2020. május 20., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 20 - SZERDA - Zsoltárok 108


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 37. fejezet 1771. nap

Isten dicsősége elválaszthatatlan igazságától. Nem lehet Bibliával a kézben hamis nézetekkel dicsőséget adni Istennek. Sokan állítják, hogy nem számít, mit hiszünk, csak éljünk becsületesen! De az életet a hit alakítja. Ha a világosság és az igazság hozzáférhető számunkra, de mi nem igyekszünk meglátni és meghallani, tulajdonképpen elutasítjuk, és a sötétséget választjuk.

"Van olyan út, mely igaz az ember szeme előtt, de vége a halálnak útja" (Péld 16:25). Amikor minden lehetőség megvan Isten akaratának megismerésére, a tudatlanság nem mentség a tévedésre és a bűnre. Az az utas, aki útkereszteződéshez érve figyelmen kívül hagyja a jelzőtáblát, és a szerinte helyes utat választja, bármilyen jószándékú, minden valószínűség szerint a rossz úton fogja találni magát.

Isten azért adta nekünk Igéjét, hogy megismerjük tanításait. Azt akarja, hogy mi magunk keressük, mit kíván tőlünk. Amikor a törvénytudó ezzel a kéréssel fordult Jézushoz: "Mit cselekedjem, hogy az örök életet vehessem?" - a Megváltó a Szentírásra hivatkozva ezt mondta: "A törvényben mi van megírva? Mint olvasod?" A tudatlanság nem mentség; ez nem menti fel az Isten törvényének áthágásáért járó büntetés alól sem az ifjút, sem az öreget, hiszen kezükben van a törvény elveinek és kívánalmainak hiteles ismertetése. Nem elég a jó szándék. Nem elég azt tenni, amit az ember helyesnek vél, vagy a lelkész helyesnek mond. Üdvösségünk forog kockán. Minden embernek személyesen kell kutatnia a Szentírást. Bármilyen erős is a meggyőződése, bármennyire is bízik abban, hogy a lelkész tudja, mi az igazság, nem építhet rá. Van egy térképe, amelyen fel van tüntetve a haza felé vezető út minden jelzése. Nem kell találgatnia.

Minden értelmes lény első és legfontosabb kötelessége, hogy megtudja a Szentírásból, mi az igazság. Az igazságot ismerve pedig a világosságban kell járnia, és mindenkit példája követésére kell buzdítania. Nap mint nap szorgalmasan kell kutatnunk a Bibliát, minden gondolatot mérlegelve, és igét igével összevetve. Isten segítségével nekünk kell kialakítanunk nézeteinket, mint ahogy életünkért is saját magunk vagyunk felelősek Isten előtt.

Számos művelt ember a Biblia legvilágosabb igazságait valószínűtlennek és homályosnak tünteti fel. Nagy bölcsességet színlelve azt tanítják, hogy a Szentírásnak van egy misztikus, titokzatos, lelki jelentése, amelyet nem lehet megfejteni. Ezek az emberek hamis tanítók. Nekik mondja Jézus: "Nem ismeritek az írásokat, sem az Istennek hatalmát" (Mk 12:24). A Bibliát, amikor nem szimbólumokban vagy képekben, hanem világosan beszél, szó szerint kell érteni. Krisztus ezt ígérte: "Ha valaki cselekedni akarja az ő akaratát, megismerheti e tudományról" (Jn 7:17). Ha az emberek szó szerint vennék a Bibliát, ha nem volnának hamis tanítók, akik félrevezetik és elbizonytalanítják őket, akkor olyan munkát lehetne végezni, ami megörvendezteti az angyalokat, és Krisztus nyájába tévelygők ezrei jönnének.

Mai Bibliai szakasz: Zsoltárok 108

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 108. zsoltár első versei egy dicsőítő énekre emlékeztetnek, amit gyakran énekeltünk a fiatalokkal. A zsoltáríró prófétai képben látja Izráel maradékának összegyűjtött és megváltott népét, amint az Urat dicsőíti.  Isten kegyelmének és hűséges szavatartásának ilyen végidei bemutatása a legnagyobb dicsőítést váltja ki, és az Ő felmagasztalását, aki bizonyítja, hogy méltó az ilyen felmagasztalásra megváltott és helyreállított népétől.

Dávid eltökélte az útirányt, és nem tért el attól. Az állhatatosság, a cél iránti rendíthetetlen ragaszkodás olyan jellemvonás, amit gyakorolnunk kell.

Ez a zsoltár az Úrhoz való hűségre bátorít minket, aki harcba száll értünk, ahogy annak idején az izraelitákért is tette, és megteszi ma is érted és értem. Amikor nincsen emberi segítség, az isteni siet megsegítésünkre. Amikor az emberekbe vetett bizalom megrendül, Isten gyermekei még erősebben kapaszkodnak az Örökkévaló karjába.

Mint az ő kiáltásuk, legyen a mi kiáltásunk is ma! „Istenünk, segíts meg minket a bajban, mert az emberi segítség hiábavaló.” Isten kegyelméből bátran cselekszünk, mert Ő eltapossa az ellenségünket. Légy nagyon bátor, és Ő harcolni fog érted!

Christoph Berger

250. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM   37. fejezetéhez (május 17-23.).

Holnap thai nyelvből fogok vizsgázni, így aztán ma átnézem a szavakat, amiknek meg kell majd adnom a helyesírását és a meghatározását. Ugye elképzelhetetlen lenne, ha a tanárom azt mondaná, dolgozatot írunk, azonban nem mondaná el, hogy hogyan készüljünk?

A nagy küzdelem 37. fejezetében Isten a „próba idejének” közelgéséről beszél, és azt mondja: „meg fog látszani, ki tette Isten Igéjét élete szabályává.” Figyelmeztet, hogy „csak azok fognak az utolsó nagy küzdelemben végig kitartani, akik felvértezték értelmüket a Biblia igazságaival.” És azt is elmondja, hogy „küszöbön van az az idő”, amikor világosan látható lesz, hogy ki készült fel a próbára. Annyira boldoggá tesz, hogy Isten szeret minket és segít nekünk felkészülni – téged is?

Amikor egy vitára került sor az otthonunkban az étrendünkben egy étellel kapcsolatosan, az egyik lányom azt mondta: „Nem akarok valamit csak azért elhinni, mert te úgy tanítottad, magam akarom tanulmányozni a kérdést.” Bátorítottuk őt, hogy tegye ezt, és nagyon hálás vagyok, hogy ő így is tett. Lehetséges, hogy sokan közülünk fenntartás nélkül fogadtunk el tanításokat a szüleinktől, tanárainktól, illetve lelkészeinktől – mármint jogos kérdések feltevése nélkül?

Ez a fejezet számos csapdát feltár, amelyek megakadályozzák, hogy az emberek megértsék, illetve emlékezzenek a Biblia lényeges igazságaira. Továbbá egyszerű elveket kínál számunkra, hogy kövessünk, és helyesen értelmezzük a Bibliát. Tanuljunk hát mindannyian, és sikerüljön a próbánk!

Harvey Steck
misszionárius, Thaiföld
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: