2020. december 27., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 27 - VASÁRNAP - Ezékiel 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 24. fejezet 1992. nap

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELVEK 

Az egészségügyi elvek ismerete nélkül senki sem alkalmas az élet felelősségeinek hordozására

24. fejezet (1. rész) – A hús mint táplálék  

Az az étrend, amelyet Isten kezdetben az embernek előírt, nem tartalmazott állati eredetű táplálékot. Az özönvízig, amikor a föld egész növényzete elpusztult, Isten nem is engedte meg az embernek a hús fogyasztását.

Az ember édeni táplálékának megválasztásával az Úr egyszersmind a legjobb étrendet mutatta meg; Izraelt étrendjének megválasztásával Isten ugyanerre a leckére tanította. Kihozta őket Egyiptomból, és vállalta nevelésüket, hogy olyan nép legyen, amelyet sajátjának nevezhet. Általuk akarta megáldani és tanítani a világot. Olyan táplálékkal látta el őket, amely ezt a célt a legjobban szolgálta. Nem hússal, hanem mannával; "mennyei kenyérrel". Adott ugyan nekik húst egy rövid ideig, de csakis azért, mert elégedetlenkedtek, és Egyiptom húsosfazekai után zúgolódva kívánkoztak. A húsevés következtében a nép ezrei megbetegedtek és meghaltak. Mégsem fogadták soha szívesen a hús nélküli étrend korlátozásait. Az továbbra is nyílt vagy titkos elégedetlenség és zúgolódás forrása volt. Nem is állandósították.

Kánaánba való belépésekor Izrael engedélyt kapott a hús fogyasztására, de óvatos korlátozásokkal, amelyeknek csökkenteniük kellett a húsevés káros következményeit. Tiltva volt a disznóhús és egyéb tisztátalannak minősített állatok - emlősök, madarak és halak - fogyasztása. A megengedett húsok zsíros részének és vérének fogyasztása is szigorúan tilos volt.

Csak jó állapotban levő állatok húsát fogyaszthatták. Széttépett, elhullott állatot nem ehettek, sem olyant, amelynek vérét nem folyatták ki gondosan.

Izrael sokat vesztett azzal, hogy eltért az Isten által megszabott étrendtől. Húsos étrendet kívántak, és viselték ennek következményeit. Jellemükben nem valósították meg a mennyei eszményképet, és nem váltották valóra Isten szándékát. Az Úr "megadá nékik, amit kívántak; de ösztövérséget bocsáta lelkükbe" (Zsolt 106:15). Többre értékelték a földieket a lelkieknél, és nem jutottak el az Isten által szándékolt szent felsőbbrendűségre.

A húsételek elhagyásának okai

A húsevők a magvakat és a zöldségféléket "másodkézből" kapják; mert az állatok e növényekből merítik a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat. A magvakban és zöldségfélékben levő élet beszívódik fogyasztójuk szervezetébe. Mi pedig az állat húsának elfogyasztása által jutunk hozzájuk. Mennyivel jobb közvetlenül megkapni a tápértéket az Isten által táplálékként rendelt ételek fogyasztása útján!

A hús soha nem volt a legjobb táplálék, de fogyasztása most - az állatbetegségek rohamos szaporodása miatt - kétszeresen kifogásolható. A húsevők aligha tudják, mit esznek. Ha alkalmuk lenne látni az élő vágóállatot, és tudnák, milyen minőségű húst esznek, sokszor undorral fordulnának el tőle. Vannak, akik rendszeresen tuberkulózissal és rákkal fertőzött húst fogyasztanak. A tuberkulózis, a rák és más halálos betegségek így továbbítódnak.

A disznó szövetei hemzsegnek a parazitáktól. A disznóról Isten ezt mondta: "Tisztátalan legyen ez néktek. Ezeknek húsából ne egyetek, holttestüket se illessétek" (5Móz 14:8). Ez a parancs azért hangzott el, mert a disznóhús nem alkalmas táplálkozásra. A disznó szennyevő állat, és csak ez a rendeltetése. Soha, semmilyen körülmények között nem volt húsa alkalmas emberi táplálkozásra. Egy olyan élőlény húsa sem lehet egészséges, amelynek szenny az életeleme, és amely mindenféle undorító dologgal táplálkozik.

Sokszor visznek piacra állatokat, és eladják táplálékként, amikor olyan betegek, hogy gazdájuk már nem meri tartani őket. Egyes olyan eljárások, amelyekkel eladásra felhizlalják őket, betegséget okoznak. A fénytől és a tiszta levegőtől elzárt mocskos istállók levegőjét belélegző, esetleg bomló táplálékon hizlalt állatok egész teste csakhamar fertőzött lesz a szennytől.

Sok állatot visznek - szenvedések özönének kitéve - távoli piacokra. Elviszik őket a zöld legelőkről; tikkasztó, poros utakon, vagy piszkos kocsikba bezsúfolva fárasztó kilométereken át utaztatják őket. Sokszor órákon át éheztetve és szomjaztatva hajtják szegény lázas és kimerült jószágokat a vágóhídra, hogy az emberek lakmározhassanak hullájukból.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%205&version=NT-HU

Ez egy olyan fejezet, amit a legszívesebben kihagynék. Egy utolsó vizuális eszközzel kezdődik, amely hozzáadódik az előző fejezetben találtakhoz. Isten arra utasítja Ezékielt, hogy borotválja le fejét és a szakállát, ossza el a levágott szőrzetet, egy részét égesse el, egy részét karddal szabdalja, egy részét szórja szélnek, egy részét kösse ruhája szegélyébe, a maradékot pedig égesse el. Ezen a vizuális eszközön keresztül Isten nagyon világosan megüzente, hogy megítéli a népét lázadásuk miatt és haragját kiönti rájuk. Az ítélet és harag témáit mindnyájan legszívesebben kihagynánk.

Van egy barátom, aki együttérzéséről híres. Szereti az embereket és életét azzal tölti, hogy gondoskodik azokról, akik szenvednek. Gyakran vannak álmatlan éjszakái, amikor azokra gondol, akiknek küzdelmeik vannak és imádkozik érettük. Szereti őket, és nemcsak azokat, akik viszont szeretik őt. Gyakran nem alszik azok miatt, akik valami oknál fogva nem kedvelik őt. Ez a hölgy nem akarja, hogy bárki is szenvedjen, még azokat sem, akik őt ellenségüknek tartják. Ez az együtt érző barátom egyszer ezt az ezékieli szakaszt olvasta és úgy gondolta, hogy Isten ítélete túl önkényes és igazságtalan volt, amikor ilyen szigorúan megbüntetett embereket. De ahogy tovább tanulmányozta a Szentírást, rájött arra, hogy mi nem ragadhatjuk ki ezeket a szakaszokat az összefüggéseiből, és nem olvashatjuk elszigetelten a múlttal és a jövővel foglalkozó szakaszoktól.  

A múlttal foglalkozó szentírási szakaszok (azok, amelyek Ezékiel ideje előtt íródtak) olyan évszázadokról számolnak be, amikor Isten áldást ígért az engedelmességért és figyelmeztetett a lázadás következményeire. Így a népet nem érte meglepetésként, és ne voltak tudatlanok abban, amit tettek. Izrael múltja olyan századokról tanúskodik, amelyben Isten hűséges emberei Isten szeretetére emlékeztették a népet, és buzgón intették őket, hogy térjenek vissza az Istenhez való hűséghez. Ezek az igék arról is tanúskodnak, hogy a múltban, amikor a nép megbánta a bűneit, Isten visszafogadta őket családjába. Ezékiel könyvének ötödik fejezete nem egy önkényes Istent mutat be, hanem egy igazságos Istent, aki megtartja ígéreteit.

Mint ahogyan nem olvashatunk szakaszokat a múlttól elszigetelve, úgy nem olvashatunk a jövőtől elszigetelve sem. A mai olvasmányunkban azt láthatjuk, hogy Isten komolyan veszi a bűnt még akkor is, ha mi lekicsinyeljük azt, különösképpen azok bűnét, akik nagyobb ismerettel rendelkeznek. A holnapi olvasmányunkban látni fogjuk, hogy amikor Isten ítéletet hirdet, kegyelemről is gondoskodik. Ámen.

Dr. Eric Bates 

282. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  24-26. fejezeteihez (december 27 – január 2.).

Egy kis időt szántam egy meg nem nevezett betegem számára, hogy elmondhassa történetét, miközben a bibliakörre tartottunk. „Te minden kétséget kizáróan keresztény vagy. Ezért ne firtasd a dohányzási szokásaimat. Én kint dohányzom, biztonságos mértéket tartok, ami a passzív dohányzás káros hatásait csökkenti a szeretteim számára. Továbbá, a dohányzás meg sincs említve a Bibliában. És bár az étrendem nincs rendben, napoljuk el máskorra ennek megvitatását. Jézus is halat evett a feltámadása után, hogy megmutassa a tanítványainak, hogy Ő nem egy szellem.”

Hogy miért rossz döntés továbbra is az állati eredetű étrendet választani a modern életkörülmények mellett, annak oka a környezetvédelmi problémák, az állatokkal való kegyetlen bánásmód, az egészségre tett káros hatások, amelyeket az állattartás és a tejtermelés során használt hormonális adalékanyagok okoznak. Amikor a Bibliát írták, akkor a dohányzás még nem létezett. Isten szava viszont nem helyesli a helytelen életmódot. A WHO igazolt kutatásai szerint, „nem létezik olyan, hogy biztonságos szintű passzív dohányzás.” A tudományos kutatások igazolták Ellen White egészségügyi tanácsait, aki Isten szolgájaként figyelmeztetett az állati zsírok, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nikotinos élénkítőszerek és a mozgásszegény életmód veszélyeire. A legtöbb édesvizünket a modern iparágak mérgező anyagokkal fertőzték meg. Jézus idejében a vizek méreganyag-tartalma valószínűleg nem volt a közelében sem a mainak.

Ahogy János imádkozott és kívánta: amint jó dolga van lelkünknek, legyen jó dolgunk, és legyünk egészségek. (3Jn 1:2)

Ruth Haamankuli
Egészségügyi Szolgálatok igazgatója és gyülekezeti vén, Minnetonka Hetednapi Adventista Egyház, Minnesota, USA
Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés:


  1. élelmiszerre!!
    Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto /!SZERETNÉK MÉG KÉRNI ,HA LEHETNE ,, BÉRESCSEPPET ILL... C VITAMINT, FELESÉGEMNEK NÖVÉR,VAGY ALFA C TABLETTÁT ,,, KÖSZÖNÖM ELÖRRE IS ...ÉS BOCSÁNAT KÉRÉSEKÉRT ,

    VálaszTörlés