2020. október 13., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 13 - KEDD - Ézsaiás 53

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 7. fejezet 1917. nap

AZ ORVOS FELADATAI

7. fejezet (3. rész) – Isten és az ember közös munkája  

 Az a szeretet, amellyel Krisztus árasztja el az ember egész lényét, éltető erő. Gyógyításával megérint minden létfontosságú szervet - az agyat, a szívet, az idegeket. Ezzel lényünk legmagasabb rendű képességeit tevékenységre serkenti. Száműzi a lélekből a bűnt és a bánatot, az aggódást és a gondot, amelyek felőrlik életerejét. Ez a szeretet derűt és nyugalmat hoz; olyan örömet ültet a lélekbe, amelyet semmiféle földi dolog nem tud elrontani: a Szentlélek örömét - gyógyító, éltető örömet.

Megváltónk szavai: "Jöjjetek énhozzám... és én megnyugosztlak titeket" (Mt 11:28) - megadják a receptet a fizikai, a szellemi és a lelki betegségek gyógyítására. Krisztus sajnál minket, bár szenvedéseinket saját magunk okozzuk bűneinkkel. Krisztusban segítséget találhatunk. Ő csodálatos dolgokat tesz azokért, akik bíznak benne.

Bár a bűn vasmarka régóta egyre szorosabban fogja az embert, bár Sátán ravasz stratégiával úgy magyarázza Isten Igéjét, hogy árnyat vessen rá, és kétségbe vonatja az emberrel Isten jóságát, az Atya irgalma és szeretete továbbra is gazdagon árad a föld felé. Ha az emberek Isten ajándékai iránti hálával kitárnák lelkük ablakait a menny felé, a gyógyító erő sugarai beragyognának rajtuk.

Az az orvos, aki Krisztus igazi munkatársa akar lenni, igyekszik munkája minden területén eredményesen dolgozni. Szorgalmasan tanul, hogy felelősségteljes hivatásában jól képzett legyen. Állandóan magasabb szintre, nagyobb tudásra, ügyességre és fokozott tisztánlátásra törekszik. Minden orvosnak tudatosítania kell, hogyha gyenge, szakszerűtlen munkát végez, nemcsak kárt okoz a betegnek, de igazságtalan orvostársával szemben is. Az az orvos, aki megelégszik alacsony szintű szakképzettséggel és tudással, nemcsak rossz hírbe hozza az orvosi hivatást, de meggyalázza Krisztust, a legfőbb Orvost.

Akik alkalmatlannak tartják magukat az orvosi feladatra, azok válasszanak más foglalkozást. Akik alkalmasak a betegek gondozására, de tudásuk és egészségügyi képzettségük korlátozott, jól teszik, ha vállalják a munka szerényebb részét, és mint ápolók szolgálnak hűségesen.

Egy szakképzett orvos melletti türelmes munkával állandóan tanulhatnak, és kihasználva minden alkalmat a tanulásra, végül megszerezhetik az orvosi képesítést. Fiatalabb orvosok "mint együttmunkálkodók [a Nagy Orvossal] ... hiába ne vettétek légyen az Isten kegyelmét ... senkit semmiben meg ne botránkoztassunk, hogy [a betegeknek való] szolgálatunk ne szidalmaztassék: hanem ajánljuk magunkat mindenben, mint Isten szolgái" (2Kor 6:1-4).

Isten azt akarja, hogy mindig felfelé tartsunk. Az igazi orvos-misszionárius egyre ügyesebb lesz orvosi szolgálatában. Tehetséges, magasabb szakmai tudású keresztény orvosokat kell keresni és arra biztatni, hogy álljanak Isten szolgálatába olyan helyeken, ahol másokat orvos-misszionáriusokká tudnak nevelni és képezni.

Az orvos gyűjtse lelkébe Isten szavának világosságát! Növekedjék állandóan a kegyelemben! Nála a vallás nem csupán egy befolyás a többi között, hanem minden más befolyás felett áll. Az orvosnak magasztos, szent indítékokból kell cselekednie - nyomós indítékokból, amelyek attól a Valakitől származnak, aki életét adta azért, hogy erőt adjon nekünk a bűn legyőzéséhez.

Ha az orvos lelkiismeretesen és szorgalmasan igyekszik magát hivatásában eredményessé tenni, ha életét Krisztus szolgálatának szenteli, és időt fordít saját szívének vizsgálatára, akkor lesz képessége ahhoz, hogy megértse szent elhívásának titkait. Olyanná fegyelmezheti és képezheti magát, hogy azon a körön belül, ahol hatással lehet mások életére, látni fogja annak a nevelésnek és bölcsességnek nagyszerű voltát, amelyhez az juthat, aki kapcsolatban áll a bölcsesség és hatalom Istenével.

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 53

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2053&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2053&version=NT-HU

Remegve fogok hozzá, hogy erről a fejezetről írjak. Ki szólhat akár egy szót is annak a fájdalomnak a mélységéről, amelyet Jézus Isten szolgájaként a bűnösökért elszenvedett? Évekkel ezelőtt, már sokadjára olvastam ezt a szakaszt a Jézus élete című könyv 662-664. oldaláról, amely arról szól, hogy mit szenvedett az Isten Fia értem a kereszten. Ezen a bizonyos napon könnyek között fetrengtem a padlón, és szívem mélyéig áthatott a szent és igaz Isten szeretete. Hogyan lehetséges, hogy Isten annyira szeresse az olyan bűnöst, mint én? Az évek során több mint 3000 prédikációt mondtam el, de egyetlen prédikációs sorozat sem érintette úgy a szíveket, mint amit Ézsaiás 53. fejezetéről mondtam.

Ez a negyedig Szolga himnusz Ézsaiás könyvében (42:1-8; 49:1-13; és 50:4-11 után). Öt, – egyenként három versből álló – részből tevődik össze, kezdve Ézsaiás 52:13-mal. Ez az a szakasz, amelyről a 12 éves Jézus a rabbikat kérdezte a templomban. Ézsaiás 53. fejezetén való elmélkedés világította meg előtte először küldetését, mint aki a bűnös emberiség helyettese lesz. Ezt a szakaszt olvasta a szerecsen komornyik, és ez nyitotta meg számára a Messiásról szóló titkot, Filep időszerű írásmagyarázatának köszönhetően (ApCsel 8:26-40). Ez az a fejezet, amelyről a jól ismert zsidó evangelizátor azt mondta, hogy „Isten minden más szakasznál többször használta arra, hogy zsidókat Önmagához vezessen”. Jézus küldetésének és az emberiségért hozott helyettes áldozatának a lényegét tartalmazza. Az Újszövetség minden más ószövetségi szakasznál többször idézi (Mk 15:17; Jn 10:11; 12:37; Róm 3:25: 4:25; 2Kor 5:21; Fil 2:9).

Az Ézsaiás 52:7 jó híre hitetlen fogadtatásra talált: „Ki hitt a mi üzenetünknek?” (53:1), kérdezi Ézsaiás. Az emberek figyelmen kívül hagyták Jézust, mert nem volt [hercegi] alakja és [fenséges] megjelenése és nem volt olyan szépsége, ami miatt vágyódtunk volna utána (2. vers). Jézust egész élete során lekicsinyelték és elutasították, nem csak a kihallgatása és keresztre feszítése idején. Ő valóban ismerte a fájdalmat és a szomorúságot (3. vers). Amikor úgy érezzük, hogy a világ ellenünk van, nem szabad elfelejtenünk, hogy Jézusnak is ellensége volt. Tapasztalatai alapján tudja, hogyan érezzen együtt velünk. 

Mit mondhat az ember arról, amit Jézus érettünk tett? Betegségünket és fájdalmainkat szó szerint hordozta; a bűneinkért sebesíttetett meg, és vétkeinkért zúzatott össze (4-5. vers). Kivágattatott az élők földjéről, és a mi gonoszságunkért ostorozták meg (8. vers). Értünk lett bűnért való áldozat (10. vers), érted és értem adta életét halálra (12. vers).

Amint arra a sok alkalomra gondolok, amikor figyelmen kívül hagytam, elvetettem, vagy visszaéltem Megváltónk nagy áldozatával, amelyet érettem hozott, nem értem, hogy Ő mégis törődik velem. Mi több, ez a kereszten bemutatott végtelen szeretet annyira betölti a lelkemet, hogy szét is robbanna, ha nem Isten áldó keze mérné ki olyan adagokba, amit el tudok viselni. Az ezer évvel ezelőtt íródott vers költőjével felkiáltunk, akinek szavai a jól ismert énekké lettek: „Ó Isten, milyen gazdag és tiszta! Milyen mérhetetlen és hatalmas!”

Olvasd Ézsaiás 53. fejezetét! Olvasd újra és újra! Többé soha nem leszünk a régiek, ha Istennek az ellenségeivel szembeni végtelen szeretetén elmélkedünk (Róm 5:10). Évekkel ezelőtt ezt az idézetet írtam a Bibliám belsejébe, amelyet csak akkor fogom kitörölni, amikor meglátom Őt dicsőségben: „Akik Üdvözítőnk összehasonlíthatatlan szeretetére tekintenek, azoknak gondolatai megnemesednek, szívük megtisztul és jellemük átalakul. Elindulnak, hogy világosság legyenek a világ számára, és hogy bizonyos mértékben visszatükrözzék Isetnnek ezt az irántunk való titokzatos szeretetét” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 568. oldal).

Úr Jézus, bár igaz lenne mindez a mi életünkben is! 

Ron E. M. Clouzet 

271. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   7. fejezetéhez (október 11-17.).

A keresztény orvosoknak megvan az a kiváltságuk, hogy Krisztus munkatársai lehetnek. Ők nem csak arra törekszenek, hogy kiváló orvosok legyenek, hanem megpróbálják a beteget Isten gyógyító erejével is összekapcsolni, mint a megbocsátás és a szeretet, bátorítva azokat, akikről gondoskodnak, hogy kapcsolódjanak össze Istennel, és rábízzák a lelküket. Betegeiket tanítaniuk kell az egészséges életmódra, annak érdekében, hogy együttműködjenek Istennel a testi és a lelki egészség helyreállításában.

A keresztény orvosoknak nagyszerű lehetőségük nyílik és felelősségük van abban, hogy Jézussal járjanak a nap minden órájában, miközben a betegek életét a kezükben tartják. Egyetlen látszólag apró tévedés a diagnózisban vagy az eljárásban halált jelenthet a beteg számára. De az orvos, aki Jézussal jár és a mennyei tudásért, tisztánlátásért esdekel a szorgalmas tanulás mellett, képes lesz határozott élet-halál döntéseket hozni, és biztos kézzel dolgozni.

Azok a betegek, akik hallják, hogy az orvosuk felemeli őket imában Istenhez, tökéletesen megbízhatnak az eredményben, hogy az Isten legjobb tudása szerinti lesz, és ők bizalommal és hálával telnek meg, ami elősegíti a testi gyógyulást. Valóban, az orvosok, akik tanulmányozzák Isten szavát, és megtervezik a gyógyulás szabályait, olyan szoros együttműködésben dolgoznak vele, hogy mások ezt látják majd a sikerük alapjának, és a hatásukra vonzani fogja őket a közelebbi kapcsolat felé Jézussal. Az istenfélő orvosok áldást jelentenek, bárhol is szolgálják az emberiséget.

Eileen VanTassel
Gyülekezeti vén, Riverside hetednapi adventista gyülekezetez, Washougal, Washington, USA
Fordította Gősi Csaba
 
  

2 megjegyzés: