Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/
Az olvasmány szerkezete:
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez
Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 23. fejezet 1986. nap
EGÉSZSÉGÜGYI
ALAPELVEK
Az egészségügyi elvek ismerete nélkül senki sem alkalmas az élet felelősségeinek hordozására
23. fejezet (2. rész) – Étrend és egészség
Az ételek elkészítése
Helytelen, ha csupán azért eszünk, hogy étvágyunkat
kielégítsük; ne legyen közömbös ételünk minősége, sem elkészítési módja! Ha nem
eszünk jóízűen, szervezetünk nem tudja a tápanyagokat jól hasznosítani. Válasszuk
meg gondosan táplálékunkat, és készítsük el okosan, hozzáértéssel!
A kenyérsütéshez nem a finom fehér liszt a legjobb. Nem
egészséges, és nem is gazdaságos. A finomlisztből készült kenyérből hiányoznak
a teljes búzakenyér tápanyagai. A fehér kenyér sokszor okoz székrekedést és
egyéb zavarokat.
Káros és szükségtelen a kenyérsütéshez szódát vagy sütőport
használni. A szóda izgatja a gyomrot, és sokszor az egész szervezetet mérgezi.
Sok háziasszony azt gondolja, hogy nem tud jó kenyeret sütni szóda nélkül, de
ez tévedés. Ha vennék a fáradságot jobb módszerek megtanulásához, kenyerük
egészségesebb, ízletesebb és természetes ízű lenne.
Kelt és élesztős kenyér készítésénél nem szabad víz helyett
tejet használni. A tej többletköltséget jelent, és a kenyeret sokkal kevésbé
teszi egészségessé. A tejes kenyér nem marad olyan friss a sütés után, mint a
vízzel készített, és könnyebben okoz erjedést a gyomorban.
A kenyérnek könnyűnek és ízletesnek kell lennie. Az
erjedtség legkisebb jelét sem szabad eltűrni. A cipók legyenek kicsik és olyan
alaposan átsültek, hogy - amennyire csak lehet - az élesztőcsírák
elpusztuljanak. Mindenféle kelt kenyeret, amikor meleg vagy frissen sült, nehéz
megemészteni. Azt soha nem szabad az asztalra tenni. Ez a szabály azonban nem
vonatkozik a kovásztalan kenyérre. A búzalisztből, élesztő vagy kovász nélkül
készült és jól felmelegített kemencében sütött friss zsemlék egészségesek és
ízletesek.
Zabkásának vagy "pépnek" használt magvakat több
órán keresztül kell főzni. De a puha vagy híg ételek kevésbé egészségesek, mint
a szárazak, amelyek alapos rágást igényelnek. A kétszersült az egyik
legkönnyebben emészthető és legízletesebb táplálék. A szokásos módon
elkészített kenyeret szeleteljük fel, és meleg sütőben addig szárítsuk, amíg az
utolsó csepp nedvesség is elpárolog belőle. Azután pirítsuk egyenletesen
világos barnára. Száraz helyen ez a kenyér sokkal hosszabb ideig eláll, mint a
szokványos kenyér, és fogyasztás előtt megmelegítve visszanyeri eredeti
frissességét.
Általában túlságosan sok cukrot teszünk az ételbe. A
torták, pudingok, cukrászsütemények, gyümölcszselék, dzsemek emésztési
zavarokat okoznak. Különösen ártalmasak a sodók és a pudingok, amelyeknek fő
alkotórészei a tej, a tojás és a cukor. Ne használjunk sok tejet és cukrot
együtt!
Amennyiben használunk tejet, azt alaposan pasztörizálni
kell; ezzel az óvintézkedéssel csökkentjük a fogyasztása miatt megkapható
betegség veszélyét. A vaj hideg kenyéren kevésbé ártalmas, mint főzéshez
használva, de jobb, ha azt teljesen mellőzzük. A sajt még inkább kifogásolható;
egyáltalán nem alkalmas táplálkozásra.
Tartalmatlan, rosszul főzött ételek rontják a vért, mert károsítják a vérképző szerveket. Zavart okoznak a szervezetben, és betegséghez vezetnek, ami viszont ingerlékenységgel és rossz hangulattal jár. A rosszul elkészített ételek áldozatainak száma ezrekre és tízezrekre tehető. Sok fejfára fel lehetne írni: "Megölték a rossz ételek"; "Meghalt, mert merényletet követtek el a gyomra ellen".
Mai Bibliai szakasz: Jeremiás siralmai 4
A fejezetet itt
olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%20sir%204&version=KAR
Új protestáns fordítás:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%20siralmai%204&version=NT-HU
A cserépedényeknek nem tesz jót, ha leesnek. Emlékszem, amikor egyik lányom, még sokkal fiatalabb korában egy veszélyesen ingó porcelántányér-oszloppal közeledett konyhánk mosogatója felé. Éppen rá akartam kiáltani, hogy tegye le az egész rakást az asztalra, de már túl késő volt. A legfelső tányér megmozdult, lecsúszott és szilánkokra tört a konyhakövön.
Az agyag csodálatos anyag. Egy tehetséges fazekas hihetetlen formákat tud készíteni belőle, és ha kiállták a fehéren izzó tüzet, tányérként, bögreként, edényként használhatjuk őket. Ha óvatosak vagyunk, akár évtizedekig is minden nap. Mégis elég egyetlen óvatlan mozdulat, és darabokra törnek. Jeremiás és a Jeruzsálem bukását túlélők úgy érezhették magukat, mint a törött cserépedények. „Sionnak színaranyat érő drága fiait, jaj, csak cserépedénynek tekintették, fazekas keze munkájának!” (2. vers – új prot. ford.). Jeruzsálem önértékelése, miszerint ők „Isten választott népe” semmivé vált, amikor a város és a templom a tűz martaléka lett.
Hogyan élhetjük túl, amikor a talaj kicsúszik a lábunk alól? Hogyan láthatjuk ismét valódi értékeinket Alkotónk szemével, aki annyira törődött velünk, hogy egy lett közülünk, és meghalt helyettünk? Csak egyetlen módon: az Ő karjába kell futnunk (lásd Jer Sir 5. fejezet „Emlékezzél meg” felkiáltásait!).
Pál is használja az agyagedények képét a 2Kor 4:7. versében: „Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy ez a rendkívüli erő Istentől és ne tőlünk valónak lássék.” Nem az edény a fontos, hanem a tartalma, a bennünk élő Krisztus.
Fedezd fel ma, hogy ki vagy, és járj az Úrral, még ha előbb egy sötét völgyön kell is átkelned!
Gerald A. Klingbeil
281. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN 23. fejezetéhez (december 20-26.).
Bőségesen elegendő tudományos bizonyíték igazolja Ellen White azon tanácsait, hogy hagyjuk el a hús fogyasztását, erőteljesen korlátozzuk a cukor fogyasztását, együnk bőséggel teljes kiőrlésű magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket és olajos magvakat. (Lépj kapcsolatba a Wildwood Egészségügyi Evangelizációs Központtal a konkrét internetes hivatkozásokért, amelyek ezekre a tanulmányokra mutatnak.) A kiegyensúlyozott étrend az elegendő, de nem túl nagy mennyiségű összetevőkkel a megfelelő mennyiségű jó szénhidrátot, fehérjét és jó minőségű zsírokat biztosítja. A legtöbb esetben a jól kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend megelőzhet és kezelhet bizonyos betegségeket, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rák, a csontritkulás, a vesebetegség és egyebek.
Még jóval az emberi cirkadián ritmus fontosságának és az időszakok által behatárolt étkezés jótékony hatásának felfedezése előtt, azt írta: „A rendszeres táplálkozás létfontosságú dolog. Minden étkezésnek legyen meghatározott ideje! Ekkor mindenki azt egye, amit szervezete igényel, de azután a következő étkezésig ne egyék semmit.” Azt javasolja, hogy együnk időhöz kötötten; mindössze kétszer vagy háromszor naponta. Máshol azt írja, hogy a reggelinek kell a legkiadósabb étkezésnek lennie.
Ezen tanácsának megfogadásából származó előnyök:
- kevesebb gyulladás lesz. A krónikus gyulladás táptalaja a krónikus betegségeknek, mint pl. az autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség, stb.
- a biológiai óra jobb hatékonysággal működik. A cirkadián ritmus befolyásolja a génjeink legalább harmadát. Amikor ennek a ritmusnak felborul az egyensúlya, hozzájárul a rákhoz, a szívbetegséghez, a gyulladáshoz, a hormonális egyensúlyhiányhoz, az autoimmun betegségekhez, és az ízületi gyulladáshoz.
- a sejtek és a szövetek hatékonyabban képesek ellenállni a stressznek.
- elősegíti a bélrendszer egészségét, így a jótékony baktériumok kerülnek túlsúlyba a belekben, és gyulladásellenes vegyületeket termelnek, amelyek megvédenek minket a krónikus betegségektől.
Testünk a Szentlélek temploma. Hozz hát egészséges döntéseket!
Ámen!
VálaszTörlésÁmen ✝️🛐🙏🕊
VálaszTörlés