2020. május 3., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 3 - VASÁRNAP - Zsoltárok 91


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 35. fejezet 1754. nap

35. A pápaság célkitűzései

A protestánsok ma sokkal jobban kedvelik a katolicizmust, mint korábban. Azokban az országokban, ahol nem a katolicizmus a főhatalmasság, és a pápisták engedékeny hangot ütnek meg, hogy befolyásra tegyenek szert, egyre nagyobb lesz a közömbösség azokkal a tantételekkel szemben, amelyek elválasztják a reformált egyházakat a pápai hierarchiától. A protestánsok körében egyre nagyobb súlya lesz annak a véleménynek, hogy a lényeges kérdésekben nem is különbözünk annyira, mint gondoltuk, és egy kis engedmény a mi részünkről közelebb fog vinni minket Rómához. Volt idő, amikor a protestánsok nagyon értékesnek tartották a lelkiismereti szabadságot, amelyet olyan drágán vásároltak meg. Gyermekeiket arra tanították, hogy idegenkedjenek a pápaságtól, és a Rómával való egyezkedést Istennel szembeni hűtlenségnek tartsák. De mennyire másként vélekednek most!

A pápaság védelmezői kijelentik, hogy az egyháznak csak a híre rossz. A protestáns világ pedig hajlandó elfogadni ezt az állítást. Sokan hangoztatják azt, hogy igazságtalan dolog a ma egyházát azokból a borzalmakból és ostobaságokból megítélni, amely a tudatlanság és a sötétség századaiban jellemezte uralmát. A kor barbárságára fogják a római egyház egykori iszonyú kegyetlenségét, és azt bizonygatják, hogy a modern civilizáció hatása megváltoztatta felfogását.

Elfelejtették-e ezek az emberek a csalhatatlanság igényét, amellyel e hatalom nyolcszáz éve kérkedik? Dehogyis mondott le Róma erről az igényéről! Sőt soha annyira nem hangsúlyozta ki, mint a XIX. században. Róma állítása szerint az "egyház soha nem tévedett, és a Szentírás szerint nem is fog soha tévedni". Hogyan is adná fel azokat az elveket, amelyek a letűnt korszakokban meghatározták útját?

A pápai egyház soha nem fog lemondani a csalhatatlanság igényéről. Ma is helyesnek tartja, hogy szembeforduljon azokkal, akik dogmáit elutasítják. És vajon ma nem ugyanazt tenné, mint régen, ha arra alkalom kínálkozna? Ha megszűnnének azok a korlátozások, amelyeket a világi hatalmak követelnek meg tőle, és visszakapná Róma korábbi hatalmát, gyorsan feléledne a zsarnokság és a vallási türelmetlenség.

Miként viszonyul a pápai hierarchia a lelkiismereti szabadsághoz? Egy közismert író ezt mondja erről, és arról a veszélyről, amellyel a pápaság politikai sikere különösen az Egyesült Államokat fenyegeti:

"Sokan hajlamosak fanatikusnak vagy gyerekesnek tartani azt az embert, aki az Egyesült Államokban fél a római katolicizmustól. Semmi olyat nem látnak a katolicizmusban, ami szabadságjogaikat fenyegetné; és semmi vészjóslót nem látnak növekedésében. Először is hasonlítsuk össze kormányzatunk néhány alapelvét a katolikus egyház alapelveivel!

Az Egyesült Államok Alkotmánya szavatolja a lelkiismereti szabadságot. Mi sem becsesebb vagy fontosabb ennél. IX. Pius pápa 1854. augusztus 15-i enciklikájában ezt mondta: ,A lelkiismereti szabadság mellett kardoskodó értelmetlen és helytelen hittételek, illetve hangoskodások a legveszedelmesebb tévelygést jelentik - amely nyűg, egy ország legfélelmetesebb réme.' Ugyanez a pápa 1864. december 8-i enciklikájában kiátkozta ,azokat, akik a lelkiismeret és a vallásgyakorlat szabadságát követelik', és ,akik azt bizonygatják, hogy az egyház nem alkalmazhat erőszakot'.

Róma békés hangvétele az Egyesült Államokban nem jelenti jellegének megváltozását. Türelmes ott, ahol tehetetlen. O'Connor püspök ezt mondja: ,A vallásszabadság csak addig tűrhető meg, amíg a katolikus világ veszélyeztetése nélkül nem valósítható meg az ellenkezője.'... St. Louis érseke ezt mondta egyszer: ,Az eretnekség és a hitetlenség bűn; és a keresztény országokban, mint például Olaszországban és Spanyolországban, ahol mindenki katolikus, és ahol a katolikus vallásnak az ország törvényében fontos helye van, éppúgy kell büntetni, mint a többi bűncselekményt.'...

A katolikus egyházban minden bíboros, érsek és püspök hűségesküt tesz a pápának, amelyben a következők vannak: ,Az eretnekeket, szakadárokat és említett urunk (a pápa) vagy utódai ellen lázadókat minden erőmmel üldözni és támadni fogom!'. "

Az igaz, hogy a római katolikusok között vannak őszinte keresztények. Ezrek szolgálják Istent ebben az egyházban a legjobb ismeretük szerint. Nem férhettek hozzá Isten Igéjéhez, és ezért nem ismerik az igazságot. Soha nem látták meg, mi a különbség a szívből való eleven szolgálat és a puszta formaságok és szertartások körforgása között. Isten szánakozó szeretettel figyeli ezeket a lelkeket, akik olyan vallásban nevelkedtek, amely megtévesztő, és nem elégít ki. Isten világosságot fog adni nekik, amely elűzi az őket körülvevő sötétséget. Kinyilatkoztatja nekik az igazságot úgy, ahogy a Jézusban van, és sokan Isten népe közé fognak állni.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 91

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 91. zsoltár kijelenti, hogy a mi Istenünk a leghatalmasabb. Ismeri a valós helyzetünket. Látja a szívünket, és hallja kiáltásunkat.  Ez a zsoltár Mindenhatónak nevezi Őt. Bármilyen nehéz és bonyolult helyzetből ki tud vezetni minket. Ezért ne hagyjuk el Őt.

Gondolkoztál már azon, hogy otthagyd a munkahelyedet, gyülekezetedet, vagy elhagyod a házastársadat? Talán a főnököd túl kemény, a munkatársaid rágalmaznak, vagy kiközösítenek. A gyülekezeti színvonal egyre lejjebb kerül, amitől legszívesebben sírva fakadnál. Néha erős összetűzésbe kerülsz a házastársaddal. És ehhez még anyagi problémák is hozzáadódnak. Ilyenkor ezt mondod magadnak: “Bárcsak elmenekülhetnék, és mindent elölről kezdhetnék.” 

Isten megígérte, hogy meg fog védeni. Angyalokat küld majd, hogy átsegítsenek a nehézségeken. A katasztrófák és problémák jönnek, de nem léphetik át az Isten által megszabott határán.  A zsoltár három alkalommal biztosít arról, hogy Ő megszabadít téged (3, 14, 15, versek). Bízz Benne. Az oroszlán és a kígyó fejét is el fogja taposni.  Bár Sátán az ellenségünk, de már egy legyőzött ellenség.

Isten ígérete biztos: Ő felemel, megvéd, sajátjának tekint, és felmagasztal! Maradj mellette, és meg fogod látni az Ő szabadítását.

A zsoltár utolsó szava a héber “Yeshuah” szó, ami azt jelenti, hogy “szabadulás.” Joshua/Jézus azt jelenti, hogy “az Úr a Szabadulás.” Igen, Ő a Szabadulás. Ezért menekülj Jézushoz!

Sook-Young Kim

248. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   35. fejezetéhez (május 3-9.).

Ugyanaz a sötétség, amely a múltban elfedte a Római Katolikus Egyház valódi jellegét, ma elrejti annak gonosz szándékait. A kegyesség látszata alatt és a népszerű főpapja vezetésével a katolicizmus egy olyan vallással nyeri el a világ szimpátiáját, amely kevésbé szabálykövető, ugyanakkor a külsőségek rabja. Fényűző katedrálisai, lenyűgöző szertartásai és makulátlan liturgiája elfedi az emberek szeme elől a hatékonyság hiányát és az eretnek rendszer hamisságát.

Hamarosan ugyanaz a szigor, amely megfosztotta az őskeresztényeket attól a szabadságtól, hogy hitük alapja a Biblia legyen, lesz osztályrészük azoknak, akik „az Isten parancsolatainak megőrzői, és akiknél van a Jézus Krisztus bizonyságtétele” (Jelenések 12:17). Az állítólagos kegyesség vezeti be az úgynevezett szükséges intézkedéseket a világbéke érdekében. A Vatikán kezet fog nyújtani a protestáns egyházaknak (amelyet mellesleg már láthattunk is), és a világ a vallási egységet fogja ünnepelni, amelynek az ára azon igazságok elvesztése lesz, amelyet a protestánsok vérükkel védtek meg korábban.

A küszöbén állunk annak, hogy meglássuk Jelenések 13:12 beteljesülését. A prófétikus forgatókönyv feltárja a válság kiváltó okát, amikor a világ nagyhatalma, az Amerikai Egyesült Államok átadja az első fenevadnak a legfelsőbb hatalmat, beleértve azt is, hogy üldözze és megölje a Mindenható utolsó szentjeit. Ismerjük Isten figyelmeztetéseit a megtévesztés veszélyeiről. Akarunk-e odafordulni és meghallani ezeket? Isten szava-e hitünk és gyakorlatunk mércéje?

Legyünk készek a súlyos üldözésekre, amelyek előttünk állnak, miközben biztosak lehetünk felőle, hogy az igazság Istene a mi oldalunkon lesz. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: