2020. december 19., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 19 - SZOMBAT - Jeremiás siralmai 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 22. fejezet 1984. nap

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELVEK 

Az egészségügyi elvek ismerete nélkül senki sem alkalmas az élet felelősségeinek hordozására

22. fejezet (3. rész) – Az öltözködés  

Az utóbbi években olyan sok szó esett a derék összenyomásából eredő veszélyekről, hogy kevés ember előtt lehet ismeretlen ez a dolog. De olyan nagy a divat hatalma, hogy ez a veszély továbbra is fennáll. Ezzel a gyakorlattal asszonyok és fiatal lányok kimondhatatlan károkat okoznak maguknak. Az egészség szempontjából lényeges, hogy a mellkasnak legyen helye a maximális kitágulásra, és a tüdő tudjon mélyen lélegezni. A tüdő összenyomásával csökken a beszívott oxigén mennyisége. A vér nem igazán frissül fel, és visszamaradnak az elhasznált, mérgező anyagok, amelyeknek a tüdőn keresztül kellett volna eltávozniuk. Ezenkívül a keringés is gátolva van, a belső szervek összenyomódnak, így nem tudják megfelelően végezni munkájukat.

A szoros fűzés nem javít az alakon. A testi szépség egyik fő eleme a szimmetria, a testrészek harmonikus aránya. A testi fejlődés helyes modellje nem a francia varrónők által megrajzolt alakokon látható, hanem az Isten törvényei - a természet törvényei - szerint kialakított emberi formában. Isten minden szépség szerzője, és csak akkor közelítünk az igazi szépség mintaképéhez, ha a mennyei eszményképre figyelünk.

Egy másik rossz szokás a ruhadarabok aránytalan elosztása; míg a test egyes részeit a kelleténél jobban felöltöztetjük, egyéb részeit pedig nem eléggé takarjuk. Különösen a végtagokat kell meleg ruhával védeni a hidegtől, mert távol esnek a létfontosságú szervektől. Nem lehet egészséges az az ember, akinek a végtagjai állandóan hidegek; mert ha ott nagyon kevés a vér, akkor a test többi részében túl sok. Tökéletes egészséghez tökéletes vérkeringés kell; de ez lehetetlen, ha háromszor-négyszer vastagabb ruha van a test létfontosságú szervei táján, mint a végtagokon.

Nagyon sok nő azért ideges és elcsigázott, mert megfosztja magát a tiszta levegőtől, és nem mozog eleget. A tiszta levegőn a vér felfrissül, a mozgás pedig élénkíti az erőt és az egészséget adó, éltető vérkeringést. Sok nő végleg megrokkan, holott jó egészségnek örvendhetne; sokan meghalnak tüdővészben vagy más betegségben, pedig végigélhetnék rendelt idejüket, ha az egészség elvei szerint öltözködnének, és a szabadban sokat mozognának.

Hogy igazán egészségesen tudjunk öltözködni, tanulmányozzuk alaposan a test különböző részeinek szükségleteit! Az éghajlatot, a környezetet, az egészségi állapotot, az életkort és a foglalkozást - mind tekintetbe kell venni. Minden ruhadarabnak lazán kell a testet borítania, hogy ne akadályozza sem a vérkeringést, sem a szabad, teljes, természetes légzést. Minden, amit hordunk, legyen olyan bő, hogy amikor felemeljük karunkat, a ruhánk is követni tudja minden mozdulatunkat.

A gyenge fizikumú nők sokat tehetnek önmagukért ésszerű öltözködéssel és mozgással. Tornázzanak a szabadban a kinti mozgáshoz alkalmas öltözékben. Először óvatosan, majd erejükhöz mérten egyre többet. Ilyen életmóddal sokan visszanyerhetik egészségüket, és vállalhatják részüket a világban.

A divattól való függetlenség

A divat követelésének kielégítése helyett legyen a nőknek elég bátorságuk egészségesen és egyszerűen öltözködni! A feleség és anya ne legyen pusztán házi rabszolga, hanem szakítson időt az olvasásra, a tájékozottság fenntartására, arra, hogy férjének segítőtársa legyen, és hogy gyermekei szellemi fejlődését figyelemmel kísérje! Használja ki bölcsen a jelen lehetőségeit, hogy magasabb rendű élethez segítse szeretteit! Szakítson időt arra, hogy drága Megváltójával mint társával és meghitt barátjával járjon a mindennapokban! Szakítson időt Isten Igéjének tanulmányozására, és arra, hogy gyermekeivel kimenjen a rétre, és Isten alkotásainak szépségéből tanuljon!

Legyen mindig vidám és derűlátó! Ne töltse minden idejét véget nem érő varrással, hanem a napi feladatok elvégzése után tegye az estét kellemes együttlétté, családi találkozássá! Így sok férfi inkább választaná családja társaságát, mint a klubokét és szalonokét. Ez sok fiút visszatartana az utcán való csavargástól vagy a sarki italbolttól. Sok kislányt őrizne meg a könnyelmű, csalóka társaságoktól. A család befolyása azzá lenne szülőknek és gyermekeknek, ami Isten szándékában állt - élethossziglani áldássá.

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás siralmai 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%20sir%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%20siralmai%202&version=NT-HU

Mindig okolni akarunk valakit, amikor valami rossz történik velük. Először azon tanakodunk, hogy „miért”, majd a „hogyan”-ra és a „ki”-re koncentrálunk.  Jeremiás siralmainak 2. fejezete a „kicsoda”kérdésével küzd. „Elnyelte az Úr” és „letörte”, „lerontotta” és „kivágta” – így látszik Jeremiás szemszögéből (2-3. vers).

Isten haragja, „mint lángoló tűz” gerjedt fel Jákob ellen (3. vers). Az Úr nemcsak olyan volt, mint valami ellenség, láthatóan magára hagyta a teljes kultikus áldozati rendszer színhelyét, beleértve az oltárt, a szent sátrat, az ünnepeket és a papokat is. Hogyan lehetett e pusztítás végrehajtója az, aki maga alapította a templomi szolgálati rendszert a mennyei szentély mintájára? Szinte hallom Jeremiás zavarodott lamentálását.  Isten haragja leírásának azonban egyensúlyban kell lennie Izrael iránti évszázados türelmével, míg ők saját vágyaikat, szomszédaikat és bűnös hajlamaikat követték, és nem Istenüket.

A bálványimádás évszázadai, a gyengék és rászorulók megsegítésének elhanyagolása végül megérett az isteni ítéletre. Jeruzsálem bukása nem egy irracionálisan zsarnoki Isten haragos dühkitörése volt, akinek ki kellett tombolnia magát. „Kicsoda gyógyít meg téged?” – kérdi a Siralmak szerzője, Jeremiás. (13. vers). Ki tudja sebeinket és sérüléseinket meggyógyítani, amikor bűntudattal küzdünk, és Isten oly’ távolinak tűnik?

A második fejezet nem ad egyértelmű választ, még nem. De tudjuk, hogy „megcselekedte az Úr, amiket gondolt” (17. vers). A karja nem túl rövid, Ő nem távozott messzire és nem is gerjed gyorsan haragra. Ő a világmindenség teremtője, fenntartója és megmentője. Mindent meg szeretne adni gyermekeinek. Ígéretei beteljesednek, még ha vár is egy ideig (Hab 2:3).

Gerald A. Klingbeil 

280. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  21-22. fejezeteihez (december 13-19.).

Miközben figyelem a ruháimat, amint a mosógépben forognak, gondolatok árasztják el agyamat a Szentírásból és A nagy orvos lábnyomán c. könyv azon fejezetéből, amely az öltözködési reformról szól.

Vajon miért van az, hogy rendszerint nem szólnak a prédikátoraink és a tanítóink erről a témáról? Lehetséges volna, hogy a múltban a reformereink elválasztották ezt Krisztustól, a Megigazítótól? Gondold csak el. Ki adta az első leckét az öltözködési reformról? Maga Krisztus. Amikor Ádám és Éva betakarta magát a bárány bőrével, az volt az első lecke a szerény öltözködésről és Jézusról mint az Isten Bárányáról. Ebben a fejezetben az öltözködési reform minden vonása pusztán Isten jelleme különböző oldalainak a visszatükröződése.

Amint a ruháimat láttam forogni, elmosolyodtam. A zsidók ruhái negyven évig tartottak ki, Jézus megigazítása azonban az örökkévalóságig tart! Hűha!

Különösen nehéz kihívást jelent megtalálni a megfelelő ruhát vagy öltönyt, ha a felsőtested lényegesen kisebb, mint a csípőd. Ezzel szemben Jézus megigazítása tökéletesen rád illik, mert ez csak rád van szabva! Továbbá Jézus megigazítása minden éghajlat alatt hordható. Kényelmes lesz, akár jeges közömbösséggel találkozol, akár forró vitában veszel részt.

Azáltal, hogy tengernyi vadvirág lehetséges színére mutat rá, „…Krisztus így szemlélteti a természet világával azt a szépséget, amelyet a menny értékel: a természetes bájt, az egyszerűséget, a tisztaságot, a célszerűséget, amellyel ruházatunk kivívja az Ő tetszését.” Van már kulcsa a Mesteri Tervezőnek a ruhásszekrényedhez?

Elizabeth J. Hall
Wildwood Egészségügyi Evangelizációs Központ, Georgia, USA
Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés:

  1. NAG. YON ELFÁRADT A SZEMEM ÖRÖMMEL OLVASTAM VÉGIG.KÖSZÖNÖM! HA LEHETNE ÉLŐBEN HALGATNI BETEG SZEMMEL JOBB LENNE.
    FÖLDESI IRÉN. .

    VálaszTörlés