2020. október 22., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 22 - CSÜTÖRTÖK - Ézsaiás 62

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 8. fejezet 1926. nap

AZ ORVOS FELADATAI

8. fejezet (5. rész) – Az orvos mint nevelő  

A példa hatalma

Az orvos - aki az emberek otthonában szolgál - virraszt a betegek ágya mellett, csökkenti aggodalmukat, visszahozza őket a sír széléről, reményt ébreszt a haldoklókban, megnyeri bizalmukat és szeretetüket. Ez a lehetőség csak kevés embernek adatott meg. Még az evangélium szolgájának sincsenek ilyen nagy lehetőségei, és nincs ilyen messze ható befolyása.

Az orvos példájának - nem kevésbé mint tanításának - pozitív hatalomnak kell lennie a jó oldalán. A reform ügye olyan férfiakat és nőket szólít meg, akiknek az élete önuralomról tesz bizonyságot. Az elvek gyakorlása az, ami súlyt ad ezeknek az elveknek. A világnak arra van szüksége, hogy a gyakorlatban mutassuk be, mit tud Isten kegyelme tenni emberek elvesztett méltóságának helyreállításában azáltal, hogy önuralomhoz segíti őket. Semmire sincs a világnak olyan szüksége, mint arra, hogy az evangélium megmentő erejét Krisztuséhoz hasonló életek mutassák be.

Az orvos folytonosan kapcsolatba kerül azokkal, akiknek szükségük van a jó példa erejére és bátorítására. Sokan erkölcsileg gyengék. Hiányzik belőlük az önuralom, és könnyen legyőzi őket a kísértés. Az orvos csak úgy tud segíteni ezeken az embereken, ha saját életében mutatja be annak az elvnek az erejét, amely minden káros szokás és szentségtelen vágy felett képes diadalmaskodni. Saját életében kell meglátszania egy olyan hatalom működésének, amely mennyei. Ha itt kudarcot vall, bármilyen súlyosak és meggyőzőek is a szavai, ő maga rossz befolyást áraszt.

Sok olyan ember kér orvosi tanácsot és kezelést, akinek az élete saját rossz szokásai miatt futott erkölcsileg zátonyra. Megtörtek, gyengék, megsebzettek, érzik a saját oktalanságukat, és azt, hogy képtelenek győzni. Környezetük legyen mentes minden olyan dologtól, ami a jelenlegi állapotukat előidéző gondolatokat és érzéseket ébreszti bennük. A tisztaság, a szent és nemes gondolatok légkörét kell magukba szívniuk. Milyen félelmes a felelősségük azoknak, akiknek jó példát kellene mutatniuk, de mivel ők is káros szokások rabjai, befolyásukkal növelik a kísértés erejét!

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 62

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2062&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2062&version=NT-HU

Istennek fontos tervei voltak Jeruzsálemmel és Sionnal. Csodálatos ígéreteket tett rájuk vonatkozóan. Ez volt az a hely, ahova nevét helyezte; ezen a helyen állt az imádatának trónja a szentek szentjében, a templomon belül; erről a helyről tervezte kormányozni az országokat. Amikor Izrael, mint nemzet – még a száműzetés után is – végül elutasította Őt, és Jeruzsálem elpusztult, akkor Isten minden tervét és ígéretét a végidőben élő, maradék népre ruházta át, azokra, akik Krisztuséi, és ígéretei szerint örökösök (Gal 3:29). Ők a bűnbánók és alázatosak, akik az Ő igéit tisztelik (Ézs 66:2b). Egyen-egyenként és közösségileg ők lettek az Ő temploma – mini Jeruzsálemek –, dicsőség koronái az Ő tenyerén (3. vers). Most „Krisztus-követő” a nevük, ők a vőlegény házastársai (Ézs 61:10), aki változhatatlan, feltétel nélküli szeretettel szereti őket, egy férj „hesed”-ével (Ézs 54:5 és 54:10-ben e héber szó az el nem múló szeretetre utal – a ford.).

Mindig mélységesen megérintenek a mi Istennel való szeretetkapcsolatunkat jellemző, kölcsönös örömöt és boldogságot kifejező szavak. Milyen gyengéd, milyen mély, milyen mindent-átölelő ez az odaadás, amit Isten mindnyájunknak vágyik adni (pl.: Ézs 61:10, Zof 3:17)! Ahogy mi is Édesemnek vagy Kedvesemnek hívjuk szeretteinket, úgy Isten is különleges héber neveken szólítja a menyasszonyát: Hepziba (gyönyörűség), és Belula (vágyott és házas).

Ahogyan Isten Ádámot és Évát az újonnan teremtett világ őrzőivé tette, úgy tette Isten a szeretteit az Ő Új Királyságának felvigyázóivá. Ebben a házasságban teljes az elkötelezettség. Egyként dolgoznak közös céllal és hozzáállással. A mi mennyei Férjünk se nem szunnyad, se nem alszik (Zsolt 121:4), ahogyan a „feleség” sem. Ügyeletben vannak éjjel-nappal. Valójában nem hagyják egymást pihenni, sürgetik egymást, míg el nem érik a közös célt. Ezek az őrök, közbenjárók szüntelenül imádkoznak, elég merészek „nagy dolgokat” kérni. Szemük előtt az Úr kitűzött célja (8. vers) lebeg: „Jeruzsálemet” az Ő „dicséretének helyévé” tenni a földön (8. vers), hogy maguk is megbízhatóak legyenek, és Isten templomait mindenki számára biztonságos imádati helyekké tegyék (8. vers, Ézs 56:8).

Nekünk ki kell vonulnunk, utat kell készítenünk, embereket kell bátorítanunk, köveket kell eltávolítanunk az útból és fel kell emelnünk a győzelem lobogóját, az igazságosság értékrendjét, és Immánuel vérfoltos zászlaját minden nép fölé (10. vers). Aztán, mikor az advent előtti ítélet lezárult, a mi Megmentőnk visszatér, és magával hozza a jutalmat (11. vers). Micsoda nap lesz az! Mi, az Ő Szent menyasszonya, az Úr megváltottai végre belépünk abba a mennyei városba, amit Isten alapított, tervezett és épített, mindazokkal együtt, akik a korszakokon át szerették Istent, és várták eljövetelét. Ott fogunk boldogan örökké élni a mi mennyei vőlegényünkkel! Ámen. 

Aleta Bainbridge 

272. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   8. fejezetéhez (október 18-24.).

Ki vigyáz az egészségedre? Alapjában véve te. A mai mű világunkban az élet, a gondolkodás és az egészség józan elvei támadás alatt vannak. A mentális, a testi és a lelki egészség a gyakorlatban összefonódik és kihatnak egymásra – nem lehet őket elválasztani. Szerencsére Istennek megvan a saját orvos „csapata”, akik még mindig házhoz mennek, és szerencsére elérhetők számunkra. Megtalálod őket a mai olvasmányban.

Jó, ha eszünkbe jut, hogy míg a tálentumok adottak, a mag felnövekszik. A Lélek gyümölcse a Galáciabeliekhez írt levél 5:22-ben a „magból” nő ki, vagyis Isten szavából, amit a szívbe ültetnek el. Ez a mennyei gyümölcs nem nő a természetes szív köves talaján. Azonban, ó, milyen jó látni, ahogyan növekszik a Krisztus által megújított szívünkben, amikor alárendeljük magunkat az ő irányító szeretetének és legfelsőbb akaratának. Szeretet, öröm, békesség, szívesség, hűség…mértékletesség fog teremni benned, hasonlóképpen, mint ahogy egy átlagos kert növekszik. Amikor zöldséget ültetek, figyelem, művelem, védelmezem, kigyomlálom a gazt, ami elfojtaná az életét – és a csoda megtörténik: növekszik. A gyümölcs, amelyet termesztünk, Isten jelleme – az Ő jellemvonásai – a mennyei módon újjászületett szívben! A mértékletesség nem egy listán kipipálandó tétel – hanem a Krisztusban elrejtett életről szól. Műveljük hát a mennyei magot, amelyet belülre plántáltak és figyeljük, amint növekszik!

Vicki Griffin
Egészségügyi Szolgálatok Igazgatója/Lifestyle Matters
A Hetednapi Adventista Egyház Michigani Egyházterülete, USA
Fordította Gősi Csaba
 
  

2 megjegyzés: