2020. november 15., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 15 - VASÁRNAP - Jeremiás 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 13. fejezet 1950. nap

AZ ORVOS-MISSZIONÁRIUSOK ÉS MUNKÁJUK

Olyanok lesznek,
"mint az Úrtól való harmat"

13. fejezet (1. rész) – Az elhagyatott szegények  

Ha mindent megtettünk, amit lehetett, annak érdekében, hogy a szegények segíteni tudjanak önmagukon, még ott vannak az özvegyek, az árvák, az idősek, az elhagyatottak és a betegek, akik megértésünket és gondoskodásunkat igénylik. Sohasem szabad őket elhanyagolni. Maga Isten bízta őket mindazoknak az irgalmára, szeretetére és gyengéd gondviselésére, akiket sáfáraivá fogadott.

Hitünk cselédei

"Annakokáért míg időnk van, cselekedjünk jót mindenekkel, kiváltképpen pedig a mi hitünknek cselédeivel" (Gal 6:10).

Krisztus különleges súllyal bízta meg egyházát azzal, hogy gondoskodjék a szűkölködőkről, különösen a saját tagjai közül valókról. Istennek minden egyházban vannak szegényei. Közöttünk is mindig vannak szegények, és Krisztus a gyülekezet tagjait személy szerint teszi felelőssé a róluk való gondoskodásért.

Ahogy egy igazi család tagjai viselnek gondot egymásról - szolgálnak a betegeknek, támogatják a gyengéket, tanítják a tudatlanokat, oktatják a tapasztalatlanokat -, úgy "hitünk cselédei"-nek is törődniük kell szűkölködő és elhagyatott tagjaikkal. Semmi esetre sem szabad őket elhanyagolni.

Özvegyek és árvák

Istennek különleges gondja van az özvegyekre és az árvákra.


"Árváknak atyja, özvegyeknek bírája
Az Isten az ő szentséges hajlékában."
"Férjed a te Teremtőd,
Seregeknek Ura az Ő neve,
És Megváltód Izraelnek Szentje,
Az egész föld Istenének hivattatik."
"Hagyd rám árváidat, én eltartom őket,
És özvegyeid bízzanak bennem" (Zsolt 68:6; Ésa 54:5;
Jer 49:11 - új prot ford.).

Sok apa, amikor búcsút kellett mondania szeretteinek, abban a hitben halt meg, hogy Isten - ígéretéhez híven - gondot fog viselni róluk. Az Úr nem úgy gondoskodik az özvegyről és árváról, hogy csodaképpen mannát hullat az égből, nem hollók által küld nekik ételt; hanem az emberi szívekben művel csodát, kiűzve onnan az önzést, és felfakasztva a krisztusi szeretet forrásait. A szenvedőket és gyászolókat értékes kincsként bízza követőire. Ők azok, akik leginkább igénylik együttérzésünket.

Az élet minden kényelmével ellátott otthonokban, bő terméssel megtöltött tárolókban és csűrökben, szövőszékek termékeivel teli raktárakban, arannyal és ezüsttel megrakott pincékben Isten javakat halmozott fel a szűkölködők eltartására. Arra szólít fel bennünket, hogy legyünk ajándékainak továbbítói.

Sok özvegy anya derekasan igyekszik kettős terhét hordozni; sokszor erejét jóval meghaladóan gürcöl, hogy maga mellett tarthassa apátlan kicsinyeit, és kielégíthesse szükségleteiket. Nem sok ideje marad nevelésre és tanításra, kevés lehetősége van arra, hogy életüket boldogabbá, színesebbé tegye. Bátorításra, megértésre és kézzelfogható segítségre van szüksége.

Isten arra szólít fel bennünket, hogy - amennyire csak tudjuk - pótoljuk ezeknek a gyermekeknek az atyai gondoskodás hiányát. Ahelyett hogy elzárkózol tőlük, és felpanaszolod hibáikat és a bajokat, amiket okozhatnak, inkább minden lehetséges módon segíts nekik. Igyekezz támogatni a gondterhelt anyát! Könnyíts a terhein!

Rengeteg olyan gyermek van, aki sohasem tapasztalta a szülői irányítást és a keresztény otthon fékező befolyását. Nyissák meg a keresztények szívüket és otthonukat e gyámoltalanok előtt! Azt a munkát, amit Isten egyéni feladatként bízott rájuk, nem szabad valamilyen jótékonysági intézményre átruházni, vagy a világ esetleges jótékonyságára hagyni. Ha a gyermekeknek nincsenek rokonaik, akik gondoskodhatnának róluk, a gyülekezet tagjai adjanak otthont nekik. Ő, aki alkotott bennünket, úgy rendelkezett, hogy családban éljünk. A gyermek jelleme egy keresztény otthon szerető légkörében fejlődhet a legjobban.

Sokan, akiknek nincsenek saját gyermekeik, jó munkát végezhetnek mások gyermekeinek gondozásával. A kedvencekre való figyelés, állatokra árasztott szeretet helyett, szenteljenek figyelmet kicsiny gyermekekre, akiknek a jellemét a mennyei minta szerint alakíthatják! Szereteteddel vedd körül az emberi család hajléktalan tagjait! Mérd fel, hány ilyen gyermeket tudsz az Úr akarata szerint táplálva és intve felnevelni! Sokan maguk is nagy áldást nyernek ebből.

Az idősek

Az időseknek is szükségük van a család segítségére és befolyására. A Krisztusban testvérek otthonában pótolható a legjobban saját elvesztett otthonuk. Ha arra biztatod őket, hogy tegyék magukévá a család érdekeit és osztozzanak foglalatosságaiban, azt fogják érezni, hogy még szükség van rájuk. Éreztesd velük azt, hogy értékeled segítségüket; hogy van még mit tenniük mások szolgálatában. Ez felvidítja szívüket, és értelmet ad életüknek.

Azok, akiknek szürkülő hajuk és bizonytalan lépéseik azt mutatják, hogy a sír felé közelednek, hadd maradjanak, amennyire csak lehetséges, barátaik között és megszokott környezetükben. Hadd imádkozzanak együtt azokkal, akiket ismernek és szeretnek! Gondoskodjanak róluk szerető és gyengéd kezek!

Minden családtag kiváltsága, hogy szolgáljon saját rokonainak, valahányszor ezt meg tudja tenni. Amikor ez nem lehetséges, ez a feladat a gyülekezetre hárul. Fogadja ezt egyrészt kiváltságként, másrészt kötelességként. Akikben Krisztus lelke van, azok szeretettel vigyáznak a gyengékre és idősekre.

Egy ilyen gyámoltalan ember jelenléte drága alkalmat kínál arra, hogy irgalmas szolgálatot végezve együtt dolgozzunk Krisztussal, és az övéhez hasonló jellemet alakítsunk ki. Az idősek és fiatalok együttlétében áldás van. A fiatalok napfényt sugározhatnak az idősek szívébe és életébe. Azoknak, akiket egyre gyöngülő szálak kötnek az élethez, szükségük van az ifjúság bizakodásával és frissességével való kapcsolat áldásaira. A fiatalok pedig áldást meríthetnek az idősek bölcsességéből és tapasztalataiból. Legfőképpen az önzetlen szolgálat leckéjét kell megtanulniuk. Egy olyan ember jelenléte, akinek megértésre, türelemre és önfeláldozó szeretetre van szüksége, sok családnak megfizethetetlen áldást jelent. Megédesíti és megnemesíti a családi életet, és idősből és fiatalból előcsalja azokat a krisztusi erényeket, amelyek mennyei szépséggel szépítik meg és a menny elmúlhatatlan kincseivel teszik gazdaggá őket.

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 20

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2020&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2020&version=NT-HU

Gondoltál valaha arra, hogy prófétának lenni jó karrier? Isten szava, amelyet a próféta azért kap, hogy továbbadja, erőteljes és áttör a megtéretlen emberek szívén. Olyan reakciókat vált ki, ami megrémíti még a próféta szívét is. Jeremiás megfizeti annak az árát, hogy engedelmeskedik Isten útmutatásainak.

Ez a szakasz úgy mutatja be templom főfelügyelőjét, hogy megüti a prófétát, amikor az ítélet üzenetét meghallja. Ahelyett, hogy szívére vette volna az üzenetet, kezét ökölbe szorítja és lesújt vele Jeremiásra. Aztán letartóztatja és megkötözve börtönbe veti.

Isten szóvivői, a próféták mindig a bűnös emberek haragjának célpontjai voltak. A feljegyzések tele vannak a hűség ragyogó történeteivel a rendkívüli nehézségek, üldözések és halál közepette, amikor Isten kiválasztott emberei betöltötték küldetésüket. Isten hangját nem lehet elhallgattatni még akkor sem, amikor a bűnös emberek nem akarják meghallani az Ő szavát. Az igazság győzedelmeskedni fog!

A válság közepette, mindenkinek vannak rossz pillanatai, még Jeremiásnak is. El tudom képzelni annak a próbának az intenzitását, amelyen keresztül ment. Arra emlékezteti Istent, hogy ezt nem ő választotta, és annyira rossz, hogy eldöntötte, nem fog többet szólni. De Isten hangját még a próféta sem tudja elnémítani, mert azt mindenkinek meg kell hallani. Isten szava, amelyet Jeremiás visszatartott, égő tűz volt a csontjaiban és hatalmas erővel tört elő onnan. Megfigyelhetjük, hogy bár fájdalommal és csalódottsággal összekeveredve, de dicsőítésként tört elő a próféta ajkairól. Annak ellenére, hogy a helyzet oda fajult, hogy megátkozza a napot, amelyen született, mégis hűséges marad. 

"Az emberi állhatatosság e példái ... a hit erejét bizonyítják, amely ellenáll a világ erejének. A hit munkája az, hogy a legsötétebb órákban Istenben megnyugodjunk" (Az apostolok története 378. oldal).

Bátorít engem az a gondolat, hogy az előttünk álló időben - úgy ahogyan ma is - azok, akik olvassák a Megújulás Isten Igéje által olvasmányokat, teljes hűséget és kitartást mutatnak Isten iránt a legnehezebb körülmények között is. 

"Ó Isten, a Te megígért Szentlelked ereje által növeld az én hitemet, hogy minden körülmények között megtiszteljem és megdicsőítsem a Te nevedet. Ámen!"

Dan Houghton 

276. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   12-15. fejezeteihez (november 15-21.).

„Nem alkalmi, átmeneti kapcsolat az, ami által a gazdag, világot szerető és imádó embereket Krisztushoz lehet vonzani. Sokszor ezeket a személyeket a legnehezebb megközelíteni. Misszionáriusi lelkülettel feltöltött embereknek – azoknak, akik nem lankadnak és nem csüggednek – személyesen kell erőfeszítéseket tenni értük.” (A nagy orvos lábnyomán 213.3)

A gazdag emberek bizonyos félelemmel és szkepticizmussal fogadják, ha az evangélium elhívásával találkoznak. Én és a barátom egy jómódú környéken voltunk, ahol egy idős párral találkoztunk, akik alkoholba fojtották a bánatukat, miután megtudták, hogy a férj halálos beteg. Mivel a barátomnak eszébe jutott egy könyv, amely olyan információt tartalmazott, ami segíthet, megígértük, hogy másnap este visszatérünk, és odaadjuk nekik a könyvet. Ez egy szokatlan barátság kezdete volt két fiatal orvosmisszionárius és egy nyugdíjas, gazdag házaspár között.

A párt nagyon kíváncsivá tette, hogy miért kapták a könyvet ingyen, minden ellenszolgáltatás nélkül, és miért teszünk ilyesmit idegeneknek. Ez megnyitotta az utat ahhoz, hogy Krisztusról beszélgessünk. A barátság fejlődött és kiteljesedett, bibliatanulmányozásba kezdtünk, és mind a mai napig, 7 évvel később, a kialakult kapcsolat nagyon erős.

A személyes erőfeszítés, beleértve Krisztus módszerét, hogy elvegyült az emberek között és a javukat akarta, a legjobb módja, hogy elérjük a jómódúakat.

Tapiwa Marawanyika
Igazgató, Wildwood Egészségügyi Evangelizációs Központ, Georgia, USA
Fordította Gősi Csaba 

2 megjegyzés: