Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/
Az olvasmány szerkezete:
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez
Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 23. fejezet 1986. nap
EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELVEK
Az egészségügyi elvek ismerete nélkül senki sem alkalmas az élet felelősségeinek hordozására
23. fejezet (3. rész) – Étrend és egészség
A természet bőven ontja a gyümölcsöt, a gabonát, és a
szállítási lehetőségek javulása folytán évről évre többen juthatnak hozzá a
különböző országok termékeihez. Ezért sok, néhány évvel ezelőtt még drága
luxuscikknek minősített élelmiszer ma már mindenki számára elérhető mindennapi
fogyasztásra. Ez különösen áll a szárított és konzervált gyümölcsökre.
A diófélék és a belőlük készült ételek nagyrészt a
húsételek helyébe lépnek. Gabonából, gyümölcsből és egyes gumós növényekből
diófélével keverve egészséges és tápláló ételek készíthetők. Arra azonban
vigyázni kell, hogy dióféléből ne tegyünk túl sokat a keverékbe. Akiknek a
dióból készült ételek ártanak, megoldódik ez a problémájuk, ha betartják a
fenti szabályt. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nem minden dióféle egyformán
egészséges. A mandula jobb, mint a földi mogyoró, de kis mennyiségben,
gabonafélével együtt fogyasztva az utóbbi is tápláló és emészthető.
A megfelelően elkészített olajbogyó pótolja a vajat és a
húsételeket, akárcsak a dió. Az olívaolaj sokkal jobb, mint az állati zsiradék.
Az előbbi serkenti a bélműködést. Tüdővészes betegekre is kedvező hatással van,
és gyógyítja a gyulladt, ideges gyomrot.
Természetellenes az ízlésük azoknak, akik hozzászoktak a
zsíros és igen izgató ételekhez. Nem mindjárt kívánják az egyszerű, könnyű ételeket.
Idő kell ahhoz, hogy az ízlés természetessé váljék, és a gyomor kiheverje az
ártalmakat. De aki rendületlenül kitart az egészséges ételek mellett, az egy
idő után jóízűnek találja őket. Ízletes és pompás zamatjukat megkedveli, és
fogyasztásukban nagyobb élvezetet talál, mint az egészségtelen nyalánkságokban.
A gyomor, ha egészséges állapotban van, ha nem gyulladt és nincs túlterhelve,
könnyen ellátja feladatát.
Az egészség megőrzése érdekében elégséges, jó minőségű,
tápláló ételre van szükség.
Bölcs tervezéssel csaknem minden országban beszerezhető az
a táplálék, amely a legjobban elősegíti az egészséget. A különböző rizs-,
búza-, kukorica- és zabkészítményeket mindenhova exportálják, úgyszintén a
babot, borsót és lencsét. Ezek a növények hazai vagy importált gyümölcsökkel és
mindenütt megtermő különféle zöldségfélékkel lehetőséget nyújtanak hús nélkül
is teljes értékű étrend összeállítására.
Ahol sok gyümölcs terem, ott tárolni kell bőségesen belőle
télire befőtt vagy szárított gyümölcs formájában. Apró gyümölcsök - mint
amilyen a ribizke, egres, földieper, málna, földiszeder - előnyösen
termeszthetők sok olyan helyen, ahol nem nagyon fogyasztják, és termesztését
elhanyagolják.
A házi tartósításhoz - amikor csak lehetséges - inkább
üveg-, mint bádogedényeket kell használni. Különösen fontos, hogy a befőzni
való gyümölcs jó minőségű legyen. Kevés cukrot használjunk, és csak addig
főzzük a gyümölcsöt, amíg tartósítása megkívánja. Így elkészítve kiválóan
pótolja a friss gyümölcsöt.
Meggyőződhetünk arról, hogy ahol szárított gyümölcs - mint
pl. alma, körte, őszibarack, sárgabarack, aszalt szilva, mazsola - mérsékelt
áron beszerezhető, a dolgozók minden osztálya a szokásosnál inkább
fogyaszthatja főtáplálékként, és azt fogja tapasztalni, hogy egészségét és
frissességét a legkedvezőbben befolyásolja.
Egy étkezésnél se legyen nagy választék, mert ez
falánkságra ingerel, és emésztési zavarokat okoz.
Nem helyes egy és ugyanazon étkezéskor gyümölcsöt és
zöldségfélét is enni. Rossz emésztés esetén a kétféle táplálék sok esetben
lehangoltságot és szellemi ernyedtséget okoz. Helyesebb az egyik étkezéskor
gyümölcsöt, a másiknál pedig zöldséget fogyasztani.
Étrendünk legyen változatos! Ne tálaljuk fel nap-nap után, étkezésről étkezésre ugyanazt az ételt ugyanúgy elkészítve! Jobb étvággyal eszünk, és szervezetünk is jobban épül, ha étrendünk változatos.
Mai Bibliai szakasz: Jeremiás siralmai 5
A fejezetet itt
olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%20sir%205&version=KAR
Új protestáns fordítás:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%20siralmai%205&version=NT-HU
Egy imádság száll a Menny felé „Emlékezzél meg Uram…!” (1. vers), ami Istenbe kapaszkodást jelent. A Jeruzsálem és a templom lerombolását követő szenvedésben, a sötétségben, mely úgy tűnt elválasztja a túlélőket az Úrtól, valaki így szólt: „Emlékezzél meg…!” Jeremiás ismeri a Szentírást. Tudja, hogy amikor az Úr megemlékezik, akkor történni fog valami népe érdekében. (Vö. 1Móz 8:1; 19:29; 30:22; 2Móz 2:24; 6:5). A nyomorúságot és a katasztrófát ellensúlyozza az Úr örökkévalósága: „Te Uram örökké megmaradsz” (19. vers).
Isten időzítése tökéletes, igazságossága átformáló, türelme örökkévaló. Ő nem feledkezhet el rólunk (20. vers), mert úgy szeret bennünket, mint a kisbabáját gondozó édesanya (Ézs 49:14-15). Egyedül Ő képes átalakítani bennünket. „Téríts vissza, Uram, magadhoz, és visszatérünk” (21. vers).
Személyes küzdelmeink és életünk sötét pillanatai között a Jeremiás Siralmainak versei emlékeztetnek, hogy Isten nem tűnt el csendesen. Ő mindig a közelünkben van. Nem ment szabadságra, és nem is dobott minket a szemétdombra. Igazságossága mindig átformáló, türelme és hosszútűrése örökkévaló (2Móz 34:6-7). Ő nem haragszik, hanem alig várja, hogy segítségünkre siethessen.
„Emlékezzél meg” ma Isten jóságáról és megváltó kegyelméről!
Gerald A. Klingbeil
281. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN 23. fejezetéhez (december 20-26.).
Bőségesen elegendő tudományos bizonyíték igazolja Ellen White azon tanácsait, hogy hagyjuk el a hús fogyasztását, erőteljesen korlátozzuk a cukor fogyasztását, együnk bőséggel teljes kiőrlésű magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket és olajos magvakat. (Lépj kapcsolatba a Wildwood Egészségügyi Evangelizációs Központtal a konkrét internetes hivatkozásokért, amelyek ezekre a tanulmányokra mutatnak.) A kiegyensúlyozott étrend az elegendő, de nem túl nagy mennyiségű összetevőkkel a megfelelő mennyiségű jó szénhidrátot, fehérjét és jó minőségű zsírokat biztosítja. A legtöbb esetben a jól kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend megelőzhet és kezelhet bizonyos betegségeket, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rák, a csontritkulás, a vesebetegség és egyebek.
Még jóval az emberi cirkadián ritmus fontosságának és az időszakok által behatárolt étkezés jótékony hatásának felfedezése előtt, azt írta: „A rendszeres táplálkozás létfontosságú dolog. Minden étkezésnek legyen meghatározott ideje! Ekkor mindenki azt egye, amit szervezete igényel, de azután a következő étkezésig ne egyék semmit.” Azt javasolja, hogy együnk időhöz kötötten; mindössze kétszer vagy háromszor naponta. Máshol azt írja, hogy a reggelinek kell a legkiadósabb étkezésnek lennie.
Ezen tanácsának megfogadásából származó előnyök:
- kevesebb gyulladás lesz. A krónikus gyulladás táptalaja a krónikus betegségeknek, mint pl. az autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség, stb.
- a biológiai óra jobb hatékonysággal működik. A cirkadián ritmus befolyásolja a génjeink legalább harmadát. Amikor ennek a ritmusnak felborul az egyensúlya, hozzájárul a rákhoz, a szívbetegséghez, a gyulladáshoz, a hormonális egyensúlyhiányhoz, az autoimmun betegségekhez, és az ízületi gyulladáshoz.
- a sejtek és a szövetek hatékonyabban képesek ellenállni a stressznek.
- elősegíti a bélrendszer egészségét, így a jótékony baktériumok kerülnek túlsúlyba a belekben, és gyulladásellenes vegyületeket termelnek, amelyek megvédenek minket a krónikus betegségektől.
Testünk a Szentlélek temploma. Hozz hát egészséges döntéseket!
Ámen!
VálaszTörlés