2020. május 7., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 7 - CSÜTÖRTÖK - Zsoltárok 95


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 35. fejezet 1758. nap

Királyi rendeletek, egyetemes zsinatok és a világi hatalom által támogatott egyházi utasítások intézkedtek arról, hogy a pogány ünnep megtisztelő helyhez jusson a keresztény világban. A vasárnap ünneplését kikényszerítő első hivatalos intézkedés a Konstantin császár által kiadott törvény volt. Ez a rendelet megkövetelte a városlakóktól, hogy pihenjenek "a napnak tiszteletre méltó napján", de megengedte a vidék népének a mezőgazdasági foglalatosságot. Ezt a tulajdonképpeni pogány rendelkezést a császár léptette életbe, miután névlegesen elfogadta a kereszténységet.

Mivel a császári parancs nem bizonyult elégségesnek Isten tekintélyének helyettesítésére, Eusebius, a fejedelmek kegyeit kereső püspök, Konstantin jó barátja és rajongója azt állította, hogy Krisztus áttette a szombatot vasárnapra, de a Szentírás egyetlen kijelentésével sem bizonyította az új tant. Maga Eusebius akaratlanul bevallja, hogy hamisítás történt, és megmondja, kik voltak a változtatás igazi szerzői. "Mindazt - mondja -, amit kötelességünk volt szombaton elvégezni, áthelyeztük az Úr napjára. " A vasárnap melletti érvelés, bármilyen alaptalan volt, az embereket az Úr szombatjának semmibe vételére bátorította. Mindazok, akik a világ dicsőítésére vágytak, elfogadták a népszerű ünnepet.

Amikor a pápaság megerősödött, továbbra is a vasárnapot dicsőítette. Egy ideig az emberek, amikor nem mentek templomba, elvégezték munkájukat a földeken, de a hetedik napnak még mindig a szombatot tartották. De fokozatosan változás történt. A papoknak tilos volt vasárnap polgári vitákban ítéletet hozniuk. Nem sok idő múlva pedig mindenkinek - bármi is volt a rangja - megtiltották, hogy vasárnap köznapi munkát végezzen; ha szabad ember volt, bírság, ha pedig szolga, megkorbácsolás terhe mellett. Később elrendelték, hogy a gazdagok vagyonuk felének elvesztésével bűnhődnek; és ha tovább is makacskodnak, rabszolgák lesznek, az alacsonyabb néposztályokat pedig örökös számkivetettséggel sújtják.

Csodákra is hivatkoztak. Többek között elmondták, hogy egy földművesnek, aki éppen vasárnap akarta felszántani a földjét, és ekéjét egy vasdarabbal tisztogatta, a vas hozzátapadt a kezéhez, és két évig "mérhetetlen szenvedés és szégyen közepette" cipelte magával.

Később a pápa megparancsolta a plébániák papjainak, hogy intsék meg a vasárnap megszentségtelenítőit. Mondják meg nekik, hogy járjanak templomba és imádkozzanak, ha nem akarnak valami nagy csapást hozni magukra és szomszédaikra! Egy papi zsinat azt az indokot hozta fel - amivel azóta még protestánsok is sokszor érvelnek -, hogy mivel egyes emberekre vasárnapi munkájuk közben villám sújtott le, minden bizonnyal a vasárnap a nyugalomnap. "Ebből látszik - mondta a főpap -, hogy Isten mennyire haragudott rájuk e nap semmibevevése miatt". Ezután felszólították a papokat és a lelkészeket, a királyokat és a fejedelmeket, és minden hivő embert, hogy "mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy az a nap visszakapja megtisztelő helyét. A jövőben pedig a kereszténység dicsőségére őszintébben ünnepeljék. "

Mivel a zsinati rendeletek elégtelennek bizonyultak, az egyház felkérte a világi hatóságokat egy olyan rendelet kiadására, amely az embereket megfélemlíti és a vasárnapi munkától eltiltja. Egy zsinat, amelyet Rómában tartottak, minden korábbi döntésnek még nagyobb súlyt és fontosságot adott. E döntések az egyházi törvényekben is helyet kaptak, a polgári hatóságok pedig csaknem az egész keresztény világban kötelezővé tették őket.'

Még mindig nagy gondot jelentett az, hogy a vasárnap megtartását nem lehetett a Szentírással szentesíteni. A nép kételkedett abban, hogy tanítóinak joga volna Jahvénak - "a hetedik nap az Úrnak, a te Istenednek szombatja" - határozott kinyilatkoztatását a Nap napjának dicsőítéséért elvetni. A bibliai bizonyságtétel hiányának pótlására egyéb eszközökre volt szükség. A vasárnap egyik fanatikus védelmezőjének, aki a XII. század vége táján sorra látogatta az angliai gyülekezeteket, az igazság hűséges tanúi ellenszegültek. E tanító erőfeszítései olyan eredménytelenek voltak, hogy egy időre eltávozott az országból, és valami olyasmi után kutatott, amivel érvényre juttathatja tanításait. Amikor visszatért, a hiányt pótolta, és későbbi munkája eredményesebb lett. Hozott magával egy - állítólag Istentől származó - tekercset, amely a vasárnap megtartásának hiányzó parancsát tartalmazta, és félelmes fenyegetéseket az engedetlenek megfélemlítésére. Ezt a nagyra becsült iratot, amely éppoly hamisítvány volt, mint az általa igazolt intézmény, és amely - állítása szerint - a mennyből hullt alá, Jeruzsálemben, a Golgotán levő Szent Simeon nevű oltáron találták meg. Az igazság azonban az, hogy a római pápa palotája volt a születési helye, és onnan került ki. Az egyház hatalmát és virágzását elősegítő csalásokat és hamisítványokat a pápai hierarchia minden korban törvényesnek tartotta.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 95

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 95. fejezethez érve, a zsoltárok hangulata megváltozik. Az előzők kérelmező lelkületével ellentétben, ez a zsoltár dicsőítéssel és hálaadással van tele. Szerzője, Dávid (Zsid 7:4) felsorolja az okokat, amiért az Urat dicsőség illeti, és arra buzdít, hogy dicsőítsük Őt. Az öröm és a tisztelet legszebb kifejezéseit használja.

A zsoltáros örömmel telve sorolja az indokokat. Ő a megváltásunk sziklája, Ő a leghatalmasabb Isten és király az istenek között, akiket az emberek tisztelnek, rajta kívül nincsen más. Teremtményei minden irányban betöltik a Földet: a mélységet és magasságát függőlegesen, az összes tengert és a szárazföldet vízszintesen. A tenger nem a furcsa, ijesztő istenség lakhelye, ahogy a szomszédos népek hitték, hanem Isten alkotta, akárcsak a szárazföldet (ez a Jelenések könyvének 13. fejezetében szereplő, a földből feljövő fenevadra emlékeztet bennünket).

Mindenekfelett Ő a mi Istenünk. Ez olyan nagyszerű gondolat! A világmindenség alkotója a mi Istenünk, és mi az Ő pásztorolt nyája vagyunk. Hatalmával és szerető jóságával gondot visel ránk.

Valóban, minden okunk megvan arra, hogy alázatos örömmel a szívünkben imádjuk és tiszteljük Őt.

A 8. verstől Izráel népének a pusztai vándorlás idejében élt élete jelenik meg előttünk. Ők is az Úr nyájának tagjai voltak, Aki vezette őket, és gondoskodott róluk. Furcsa módon, ők mégis lázadó és keményszívű lelkületet mutattak Istennel szemben, bizalmatlanok voltak, és próbára tették Őt.

Bízzunk Istenben! Ne tegyük Őt próbára, nemtetszését kiprovokálva, ahogyan azok a régi emberek tették. Mindig emlékeztessük magunkat arra, hogy legyünk hálásak a különleges jóságáért, amit irántunk mutat.

Hálaadással boruljunk le előtte, és gyönyörködjünk a jelenlétében. Figyeljünk a hangjára, ahogy közeledünk a lelki  Kánaán földjéhez és az időhöz, amikor belépünk az Ő örök nyugodalmába.

Sook-Young Kim

248. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   35. fejezetéhez (május 3-9.).

Ugyanaz a sötétség, amely a múltban elfedte a Római Katolikus Egyház valódi jellegét, ma elrejti annak gonosz szándékait. A kegyesség látszata alatt és a népszerű főpapja vezetésével a katolicizmus egy olyan vallással nyeri el a világ szimpátiáját, amely kevésbé szabálykövető, ugyanakkor a külsőségek rabja. Fényűző katedrálisai, lenyűgöző szertartásai és makulátlan liturgiája elfedi az emberek szeme elől a hatékonyság hiányát és az eretnek rendszer hamisságát.

Hamarosan ugyanaz a szigor, amely megfosztotta az őskeresztényeket attól a szabadságtól, hogy hitük alapja a Biblia legyen, lesz osztályrészük azoknak, akik „az Isten parancsolatainak megőrzői, és akiknél van a Jézus Krisztus bizonyságtétele” (Jelenések 12:17). Az állítólagos kegyesség vezeti be az úgynevezett szükséges intézkedéseket a világbéke érdekében. A Vatikán kezet fog nyújtani a protestáns egyházaknak (amelyet mellesleg már láthattunk is), és a világ a vallási egységet fogja ünnepelni, amelynek az ára azon igazságok elvesztése lesz, amelyet a protestánsok vérükkel védtek meg korábban.

A küszöbén állunk annak, hogy meglássuk Jelenések 13:12 beteljesülését. A prófétikus forgatókönyv feltárja a válság kiváltó okát, amikor a világ nagyhatalma, az Amerikai Egyesült Államok átadja az első fenevadnak a legfelsőbb hatalmat, beleértve azt is, hogy üldözze és megölje a Mindenható utolsó szentjeit. Ismerjük Isten figyelmeztetéseit a megtévesztés veszélyeiről. Akarunk-e odafordulni és meghallani ezeket? Isten szava-e hitünk és gyakorlatunk mércéje?

Legyünk készek a súlyos üldözésekre, amelyek előttünk állnak, miközben biztosak lehetünk felőle, hogy az igazság Istene a mi oldalunkon lesz. Legyünk éberek és imádkozzunk!

Rosana Barros
Brazília
Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: