2018. augusztus 17., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - augusztus 17 - PÉNTEK - Filemon 1


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 57. fejezet 1131. nap

"Egy fogyatkozásod van" (Mk 10:21) - mondta Jézus. "Ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek; és kincsed lesz mennyben; és jer és kövess engem" (Mt 19:21). Krisztus olvasott a főember szívében. Csak egy fogyatkozása volt: egy életfontosságú elv. Lelkének szüksége volt Isten szeretetére. Ez a hiányosság, ha nem pótolja, végzetes lesz számára - egész természetét megrontja. Az önzés erősödik az elnézés által. Ha be akarja fogadni Isten szeretetét, le kell mondania arról, hogy önmagát szeresse a legfőképpen.

Krisztus próbára tette ezt a férfit. Felszólította: válasszon a mennyei kincs és a világi nagyság között. Krisztus követése biztosítja számára a mennyei kincset. Ehhez az ént alá kell rendelni: akaratát Krisztus irányítása alá kell helyezni. Isten igazi szentségét ajánlotta fel az ifjú főembernek. Azt a kiváltságot kapta, hogy Isten fia lehet, Krisztus örököstársa a mennyei kincsek tekintetében. Azonban fel kell vennie a keresztet és követnie kell a Megváltót az önmegtagadás ösvényén.

Krisztus szavai valós meghívást tartalmaztak a főember számára: "Válasszatok magatoknak még ma, akit szolgáljatok" (Józs 24:15). Előtte állt a döntés. Jézus sóvárogta megtérését. Rámutatott jellemének beteg pontjára, s mély érdeklődéssel figyelte a kimenetelt, miközben az ifjú mérlegelte a kérdést. Ha úgy határoz, hogy követi Krisztust, mindenben engedelmeskednie kell szavának. Le kell mondania becsvágyó terveiről. Milyen komoly, aggódó vágyakozással, milyen lelki éhséggel figyelte a Megváltó a fiatalembert, remélve, hogy enged a Szentlélek hívásának!

Krisztus meghatározta az egyetlen feltételt, melynek alapján a főember tökéletes keresztény jellemet alakíthat ki. Szavai bölcsesség igéi voltak, bár komolynak és szigorúnak tűntek. A főember egyetlen reménye az üdvösségre az volt, hogy elfogadja azokat és engedelmeskedik. Magas állása, vagyona leplezetten rossz irányba befolyásolta jellemét. Ha ezeket ápolgatja, Isten helyét foglalják el érzelemvilágában. Akár keveset, akár sokat tart vissza Istentől, ez csökkenti erkölcsi erejét és teljesítőképességét. Teljesen le fogják kötni az evilági dolgok, azokat fogja dédelgetni, legyenek bármily bizonytalanok és értéktelenek.

A főember hamar átlátta, mi mindent rejtenek Krisztus szavai, és elszomorodott. Ha megismerte volna a felajánlott ajándék értékét, gyorsan felsorakozott volna Krisztus követői közé. A zsidók tekintélyes tanácsának tagja volt, és Sátán kecsegtető jövőbeli kilátásokkal kísértette. Kívánta a mennyei kincset, de a gazdagsága által nyújtott ideiglenes előnyöket is. Sajnálta, hogy ez a feltétel egyáltalán létezik. Örök életre vágyott, de nem volt hajlandó ezért áldozatot hozni. Az örök élet ára túl nagynak tűnt, szomorúan távozott, "mert igen gazdag vala" (Lk 18:23).

Mai Bibliai szakasz: Filemon 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Filemon levele az átalakulásról szól. Ezt a rövid levelet a maga 25 versével azzal foglalhatnánk össze, amit a „filemoni elvnek” nevezünk: „tedd rendbe a kapcsolatodat Istennel és embertársaddal, és tedd meg azonnal”.

A Filemoni levelet Pál a római börtönből írta (Kr.u. 60 körül), és ez az apostol legrövidebb levele. A levél drámai felszólítást intéz Filemonhoz, hogy bocsásson meg Onésimusnak, szökött rabszolgájának. Pál felhívását tovább bonyolította az a tény, hogy távozásakor Onésimus értékeket lopott el. Rómában találkozott Pállal, akinek missziós tevékenysége folytán megtért, és megvallotta bűnét. Ezek után Pál és Onésimus egy kitűnő, de etikus stratégiát dolgozott ki a dolgok rendbetételére. 

Onésimus eldöntötte, hogy önként visszatér Kolosséba Tikhikus és a Filemoni levél kíséretében (Kol 4:7-9). A levél célja, hogy megkérje Filemont, béküljön meg Onésimussal és egyengesse a visszatérését, valamint a szabadsághoz vezető útját. Az a tény, hogy levelet a Kolossébeli gyülekezetben is fel kellett olvasni, gyakorlatilag azt bizonyítja, hogy milyen fontos a keresztények között a megbocsátás, amely Isten megbocsátásán alapul. Ugyanebben a levélben, bár burkoltan, de Pál utal arra, hogy keresztény összefüggésben a rabszolgaság fenntarthatatlan.     

Noha a megbocsátás szót magát a Filemoni levél nem említi, burkoltan mégis szerepel benne. A levél tele van zsúfolva erőteljes elvekkel és egy esettanulmánynak tekinthető a megbocsátásról. Azt is körvonalazza, hogy úgy a sértő, mint a sértett, hogyan viszonyuljon a rendezés és a kártalanítás kérdéséhez. Minden alkalmazott teológiai elvet alátámaszt a tettre szólítás, a "filemoni elv".   

A „filemoni elv” életeket változtatott meg akkor, és életeket változtathat meg most.

Delbert W. Baker

157. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  56-57. fejezeteihez (augusztus 12-18.).

Adjunk hálát Istennek az édesanyákért! Az anyukák sokféle szerepben vannak: szakács, ápoló, takarító, tanár, sofőr, bevásárlásfelelős, tanácsadó stb. Tudtad-e, hogy az anyukák ott voltak az első evangélisták között is? Az alábbi módszert követték:

„Egy anya elindult otthonról gyermekével, hogy megkeresse Jézust. Útközben elmondta célját a szomszédnak, s az is szerette volna, ha Jézus megáldja gyermekeit. Több anya gyűlt így össze gyermekeivel.” (Jézus élete, 511. o.)

Ez az esszenciája a barátságot és a gyermekeket egyaránt magába foglaló evangelizálásnak. De hát nem erről szól valójában az evangelizálás, hogy egy személy megosztja a jó hírt, hogy így aztán mások is áldottak lehessenek ugyanazzal az áldással, amiben reményünk szerint részesülni fogunk? A tanítványoknak boldognak kellett volna lenniük, amikor azt látták, hogy Jézus másokat is magához vonzott az áldásért. Nem csak, hogy szokás volt a zsidók számára, hogy elvigyék a gyermekeiket, hogy egy rabbi megáldja őket, ez egy olyan szokás is volt, amit a saját otthonukban gyakoroltak. A zsidó apáknak szokása volt, hogy kezét a gyermekére helyezze, és ezzel atyai áldást adjon minden péntek este, amikor a szombat elkezdődött.

Van-e olyan gyermeked, akit szükséges, hogy elvigyél Jézushoz? Van-e olyan barátod, akit meghívhatsz, hogy együtt keressétek Jézust? Jézus nem fog visszautasítani. Még akkor is, ha te csak egy barát barátjának a barátjának a barátja vagy, aki csatlakozott az út során, Jézus meghív téged is, hogy jöjj és fogadd az áldását. Ez bizony jó hír!

Karen Lifshay
Hermiston, Oregon (USA)
Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése