2020. november 5., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 5 - CSÜTÖRTÖK - Jeremiás 10

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 11. fejezet 1940. nap

AZ ORVOS-MISSZIONÁRIUSOK ÉS MUNKÁJUK

Olyanok lesznek,
"mint az Úrtól való harmat"

11. fejezet (2. rész) – Munkálkodás az iszákosokért  

Sok, Krisztushoz vonzódó embernek nincs erkölcsi bátorsága az étvágy és szenvedély ellen harcot folytatni. De azért Isten munkásának nem kell elcsüggednie. Vajon csak azok esnek vissza, akik a legnagyobb mélységekből szabadultak ki?

Ne felejtsd el, hogy nem egymagadban dolgozol! Szolgáló angyalok segítik Isten minden őszinte gyermekének a munkáját. Krisztus a Gyógyító. A nagy Orvos áll hűséges munkásai mellett, és így szól a bűnbánó bűnöshöz: "Fiam, megbocsáttattak néked a te bűneid" (Mk 2:5).

Sok kitaszított ember fogja megragadni az evangélium reménységét, és lép be majd Isten országába; míg mások - nagy lehetőségekkel és nagy világossággal megáldott emberek - kint maradnak a külső sötétségben.

A szenvedélyek rabjait rá kell ébreszteni arra, hogy nekik is kell valamit önmagukért tenniük. Hiába teszik mások a legkomolyabb erőfeszítéseket felemelkedésük érdekében, hiába kínálja fel Isten bőkezűen kegyelmét, mindhiába jár közben értük Krisztus, és szolgálnak nekik az angyalok, ha ők maguk nem veszik fel a harcot saját érdekükben.

Dávid utolsó szavai az ifjú Salamonhoz, Izrael trónjának örököséhez, ezek voltak: "Erősítsd meg magad, és légy férfiú" (1Kir 2:2). Az emberiség minden tagjához, a romolhatatlan korona várományosaihoz is szólnak ezek az ihletett szavak: "Erősítsd meg magad, és légy férfiú."

Az élvezetekbe merült emberrel meg kell láttatni és értetni, hogy ha ember akar lenni, erkölcsileg meg kell újulnia. Isten felszólítja, hogy álljon talpra, és Krisztus erejével szerezze vissza Istentől kapott, de a bűnös élvezetek oltárán feláldozott emberi méltóságát.

A kísértés irtózatos hatalmát, a vágyak élvezetekbe sodró vonzerejét érezve sok ember kétségbeesésében így kiált fel: "Nem tudok a bűnnek ellenállni!" Mondd meg nekik, hogy lehet és muszáj ellenállniuk! Lehet, hogy újra és újra kudarcot vallanak, de nem kell mindig elbukniuk. Erkölcsileg gyengék, egy életen át folytatott bűnös szokások rabjai. Ígéreteik és elhatározásaik semmit sem érnek. Megszegett ígéreteik és fogadkozásaik gyengítik saját őszinteségükbe vetett bizalmukat; úgy érzik, Isten nem fogadhatja el őket, és nem támogathatja erőfeszítéseiket. Ám nem kell kétségbeesniük.

Semmilyen öröklött vagy szerzett tulajdonságnak vagy hajlamnak nem rabjai azok, akik Krisztusba helyezték bizalmukat. Alantas tulajdonságaik rabsága helyett ők uralkodnak minden vágyon és szenvedélyen. Isten nem hagyja, hogy saját erőnkkel küzdjünk a bűn ellen. Bármilyen öröklött vagy szerzett hajlamaink legyenek is a rosszra, győzni tudunk azzal az erővel, amelyet Ő készséggel ad nekünk.

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 10

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2010&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2010&version=NT-HU

Gondjaim vannak a tájékozódással. Mindig, amikor Moszkvában egy újabb lakásba költöztem, beletelt egy kis időbe, mire hozzászoktam az új útvonalhoz hazafelé. Sokszor még hosszabb időt vett igénybe, hogy gyalogosan ne forduljak valamelyik sarkon rossz irányba, amikor vásárolni mentem az új, még alig ismert környéken. Néhány nappal ezelőtt történt, hogy egy gyalogút után nem ismertem meg a háztömböt, amelyben a bérleményem van, a többi, nagyon hasonló és méretes háztömb között, pedig már egy jó ideje ugyanott lakom.

El lehet képzelni, hogy milyen nehéz eligazodni egy olyan hatalmas városban, mint Moszkva. Bárki azt hihetné, hogy alaposan átgondolom, hogy merre megyek, amikor elindulok. Az a baj, hogy nagyon is szeretek önálló döntéseket hozni, hogy ne függjek másoktól, amikor vezetek, utazom, és akkor sem, amikor életem országútján érkezem útelágazáshoz.

Az izraelitákat is hasonló problémákba sodorta szabad lelkük. Ez a tény erre a megállapításra vezette Jeremiást: „Tudom Uram, hogy az embernek nincs hatalmában az ő útja, és egyetlen járókelő sem teheti, hogy irányozza a maga lépését!” (Jer 10:23).

Nem tőlünk függ, hogy merre haladnak a lépteink, mert bűnös mivoltunkból fakadó tájékozódási zavarunk terel bennünket a rossz irányba. A Példabeszédek ihletett írója mondja: Van olyan út, mely helyesnek látszik az ember előtt, és vége a halálra menő út. Mintegy hangsúlyozandó ennek a megállapításnak az igazságát, ez a mondat kétszer is előfordul a Példabeszédek könyvében (14:12, 16:25)

Hogyan találhatjuk meg hát a helyes utat? Moszkvában – elektronikus navigátorom mentett meg. Az életemben – Jézus a Megmentő. Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis én általam." mondta Jézus (Jn 14:6).

Ima: Drága Istenem, nagyon sokszor akartam magam irányítani a lépteimet. Nagy hiba volt. A kezedben teszem ma, és minden nap, az életemet. Vezess, és én követlek a hazafelé vezető úton! Ámen.

Andrew McChesney 

274. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   10-11. fejezeteihez (november 1-7.).

„Akarsz-e meggyógyulni?” kérdezte Jézus. A Bethesda tavi férfi 38 hosszú évet várt a csodára. Nyaktól lefelé le volt bénulva, és senki nem segített neki, így sosem tudott volna győzni a vetélkedésben, hogy elérje a Bethesda tavat, amely állítólagos gyógyító erővel bírt. A keserű felismerés, hogy az ő saját bűnnel teli élete vitte erre a nyomorúságos helyre (János 5:14), segítség és remény nélkülinek, értéktelennek mutatta saját magát az ő és mások szemében. Jézus meglátta őt, „és megtudta, hogy már sok idő óta úgy van”. Majd megkérdezte: „Akarsz-e meggyógyulni?” (6. vers) Milyen hihetetlen dolog is, ha felfigyelnek ránk! Micsoda kérdés! Szeretnéd-e megtapasztalni a lehetetlent? A férfinak nem volt elegendő hite, hogy válaszoljon, csak a panaszait sorolta. Jézus meggyógyította őt. Krisztus azonban tudta, hogy a szívének legnagyobb terhe az volt, hogy megszabaduljon a bűn kötelékeitől. A testi gyengeségből való meggyógyulás annak a bizonyítéka, hogy a nagyobb csoda megtörtént, hiszen ez a kereső ember meggyógyult, illetve megmenekült a bűntől, a kétségbeeséstől és az örök kárhozattól. Később Jézus találkozott ezzel az emberrel a templomban, és figyelmeztette: „többé ne vétkezzél, hogy rosszabbul ne legyen dolgod!”

Mi lehetne rosszabb, mint lebénulva lenni nyaktól lefelé, minden segítség nélkül? Lebénulva lenni „nyaktól felfelé” és nem akarni a segítséget. Nézz fel Jézusra, és határozd el, hogy igent mondasz az Ő gyógyító érintésére!

Vicki Griffin
Egészségügyi Szolgálatok Igazgatója/Lifestyle Matters
A Hetednapi Adventista Egyház Michigani Egyházterülete, USA
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: