2021. január 19., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 19 - KEDD - Ezékiel 28

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 30. fejezet 2015. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

30. fejezet (3. rész) – Az otthon kiválasztása és berendezése  

Egyszerű berendezés

Mesterkélt szokásaink sok áldástól és örömtől fosztanak meg bennünket, és alkalmatlanná tesznek az igazán hasznos életre. A túlzott műgonddal összeállított pazar berendezés nemcsak pénzpocsékolás, hanem annál ezerszer értékesebb dolgoknak az elfecsérelése is. Ezek a költséges berendezések sok gonddal, munkával és üggyel-bajjal terhelik meg a családot.

Milyen állapotok uralkodnak sok családban, még ott is, ahol kevés a pénz, és főként az anyát terheli a házi munka? A legszebb szobák berendezése messze meghaladja lakóinak anyagi erőforrásait, és nem szolgálja kényelmüket és örömüket. Drága szőnyegek, szépen faragott, finoman kárpitozott bútorok és ízléses függönyök vannak ott. Az asztalok, a kandallópárkányok és minden más igénybe vehető hely zsúfolva van díszítményekkel, a falat képek borítják, mígnem a látvány fárasztó lesz. De micsoda munkát igényel ezek rendben tartása és portalanítása! Ez a munka és a család minden más, divathoz alkalmazkodó szokása a háziasszonytól véget nem érő gürcölést igényel.

Sok családban a feleségnek és anyának nincs ideje arra, hogy olvasson; hogy tájékozottságát fenntartsa. Nincs ideje, hogy férjének segítőtársa legyen; nincs ideje arra, hogy gyermekei értelmi fejlődését figyelemmel kísérje. Nincs idő és alkalom arra, hogy drága Megváltójával szoros, bensőséges kapcsolatot tartson. Lassan-lassan a család rabszolgájává süllyed, erejét, idejét és figyelmét lekötik a használat folytán megsemmisülendő dolgok. Túl későn ébred rá arra, hogy szinte idegen saját családjában. Kihasználatlanul, örökre elszaladtak azok a drága alkalmak, amelyekkel szeretteit emelkedett életre befolyásolhatta volna.

A családalapítók határozzák el, hogy bölcs tervek szerint fognak élni! Elsődleges célod legyen kellemes otthon alapítása! Gondoskodj olyan eszközökről, amelyek megkönnyítik a munkát, és elősegítik az egészséget és a kényelmet! Még a vendégek fogadására is készíts tervet! Krisztus mondta, hogy lásd őket szívesen, és hogy "amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiai közül, énvelem cselekedtétek meg" (Mt 25:40).

Lakásodat sima, egyszerű, könnyen kezelhető és tisztán tartható, olcsón pótolható dolgokkal rendezd be! Jó ízléssel a legegyszerűbb lakást is kellemessé és vonzóvá lehet tenni, ha szeretet és megelégedés uralkodik benne.

Gyönyörű környezet

Isten szereti a szépet. A földet és az eget szépséggel ruházta fel; és atyai örömmel figyeli, hogy gyermekei gyönyörködnek alkotásaiban. Azt akarja, hogy otthonunkat a természet szépségeivel vegyük körül.

Vidéken szinte mindenkinek, ha mégoly szegény is, lehet a ház körül egy darab pázsitos kertje néhány árnyas fával, virágos bokorral és illatos virággal. Ezek minden mesterséges dísznél jobban szolgálják a család boldogságát. A család életére megnyugtató, nemesítő hatással vannak, növelik a természet szeretetét, és közelebb vonják a család tagjait egymáshoz és Istenhez.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 28

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2028&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2028&version=NT-HU

Itt Ezékiel a Tírusz királya ellen szóló ítéletet jelenti ki. A panaszok ráillenek Tírusz emberi királyának személyére. Néhány dolog mégis értelmetlennek tűnik. Ott lehetett a földi uralkodó Édenben, mint feldíszített oltalmazó kérub? Nem valóságosan, ugyanakkor talán a tíruszi templomi szertartások során ilyen szerepet töltött be. Ott volt valaha Isten hegyén? Nem szó szerint, de a pogányok minden szentélyükre isteni hegyként tekintettek. Tökéletes volt Tírusz emberi királya teremtése napján? Valószínűleg nem, viszont olyan előjogokkal és hatalommal rendelkezett, ami Ezékielt e kifejezések használatára indította.

Egy biztos, a király elképzelései az istenségről a város-kultuszban megerősítik, hogy ez az uralkodó önmagánál valami sokkal nagyobbat szimbolizál. Emberi szemmel nézve sokkal egyetemesebb képet kapunk. Nem akarjuk a bukott angyalokról szóló tanunkat pusztán erre a fejezetre építeni, de összevetve más igékkel, kiviláglik az itt található tanítás.

A bűnbeesés oka lényegében, hogy a teremtmény magának akarja a Teremtő előjogait, legyen akár angyal akár ember. Egyikünk sem menekülhet a kísértés elől, még a feltételezés is képtelen. Isten azonban nem magasztalta fel magát. Ehelyett önmagát megüresíté, szolgai formát vévén föl, emberekhez hasonlóvá lévén; És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig.” (Fil 2:7-8). Ő a mi megváltásunk és példaképünk.

Ross Cole 

285. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  30-31. fejezeteihez (január 17-23.).

E két fejezeten átívelő téma az egyszerűség, a béke és az együtt töltött minőségi idő. Amikor arról döntünk, hogy hol éljünk, ideális esetben valódi értékeket követünk, és nem csábulunk el a városokban fellelhető mulatozási, szórakozási és divatkövetési lehetőségektől. Az igazi gazdagság a körülötted lévő kapcsolatokban rejlik és a békés otthon nyugalmában. A gyerekeknek javára válik az az idő, amit a természetben élvezettel eltöltenek, szemben a zsúfolt és anyagias központokkal. A gyereknevelésben a nagy felelősség az édesanyán van, hogy kedves, bölcs és okos legyen. A férjnek az a feladat jut osztályrészül, hogy könnyítsen azokon a terheken és kötelezettségeken, amelyeket általában a feleség cipel, és így ne váljon túlhajszolttá. Általában ez a jellemen dől el. A vidám, megelégedett, boldog hozzáállás kiemelkedő fontosságú. A feleség feladata, hogy Isten segítségével az emberi lélek az istenihez váljon hasonlóvá. Mindannyian, akár anyák vagyunk, akár nem, ugyanezt megtehetjük, amikor másokkal való baráti kapcsolatokba befektetünk. Ezáltal a legnagyobb erőfeszítést tesszük a legnagyobb dolgok iránt, a legnagyobb értékűek iránt; maradandó dolgok iránt.

Jane Wendt

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: