanak azon, ami gyermekeiknek a legjobb! Gyermekeik előtt sohase bírálják egymás elgondolásait, és ne vonják kétségbe egymás ítélőképességét! Óvakodjék a feleség attól, hogy megnehezítse férjének gyermekeikért végzett munkáját; a férj pedig támogassa feleségét bölcs tanácsaival és szerető bátorítással!

Ne emeljen rideg és tartózkodó magatartás válaszfalat a szülők és gyermekek közé! Ismerjék meg a szülők gyermekeiket; tanúsítsanak megértést ízlésük és hajlamaik iránt, osztozzanak érzéseikben, és hozzák felszínre, ami a szívükben van!

Szülők! Éreztessétek meg gyermekeitekkel azt, hogy szeretitek őket; hogy minden erőtökkel azon munkálkodtok, hogy boldogok legyenek! Ha ezt teszitek, fiatal lelkükben sokkal nagyobb súlya lesz a szükséges korlátozásoknak. Irányítsátok gyermekeiteket gyengéden és megértéssel, de eközben ne feledjétek el azt, hogy "az ő angyalaik... mindenkor látják az én mennyei Atyám orcáját" (Mt 18:10). Ha azt akarjátok, hogy az angyalok elvégezzék azt a munkát, amit Isten gyermekeitekért rájuk bízott, a ti részeteket megtéve működjetek együtt velük!

Az igazi otthon bölcs és szerető irányításával felnevelkedett gyermekek nem vágynak a jó útról letérve máshol keresni kedvtelést és társaságot. Nem csábítja őket a bűn. Otthonuk szelleme alakítja ki jellemüket, formálja szokásaikat és elveiket, amelyek erős bástyaként védik őket a kísértések ellen, amikor az otthon védő szárnyai alól kikerülve elfoglalják helyüket a világban.

A gyermekeknek - éppúgy, mint a szülőknek - fontos feladataik vannak a családban. Tudniuk kell, hogy ők is annak a családi munkaközösségnek részei, amelyben táplálják, ruházzák, szeretik és segítik őket. E sok jótéteményt úgy viszonozhatják, hogy hordozzák a család terheinek reájuk eső részét, és a lehető legtöbb boldogságot viszik abba a családba, amelynek ők is tagjai.

A gyermekeket olykor ingerlik a korlátozások, de a későbbi évek során áldani fogják szüleiket odaadó gondoskodásukért, és hogy szigorral és éberen védték és vezették őket azokban az években, amikor még tapasztalatlanok voltak.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 39

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2039&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2039&version=NT-HU

Ezt a fejezetet Góg és Mágóg végzetének vagy a gonosz erők pusztulásáról szóló fejezetnek is nevezhetnénk. Isten közbeavatkozására elpusztult az a hatalmas hadsereg, amely Izrael ellen támadt. A korábbiakban az ellenség Északról jött, Asszíria és Babilon, akik engedélyt kaptak, hogy leigázzák Izraelt bűneik miatt. Most Góg és Mágóg érkezett Északról, egy még erősebb ellenség. Magát Istent kérte Izráel, hogy mentse meg őket. Majd Ezékiel bemutatja az ellenség nagy erejét. Amikor végül legyőzték őket, még ennél is hatalmasabb módon nyilatkozott meg Isten Seregének felsőbbrendűsége. Góg zsákmányul szerzett fegyverei két évre való tűzifát biztosítottak Isten népének. Hét hónapig tartott csak eltemetni az ellenséges katonák holttesteit.

Végül mindez visszavezet bennünket Ezékiel fő és vissza-visszatérő mondanivalójához: Izrael végül megérti, hogy Isten küldte őket fogságba bűneik miatt, de kegyelmesen visszahozza és védelmezi őket. Ezután a nép tudni fogja, hogy az Úr az Isten (20. vers). Nem csak ez történik meg, hanem Isten Lelke is ki fog töltetni Izráel házára (29. vers).

Nincs olyan hatalmas ellenség, nincs oly nagy gonoszság, amit Isten ne tudna legyőzni. Ha fogságban vagyunk, mint ahogy Izráel volt, még ha bűneink fogságában is, Isten elég hatalmas és kegyelmes ahhoz, hogy megmentsen bennünket, és aztán tudni fogjuk, hogy Ő az Isten.

Isten ítéletének és győzelmének teljessége Góg felett jól látható a megszokott áldozati folyamat visszafordulásában. Általában emberek áldoznak állatokat. A 17-20. versekben madarak és mezei vadak eszik a leölt lovak és katonák húsát, mintegy áldozati ételt. Ez valóban elborzasztó kép, ugyanakkor világos tanítás is arról, hogy Isten teljes, megsemmisítő győzelmet tud aratni a legnagyszerűbb hadseregek és a világ legnagyobb hatalmasságai ellen is. Ők akartak másokat megszégyeníteni és leigázni, végül azonban ők szégyenülnek meg, és vereségük teljességre jut.

Jon Dybdahl 

286. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  32-33. fejezeteihez (január 24-30.).

A koragyermekkori ráhatások nagyon fontosak a kezdetektől fogva! Ismertem egy családot, akik azt mondták, hogy a gyerekük képzését akkor fogják elkezdeni, amikor eléri az iskolás kort – valójában a nevelés az első perctől fogva elkezdődik, akár beismerjük, akár nem. A gyerekek rengeteget tanulnak csupán a körülöttük lévő környezet által. Továbbá ahogyan öltözködnek, az étrend, amit kínálnak nekik és a tevékenységek, amelyek rendelkezésükre állnak, hogy az idejüket eltöltsék velük, mind formálják a jövőbeli egészségüket és jellemüket. Időnként majdhogynem megdöbbentő felismerni, hogy szülőként a saját életmódunkkal kapcsolatos döntéseinknek hihetetlen hatása van a kicsinyeinkre.

Mindkét szülő fontos a családban és a nevelési folyamatban. Míg általában az anyuka az apró-cseprő dolgokkal foglalatoskodik egész nap, az apuka épp olyan fontos a jellem formálásában. Egyénileg és együtt is, a szülők feladata, hogy olyan környezetet teremtsenek, ahol a gyerek szeretve és biztonságban érzi magát. A gyerekeimet megelőzően én egészen biztos voltam benne, hogy a szülőség gyerekjáték lesz. Négy gyerekkel később naponta felismerem a teljes alkalmatlanságomat és hogy percről percre szükségem van segítségre, hogy megüssem a szintet, ami ezeken az oldalakon elő van írva. Micsoda áldás tudni, hogy az angyalok segítenek a gyerekeink nevelésében! 

Stephanie Gladden Livergood

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: