2020. május 2., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 2 - SZOMBAT - Zsoltárok 90


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 34. fejezet 1753. nap

Ésaiás próféta megjövendölte, mi lesz az a félelmes csalás, amellyel Sátán elhiteti a gonoszokkal, hogy Isten büntető ítéletei nem sújtják őket: "Frigyet kötöttünk a halállal, a sírral meg szövetséget csináltunk; az ostorozó áradat ha jő, nem ér el minket; mert a hazugságot választók oltalmunkul, és csalásban rejtezénk el!" (Ésa 28:15). Ehhez a csoporthoz tartoznak azok is, akik makacs megátalkodottsággal azzal biztatják magukat, hogy Isten nem bünteti meg a bűnöst; hogy az egész emberiség, bármilyen romlott is, a mennybe jut, és hasonló lesz Isten angyalaihoz. De akik megtagadják a menny igazságait, amelyek védelmet nyújtanak a megpróbáltatás idején, még inkább frigyre lépnek a halállal, és egyezségre a pokollal. Elfogadják a hazug menedéket - a spiritizmus megtévesztő hazugságát -, amelyet Sátán kínál.

Elképesztő, hogy milyen vak a mi nemzedékünk! Ezek utasítják el Isten Igéjét. Azt mondják, nem érdemes benne hinni. Ugyanakkor nagy bizalommal fogadják el Sátán csalásait. Szkeptikusok és csúfolódók ítélik el azok buzgóságát, akik kiállnak az apostolok és próféták hitéért. E csúfolódók a Krisztusról, a megváltás tervéről és az igazság megtagadóinak büntetéséről szóló ünnepélyes szentírási kijelentéseket nevetség tárgyává teszik. Szűk látókörű, logikátlan, babonás embereknek tartják azokat, akik helyt adnak Isten kívánalmainak, engedelmeskednek törvényének - és mélységes szánalmat színlelnek irántuk. E gúnyolódók olyan magabiztosak, mintha tényleg szövetségre léptek volna a halállal, és egyezségre a pokollal; mintha áthatolhatatlan falat emeltek volna önmaguk és Isten bosszúja között. Semmi sem félemlíti meg őket. Engedtek a kísértőnek, szoros kapcsolatban vannak vele, átvették szellemét, olyannyira, hogy nem tudnak, és már nem is akarnak kimenekülni hálójából.

Sátán régóta készül arra, hogy erejét megfeszítve megtévessze a világot. Munkáját az Édenben kezdte az Évának adott ígérettel: "Bizony nem haltok meg"; "Amely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek, mint az Isten: jónak és gonosznak tudói" (lMóz 3:4-5). Sátán lassan-lassan készítette el legnagyobb csalásának útját a spiritizmus kialakításával. Szándékait még nem valósította meg teljesen, de meg fogja valósítani a végső időben. A próféta ezt mondja: "Láték... három tisztátalan lelket... a békákhoz hasonlókat; ...ördögi lelkek azok, akik jeleket tesznek; akik elmennek a földnek és az egész világnak királyaihoz, hogy egybegyűjtsék azokat a mindenható Isten ama nagy napjának viadalára" (Jel 16:13-14). Ez a csalás az egész világot magával fogja sodorni. Kivéve azokat, akiket Isten hatalma őriz az Igébe vetett hit által. Az embereket nemsokára elfogja valami végzetes biztonságérzet, és csak akkor ébrednek fel, amikor Isten kiönti haragját.

Ezt mondja az Úr Isten: "A jogosságot mérőkötéllé tevém, és az igazságot színelővé, és jég söpri el a hazugság oltalmát, és vizek ragadják el a rejteket. És eltöröltetik a halállal való frigyetek, és a sírral való szövetségtek meg nem áll; az ostorozó áradat ha eljő, eltapod titeket" (Ésa 28:17-18).

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 90

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 90. zsoltárnak ez a címe: „Mózesnek, az Isten emberének imádsága.” Amint ezt a jellemzést olvassuk, hogy „Isten embere”, szinte látjuk magunk előtt Mózes életének főbb eseményeit: a Midiánban töltött éveket, a 40 éves pusztai vándorlást, ahogy Izrael népét vezeti.

Vezetőként sok komoly szenvedést él át a nép makacssága miatt. Gondoljuk csak végig: lázadás, bálványimádás, hitetlenség, panaszkodás és ő mindezek közepette jobban megismeri Istent. Vagy inkább az az igazság, hogy mivel Ismeri az Urat, képes elviselni mindezt.

Úgy ismerte Őt, mint Teremtőt, akit nem korlátoz tér és idő. Ismerte szentséges hatalmát és nagyságát. Mindez bátorságot kölcsönzött neki ahhoz, hogy ne féljen a néptől, hanem erősen álljon, és Isten igazságához terelje őket.

Ugyanakkor megértette az ember gyarlóságát is, tehetetlenségével és bűnösségével együtt. Azt is jól tudta, hogy ő egy közülük. „Elédbe vetetted a mi álnokságainkat; titkos bűneinket a te orcádnak világa elé.” Pusztai vándorlása közben felkiált: „Térj vissza Uram! meddig késel?”

Kora reggel kereste az Úr szeretetét és kedvességét, azt a forrást, amely egyedül képes megelégíteni őt. Bízott abban, hogy az Úr majd kárpótolja őt a Tőle származó örömmel.

Keressük mi is minden reggel az Urat, és tapasztaljuk meg az Ő szerető jóságát!

Sook-Young Kim

247. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   34. fejezetéhez (április 26 –május 2.).

Sátán kegyes és természetfölötti álruhába öltöztette a spiritizmust, hogy becsapja az emberiséget, éppen úgy, ahogyan a kígyóval megtévesztette Évát. Pusztító célját elfedve az elővigyázatlan lelkeket engedelmetlenségre csábítja, hogy csillapítsa azokat a vágyakat, amelyeket a Szentírás elítél.

Sátán felfigyel minden olyan bűnre, amit az ember hajlamos elkövetni, és rengeteg alkalmat kínál számára, hogy kielégítse gonosz hajlamait. Ezreket pusztított már el szenvedélyek és nagyratörő önfelmagasztalás révén. Arra ösztönzi az embert, hogy mérték nélkül áthágja a törvényeket, eltompítva az elméjét, és figyelmét eltereli Krisztus művéről. Az ellenség terve az egész világot félrevezetni, ami az Évának tett ígéretén alapszik: „Bizony nem haltok meg.”

A bukott angyalok, akik a szellemvilág hírnökeinek mutatják magukat, halott szeretteinket utánozzák, és ezzel sokaknál elérték már, hogy megtagadják a Szentírás azon igazságát, hogy a „a halottak semmit nem tudnak.” (Prédikátor 9:5) A hit pajzsát tartva és a „a Lélek kardját [forgatva], amely az Isten beszéde, minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben” (Efézusbeliekhez írt levél 6:17–18), Isten népének hűen kell betöltenie küldetését és kiszabadítani azokat, akik a gonosz fogságába estek.

Sátán hamarosan  komolyan próbára teszi hitünket utolsó erőfeszítésével, és csak azok, akiknek jelleme a Szentíráson edződött, „fognak menedékre lelni Isten igazságában”. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: