2021. január 29., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 29 - PÉNTEK - Ezékiel 38

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 33. fejezet 2024. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

33. fejezet (1. rész) – Az otthon befolyása

Az apa felelőssége

A család feje a férj és apa. A feleség szeretetet, megértést vár tőle, és a gyermeknevelésben segítséget. Ez így van jól. A gyermekek éppen úgy az övéi, mint az anyáé. Neki sem mindegy, mi lesz gyermekei sorsa. A gyermekek támogatást és irányítást várnak apjuktól. Fontos, hogy helyes fogalmai legyenek az életről, és arról, hogy milyen hatások és kapcsolatok szolgálják családja javát. Mindenekelőtt szabályozza életét az Isten iránti szeretet és félelem, valamint az Ige tanítása, hogy gyermekeit a helyes úton tudja vezetni!

Az apa a család törvényhozója, és Ábrahámhoz hasonlóan Isten törvényét otthona vezérelvévé kell tennie. Isten így szólt Ábrahámról: "Tudom róla, hogy megparancsolja az ő fiainak és az ő házanépének..." (1Móz 18:19); hogy nem fog bűnös hanyagsággal szabad teret adni a gonoszságnak; nem lesz gyenge, oktalanul engedékeny, részrehajló; nem fogja feláldozni a kötelességről vallott meggyőződését a rosszul értelmezett szeretet oltárán. Ábrahám nem csupán helyes utasításokat adott, hanem az igaz és igazságos törvények tekintélyét is megőrizte. Isten rendszabályokkal mutat irányt nekünk. Ne engedjük, hogy a gyermekek az Igében megjelölt biztos ösvényről a minden oldalról nyitott, veszedelembe vezető utakra tévedjenek! Kedvesen, de határozottan, állhatatos, imádságos erőfeszítéssel kell helytelen kívánságaikat féken tartani, és hajlamaiknak határt szabni.

Az apának kell családjában a szigorúbb erényeket érvényre juttatni: a határozottságot, a feddhetetlenséget, a becsületességet, a béketűrést, a bátorságot, a szorgalmat és a gyakorlatiasságot. Amit pedig gyermekeitől megkíván, azt neki magának is gyakorolnia kell, példát mutatva saját férfias magatartásával.

De ti, apák, ne csüggesszétek el gyermekeiteket! Egyesítsétek a szeretetet a tekintéllyel, a kedvességet és a megértést a határozott fegyelmezéssel! Szabad időtökből szenteljetek néhány órát gyermekeiteknek, ismerjétek meg őket; vegyetek részt munkájukban és játékaikban, nyerjétek meg bizalmukat! Ápoljátok a barátságot velük, különösen a fiúkkal! Így tudtok mély és jó befolyást gyakorolni rájuk.

Tegye meg az apa a maga részét családja boldoggá tevésében! Bármilyen gondja vagy munkahelyi problémája van is, ne engedje, hogy azok árnyékot vessenek családjára; mindig mosolyogva és kedves szavakkal lépjen otthonába!

Bizonyos értelemben az apa a család papja, aki a reggeli és az esti áldozatot a családi oltárra helyezi. De a feleség és a gyermekek is imádkozzanak vele, és együtt dicsőítsék Istent énekkel! Mielőtt az apa reggel dolgozni indul, gyűjtse maga köré gyermekeit, és Isten előtt leborulva bízza őket mennyei Atyja gondjaira! A napi gondok elmúltával pedig hálaimával és dicsőítő énekkel köszönje meg együtt a család, hogy a nap folyamán Isten gondot viselt róluk.

Apák és anyák, bármennyire sürgős is a munkátok, ne mulasszátok el gyermekeiteket Isten oltára köré gyűjteni! Kérjétek otthonotokra Isten angyalainak oltalmát! Ne felejtsétek el, hogy drága gyermekeitek kísértések céltáblái! Mind fiatalt, mind időset naponta gyötörnek bosszúságok. Akik türelmes, szeretettel teli, derűs életet akarnak élni, azoknak imádkozniuk kell. Csak akkor tudunk énünkön győzelmet aratni, ha Istentől állandóan segítséget kapunk.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 38

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2038&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2038&version=NT-HU

Természetes, hogy amikor Isten helyreállítja népét, a gonosz ismét feltámad ellenük. A 38-39. fejezetekben egy nagy gonosz szövetség történetét láthatjuk, ami a helyreállított Izraelre támad, és azt is, hogyan oldja meg Isten ezt a problémát.

Az Izrael-ellenes (Isten ellenes) szövetség neve Góg és Magóg földjéről származik. Sem Góg személyéről, sem Magóg földjéről, nem tudunk többet, mint hogy a messzi Északról támad. A Biblia szerint ez sok idő múlva következik be (7-8. és 16. vers). Érdekes módon a Jelenések könyvének 20:7 igeverse is Góg és Magóg elnevezéssel illeti az Isten ellen, az ezer esztendő végén felsorakozott hadsereget. Sok magyarázat született ezen igeversek értelmezésére, amiket nem fogunk most megtárgyalni. A központi gondolat azonban világos. Isten népének végleges helyreállítása előtt, egy gonosz szövetség támad rájuk, de Isten nem engedi, hogy legyőzzék népét.

Napjainkban is ez a helyzet. Isten népének nem kell meglepődnie a gonoszok ellenségeskedése miatt. Ez elkerülhetetlen egy olyan világban, ahol Sátán tevékenykedik. Amit azonban egyértelműen látni kell: ahogy Gógot és Magógot utolérte Isten ítélete, úgy a Jelenések könyvében szereplő gonosz erők ellen is ítéletre kel majd az Úr.

Ebben az összecsapásban nemcsak Isten népe menekül meg, hanem Isten még a pogányok sokasága előtt is felmagasztaltatik, megszenteltetik és kiderül, hogy ki is Ő valójában. Amikor ez megtörténik, mindenki tökéletesen meg fogja érteni, mit jelent Ezékiel kijelentése: „Én vagyok az Úr.” Isten azt akarja, hogy mindnyájan megtudjuk, hogy Ő az üdvözítő, kegyelmes Úr, aki képes mindent megtenni népe megmentéséért.

Jon Dybdahl 

286. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  32-33. fejezeteihez (január 24-30.).

A koragyermekkori ráhatások nagyon fontosak a kezdetektől fogva! Ismertem egy családot, akik azt mondták, hogy a gyerekük képzését akkor fogják elkezdeni, amikor eléri az iskolás kort – valójában a nevelés az első perctől fogva elkezdődik, akár beismerjük, akár nem. A gyerekek rengeteget tanulnak csupán a körülöttük lévő környezet által. Továbbá ahogyan öltözködnek, az étrend, amit kínálnak nekik és a tevékenységek, amelyek rendelkezésükre állnak, hogy az idejüket eltöltsék velük, mind formálják a jövőbeli egészségüket és jellemüket. Időnként majdhogynem megdöbbentő felismerni, hogy szülőként a saját életmódunkkal kapcsolatos döntéseinknek hihetetlen hatása van a kicsinyeinkre.

Mindkét szülő fontos a családban és a nevelési folyamatban. Míg általában az anyuka az apró-cseprő dolgokkal foglalatoskodik egész nap, az apuka épp olyan fontos a jellem formálásában. Egyénileg és együtt is, a szülők feladata, hogy olyan környezetet teremtsenek, ahol a gyerek szeretve és biztonságban érzi magát. A gyerekeimet megelőzően én egészen biztos voltam benne, hogy a szülőség gyerekjáték lesz. Négy gyerekkel később naponta felismerem a teljes alkalmatlanságomat és hogy percről percre szükségem van segítségre, hogy megüssem a szintet, ami ezeken az oldalakon elő van írva. Micsoda áldás tudni, hogy az angyalok segítenek a gyerekeink nevelésében! 

Stephanie Gladden Livergood

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: