2021. január 17., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 17 - VASÁRNAP - Ezékiel 26

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 30. fejezet 2013. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

30. fejezet (1. rész) – Az otthon kiválasztása és berendezése  

Az evangélium csodálatosan leegyszerűsíti az élet problémáit. Tanítása - ha figyelünk rá - megold sok bonyolult helyzetet, és megőriz sok tévedéstől. Megtanít a dolgok helyes értékelésére, és arra, hogy a legértékesebb - a maradandó - dolgokra fordítsuk a legnagyobb energiát. Ezt a leckét meg kell tanulniuk azoknak, akiken az otthon kiválasztásának felelőssége nyugszik. Ne engedjék magukat a legfontosabb céltól eltéríteni! Ne felejtsék el, hogy a földi otthonnak a mennyei szimbólumává és a mennyeire való felkészülés helyévé kell lennie Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb - a mennyei - iskolába. Az otthon helyének kiválasztásánál tartsuk szem előtt ezt a célt! Ne a meggazdagodás vágya, a divat vagy a társadalmi szokások parancsszava irányítson bennünket! Tegyük mérlegre, hogy mi az, ami a legjobban szolgálja az egyszerűséget, az erkölcsi tisztaságot, az egészséget és a valódi értékeket!

A nagyvárosok az egész világon az erkölcstelenség melegágyává válnak. Mindenfelé felüti fejét és hallatja hangját a bűn. Mindenütt ott vannak az érzékiség és kicsapongás csábító eszközei. A romlottság és a bűn áradata folytonosan duzzad. Nap mint nap újabb erőszakos cselekményekről hallunk: rablásról, gyilkosságról, öngyilkosságról és leírhatatlan bűntettekről.

A nagyvárosok életformája csalfa és mesterkélt. A határtalan és szenvedélyes pénzhajsza, az izgalmak és élvezetek vad kavargása utáni vágy, a hivalkodás szeretete, a fényűzés és a tékozlás mind olyan kényszert jelentenek, amely tömegek figyelmét terelik el az élet igazi céljától. Bűnök özöne előtt tárnak kaput. Az ifjúságra szinte ellenállhatatlan erővel hatnak.

A nagyvárosok ifjúságának egyik legszövevényesebb és legveszélyesebb kísértése: a szórakozások megkívánása. Sok az ünnep. A játékok és a lóverseny ezreket vonz; az izgalmak és élvezetek kavargása elvonja őket az élet komoly kötelességeitől. Az a pénz, amit nemesebb célokra kellett volna fordítani, szórakozásokra megy el.

A trösztök, szakszervezetek tevékenysége és a sztrájkok miatt a nagyvárosokban egyre nehezebbek lesznek az életkörülmények. Komoly nehézségek előtt állunk; sok család számára a nagyvárosból való kiköltözés szükségszerűvé válik.

A fizikai környezet sokszor veszélyezteti a városi ember egészségét. A betegségekkel való állandó érintkezés, a szennyezett levegő, víz és étel, a zsúfolt, sötét, egészségtelen lakások is többek között olyan veszedelmek, amelyekkel számolni kell.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 26

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2026&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2026&version=NT-HU

Tírusz királya, Hírám, mintha csak testvére lett volna Salamonnak, ő biztosította a libanoni cédrusfa-anyagot a templom építkezéséhez. Ám azok az idők már elmúltak. A gonosz Jézabel is Tíruszból származott és a tíruszbeliek örvendeztek Jeruzsálem bukásán.

A cédrusfa kereskedelme tette lehetővé Tírusznak, hogy kihasználja a kikötőváros adottságait. Egy ősi Szingapúr volt, nem kevesebb. Talán nem annyira lenyűgöző, de bizonyára ugyanolyan virágzóan gazdag. A babiloniak, akik Jeruzsálemet elpusztították, le fogják rombolni Tíruszt is. A város a babiloniak lovai által felvert porban fog fuldokolni. Szökőárként lepi el a várost az ellenség hadserege. Az árapály hullámainak példáját megértette Tírusz.

Babilon megostromolta és bevette a várost. A prófécia egyes elemei beteljesedtek. Véglegesen Nagy Sándor inváziója által teljesedett, mintegy 300 ével később, amikor a megkopaszított sziklákon még por sem maradt és megépült a szigeten álló városhoz vezető földnyelv, amelyen az ellenség bejuthatott.  Az Úr szava a maga idejében beteljesedett.  A tíruszi kultúra és civilizáció véglegesen elpusztult, és birodalma soha többé nem éledt újjá.

Istent nem lehet megcsúfolni!  Akik népét bántják, Őt bántják. Védelmükre kel, ahogyan akkor, úgy ma is.

Ross Cole 

285. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  30-31. fejezeteihez (január 17-23.).

E két fejezeten átívelő téma az egyszerűség, a béke és az együtt töltött minőségi idő. Amikor arról döntünk, hogy hol éljünk, ideális esetben valódi értékeket követünk, és nem csábulunk el a városokban fellelhető mulatozási, szórakozási és divatkövetési lehetőségektől. Az igazi gazdagság a körülötted lévő kapcsolatokban rejlik és a békés otthon nyugalmában. A gyerekeknek javára válik az az idő, amit a természetben élvezettel eltöltenek, szemben a zsúfolt és anyagias központokkal. A gyereknevelésben a nagy felelősség az édesanyán van, hogy kedves, bölcs és okos legyen. A férjnek az a feladat jut osztályrészül, hogy könnyítsen azokon a terheken és kötelezettségeken, amelyeket általában a feleség cipel, és így ne váljon túlhajszolttá. Általában ez a jellemen dől el. A vidám, megelégedett, boldog hozzáállás kiemelkedő fontosságú. A feleség feladata, hogy Isten segítségével az emberi lélek az istenihez váljon hasonlóvá. Mindannyian, akár anyák vagyunk, akár nem, ugyanezt megtehetjük, amikor másokkal való baráti kapcsolatokba befektetünk. Ezáltal a legnagyobb erőfeszítést tesszük a legnagyobb dolgok iránt, a legnagyobb értékűek iránt; maradandó dolgok iránt.

Jane Wendt

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: