2020. november 9., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 9 - HÉTFŐ - Jeremiás 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 12. fejezet 1944. nap

AZ ORVOS-MISSZIONÁRIUSOK ÉS MUNKÁJUK

Olyanok lesznek,
"mint az Úrtól való harmat"

12. fejezet (2. rész) – A munkanélküliek és hajléktalanok megsegítése  

Gondoskodás a szegényekről

Ezek az intézkedések azonban nem számolták fel teljesen a szegénységet. Nem állt Isten szándékában, hogy a szegénység teljesen megszűnjék. Ez Isten egyik eszköze a jellem fejlesztésére. "A szegény nem fogy ki a földről - mondja -; azért én parancsolom néked, mondván: Örömest nyisd meg kezedet a te szűkölködő és szegény atyádfiának a te földeden" (5Móz 15:11).

"Ha mégis szegénnyé lesz valaki a te atyádfiai közül valamelyikben a te kapuid közül a te földeden, amelyet az Úr, a te Istened ád néked: ne keményítsd meg a te szívedet, be se zárjad kezedet a te szegény atyádfia előtt; hanem örömest nyisd meg a te kezedet néki, és örömest adj kölcsön néki, amennyi elég az ő szükségére, ami nélkül szűkölködik" (5Móz 15:7-8).

"Ha a te atyádfia elszegényedik, és keze erőtlenné lesz melletted, segítsd meg őt, akár jövevény, akár zsellér, hogy megélhessen melletted" (3Móz 25:35).

"Mikor a ti földetek termését learatjátok, ne arasd le teljesen a te meződnek szélét" (3Móz 19:9). "Mikor learatod aratni valódat a te meződön, és kévét felejtesz a mezőn, ne térj vissza annak felvételére... Ha olajfád termését lerázod, ne szedd le, ami még utánad marad... Ha szőlődet megszeded, ne mezgeréld le, ami utánad marad; a jövevényé, árváé és az özvegyé legyen az" (5Móz 24:19-21)

Senki se féljen attól, hogy nagylelkűsége miatt szűkölködni fog. Az Isten parancsolatai iránti engedelmesség minden bizonnyal jólétet eredményez. "Mert az ilyen dologért - mondta Isten - áld meg téged az Úr, a te Istened minden munkádban, és mindenben, amire kezedet veted." "Sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és terajtad nem uralkodnak" (5Móz 15:10, 6).

Az üzleti élet elvei

Isten Igéje nem támogat semmiféle olyan eljárást, ami az egyik osztályt egy másik sanyargatása és szenvedése árán gazdaggá tesz. Azt tanítja, hogy minden üzlet lebonyolításánál képzeljük magunkat annak helyébe,

akivel dolgunk van; hogy ne csak a saját érdekeinket nézzük, hanem a másokét is. Aki más balszerencséjéből előnyt szerez magának, vagy aki hasznot akar húzni egy másik ember gyengeségéből vagy hozzá nem értéséből, az áthágja Isten Szavának elveit és előírásait.

"A jövevénynek és az árvának igazságát el ne csavard; és az özvegynek ruháját ne vedd zálogba" (5Móz 24:17). "Ha kölcsön adsz valamit a te felebarátodnak: ne menj be az ő házába, hogy magad végy zálogot tőle; kívül állj meg, és az ember, akinek kölcsönt adsz, maga vigye ki hozzád az ő zálogát. Ha szegény ember az, ne feküdjél le az ő zálogával" (5Móz 24:10-12). "Hogyha zálogba veszed a te felebarátod felső ruháját: naplemente előtt visszaadd azt néki; mert egyetlen takarója... az: miben háljon? Bizony, ha énhozzám kiált, meghallgatom; mert én irgalmas vagyok" (2Móz 22:26-27). "Ha pedig eladsz valami eladni valót a te felebarátodnak, vagy vásárolsz valamit a te felebarátodtól: egymást meg ne csaljátok" (3Móz 25:14).

"Ne kövessetek el igazságtalanságot az ítéletben, a hosszmértékben, súlymértékben és űrmértékben" (3Móz 19:35). "Ne legyen a te zsákodban kétféle font: nagyobb és kisebb. Ne legyen a te házadban kétféle éfa: nagyobb és kisebb" (5Móz 25:13-14). "Igaz mérték, igaz font, igaz éfa, és igaz hin legyen közöttetek" (3Móz 19:36).

"Aki tőled kér, adj néki; és aki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól" (Mt 5:42). "Kölcsön kér a gonosz és meg nem fizet, de az igaz irgalmas és adakozó" (Zsolt 37:21).

"Adj tanácsot, tarts ítéletet; tegyed árnyékodat délben olyanná, mint az éjszaka, rejtsd el a kiűzötteket, és a bujdosót ne add ki!" "Lakozzanak benned menekültjeim... te légy oltalom a pusztító ellen!" (Ésa 16:3-4).

Azt az életformát, amelyet Isten Izraelnek szánt, szemléltető oktatásként adta az egész emberiség számára. Milyen más hely volna ez a világ, ha követné ezeket az elveket!

A természet tág határain belül még mindig van hely, ahol a szenvedők és szűkölködők otthont találhatnának maguknak. A természet ölén elég tartalék van ahhoz, hogy ellássa őket élelemmel. A föld mélyén áldások rejtőznek mindazok számára, akikben van elég bátorság és kitartás ahhoz, hogy összegyűjtsék kincseit.

A földművelés, az a foglalkozás, amelyet Isten az Édenben kijelölt, lehetőséget kínál tömegeknek arra, hogy biztosítsák létfenntartásukat.


"Bízzál az Úrban, és jót cselekedjél;
E földön lakozzál és hűséggel élj" (Zsolt 37:3).

Ezrek és tízezrek művelhetnék a földet, olyanok, akik a nagyvárosokba zsúfolódva lesik az alkalmat, hogy mikor juthatnak egy csekélyke keresethez. Sok esetben ezt a csekélykét nem kenyérre költik, hanem az italboltos kasszájába teszik, hogy megszerezzék azt, ami rombolja a lelket és a testet.

Sokan a munkát robotolásnak tekintik, és fárasztó, de becsületes munka helyett fondorkodással próbálnak megélhetéshez jutni. A munka nélküli megélhetés vágya szinte akadálytalanul nyit ajtót a boldogtalansághoz, az erkölcstelenséghez és a bűncselekményekhez.

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 14

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2014&version=NT-HU

Az egyik legnehezebb kapcsolatom egy asszonyhoz fűződik, akit nevezzünk most Irinának.  Akkor találkoztam vele, amikor mintegy tíz éve elkezdtem a hetednapi adventista gyülekezetbe járni Moszkvában. Irina nagyjából velem egykorú, kétgyermekes elvált orosz asszony volt.

Igazán jó barátok lettünk. Időnként együtt töltöttük a szombat délutánt és hét közben is gyakran beszéltünk telefonon. Irina egyszer elutazott néhány hétre. Amikor legközelebb találkoztunk, kijelentette, hogy soha többé nem megy adventista gyülekezetbe. Úgy döntött, az oroszok többsége által gyakorolt ortodox vallást veszi fel, és azt mondta, nem maradhatunk barátok, hacsak én le nem mondok adventista hitemről.

Irina nem örült döntésemnek, hogy hűséges maradok gyülekezetemhez, de valamiért mégis rendszeresen felhívott telefonon, hogy az élet dolgait megbeszéljük. Elszomorított, hogy elutasította a bibliai tanokat és az orosz ortodox hagyományok és gyakorlat keverékét tette magáévá. Mivel tanácsot soha nem kért tőlem, csak meghallgattam. Aztán egy napon így szól: „Andy, nagyon sok bajom van. Gondjaim vannak a fiam nevelésével. Nem találok stabil munkahelyet. Rossz anya vagyok? Elrontottam valamit az életemben?”

Mit is mondhattam volna neki? Irina élete valójában azért esett szét, mert függetlenítette magát Istentől. Erről azonban hallani sem akart. Csak megnyugtató biztosítékot akart arról, hogy ő jó ember.

Jeremiás is hasonló problémával szembesült Izraellel kapcsolatban. Isten azt akarta, hogy figyelmeztesse a népet az éhínségre és pusztulásra, ami akkor következik rájuk, ha nem tartanak bűnbánatot. Az emberek azonban inkább a hamis prófétákra hallgattak, akik a béke ígéretének kellemes illúziójával kecsegtették őket.

„És monda az Úr nékem: Hazugságot prófétálnak a próféták az én nevemben; nem küldtem őket, nem parancsoltam nekik, nem is beszéltem velük; hazug látomást, varázslást, hiábavalóságot és szívbeli csalárdságot jövendölnek nektek. Azért azt mondja az Úr a próféták felől, akik az én nevemben prófétálnak, holott én nem küldtem őket és mégis azt mondják: fegyver és éhség nem lesz e földön: Fegyver és éhség miatt vesznek el azok a próféták! A nép pedig, amelynek ők prófétálnak, ott hever majd Jeruzsálem utcáin az éhség és a fegyver miatt, és nem lesz, aki eltemesse őket, őket és feleségeiket, fiaikat és leányaikat; így zúdítom rájuk gonoszságukat!”  (14-16. vers).

Isten nem tekint jó szemmel azokra, akik helytelenül békét ígérnek a gonoszoknak. Akármilyen nehéznek tűnik is néha, ki kell állnunk Jézusért és az igazságért, és félelem nélkül bemutatnunk Őt másoknak.

Imádságom: Drága Istenem, szükségem van ma kegyelmedre és tapintatodra. Kérlek, segíts, hogy soha ne ígérjek hamis békét azoknak, akik szándékos bűnben vesztegelnek. Inkább add nekem bölcsességed és szereteted szavait, hogy megmutathassalak Téged és szabadító kegyelmedet nekik! Ámen.

Andrew McChesney 

275. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   12. fejezetéhez (november 8-14.).

Egy olyan csoporthoz tartozom, amit „szegénynek” tartanak az Amerikai Egyesült Államokban. Rokkant, idős asszony vagyok, alacsony, rendszeres jövedelemmel, és megtanultam, milyen nehéz szegénynek lenni Amerikában. Mégis, kényelmesen megélek többnyire, Isten gondviselésének köszönhetően. Csodálatos számomra, hogy mennyi ember, akik nem is vallásosak, törődik a szegényekkel és a rokkantakkal, és segíti őket, semmiféle viszonzást nem várva, ugyanakkor a vallásosak gyakran kötelezettségüknek érzik, hogy segítsenek, ők úgy érzik, mindannyian megérdemeljük, hogy ne legyen pénzünk, valahogyan kiérdemeltük, hogy szegények legyünk, és el kell fogadnunk a használt dolgokat és a kidobott ételt.

Ha az állampolgárok legszegényebb csoportjához tartozik valaki, rájön, hogyan lehet segíteni rajtuk, gondoskodni felőlük, megtanulni szeretni őket, ahogyan Jézus tette. Ő sosem várta el senkitől, hogy pénzgazdálkodási órákat vegyen, hogy megkapja Krisztus segítségét, vagy annál kevesebbet fogadjon el, mint a számára legjobb gyógyulás vagy megbocsátás, mert szegény vagy problémás. Tömérdek büszkeséget kell félretenni, hogy elfogadd a segítséget olyan emberektől, akik lenéznek téged. Krisztus a testet és a lelket is meggyógyította. A megbocsátás és a szeretet volt az Ő szolgálatának hajtóereje. Hajléktalan lettem, és azért vagyok ott, ahol most vagyok, mert azt kértem Istentől, hogy legyen meg az Ő akarata az életemben, és tegyen oda, ahol legjobban szolgálhatom az Ő művét.

Barbara Gardner
Berrien Springs, Michigan, USA
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: