2018. szeptember 3., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 3 - HÉTFŐ - Jakab 4


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Jézus élete 61. fejezet 1148. nap

A papok, írástudók zajongása, a sokaság üdvrivalgása felett Jézus szívéig hatolt a fővámszedő kimondatlan vágya. Hirtelen, éppen a fügefa alatt megállt a csoport, a társaság előtt és mögött haladók elcsöndesedtek, s fölnézett Valaki, akinek pillantása olvas a lélekben. A férfi a fügefán szinte nem hitt a fülének, amikor e szavakat hallotta: "Zákeus, hamar szállj alá; mert ma nékem a te házadnál kell maradnom" (Lk 19:5).

A sokaság félreállt, és Zákeus, mintha álomban járna, mutatta az utat háza felé. Az írástudók mogorva arcot vágtak, elégedetlenül és megvetően morogtak: "Bűnös emberhez ment be szállásra" (Lk 19:7).

Zákeust lenyűgözte, ámulatba ejtette, elnémította Krisztus szeretete és kegyelme, hogy lehajolt hozzá, méltatlanhoz. Most a szeretet és a ragaszkodás újonnan megtalált Mesteréhez fordulva megnyitotta ajkát. Nyilvánosan akart bűnvallomást tenni, bűnbánatra jutni. A sokaság színe előtt "Zákeus [...] előállván, monda az Úrnak: Uram ímé minden vagyonomnak felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit patvarkodással elvettem, négyannyit adok helyébe. Monda pedig néki Jézus: Ma lett üdvössége ennek a háznak! Mivelhogy ő is Ábrahám fia" (Lk 19:8-9).
Amikor a gazdag ifjú főember elfordult Jézustól, a tanítványok csodálkoztak Mesterük mondásán: "Mily nehéz azoknak, akik a gazdagságban bíznak, az Isten országába bemenni!" (Mk 10:24). Egymástól kérdezgették: "Kicsoda üdvözülhet tehát?" (Lk 18:26). Most látták Krisztus szavait beigazolódni: "Ami embereknél lehetetlen, lehetséges az Istennél" (Lk 18:27). Láthatták, Isten kegyelme által hogyan léphet be egy gazdag ember a mennyek országába.

Mielőtt még Zákeus nézhette volna Krisztus arcát, már elkezdte a munkát, mely igaz bűnbánónak mutatta be őt. Még az emberek vádolása előtt megvallotta bűnét. Engedett a Szentlélek meggyőzésének, és elkezdte megvalósítani a hajdani Izraelnek és egyben nekünk is megírt igék tanítását. Az Úr régen megmondta: "Ha a te atyádfia elszegényedik, és keze erőtlenné lesz melletted, segítsd meg őt, akár jövevény, akár zsellér, hogy megélhessen melletted. Ne végy tőle kamatot vagy uzsorát, hanem félj a te Istenedtől, hogy megélhessen melletted a te atyádfia. Pénzedet ne add néki kamatra, se uzsoráért ne add a te eleségedet. [...] Egymást azért meg ne csaljátok, hanem félj a te Istenedtől" (3Móz 25:35-37.17). Ezeket az igéket maga Krisztus szólta, amikor felhőoszlopba burkolózott. Zákeus mindenekelőtt azzal válaszolt Krisztus szeretetére, hogy kinyilvánította együttérzését a szegényekkel és szenvedőkkel.

A vámszedők között létezett egy szövetség, úgyhogy elnyomhatták a népet, támogathatták egymás csaló eljárásait. Zsarolásukkal tulajdonképpen egy szinte általánossá vált szokást gyakoroltak. Még a papok és rabbik is - akik megvetették őket - bűnös utakon gazdagodtak, becstelen eljárásaikat szent hivatásuk leple alá rejtették. Amióta Zákeus engedett a Szentlélek befolyásának, minden módszert elvetett, ami nem egyezett a becsülettel.

Mai Bibliai szakasz: Jakab 4

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Fel kell tennünk önmagunknak egy kérdést: „Honnan származik a veszekedés és a viszálykodás?” Ez a viselkedés a gondolatvilágunkban kezdődik, és közvetlen kapcsolatban van a vágyainkkal. Mivel akarunk bizonyos dolgokat és látszólag sosem érjük el őket – bármennyire igyekeznénk is – keserűséget és kudarcot érzünk. Ezért vitatkozunk és néha mérgesek is vagyunk.

Másrészről viszont vannak olyan dolgok, amelyeket az Úr megadna nekünk, de mi nem vesszük a fáradságot, hogy kérjük, ezért nem is kapjuk meg. Néha eszünkbe jut, hogy kérjük mennyei Atyánkat, hogy adja meg, amire vágyunk, de Ő nem adja meg, mert rossz indítékkal kértük. Önző módon kértük.

Mit gondolunk, mit jelent az a Bibliában, amikor azt olvassuk, hogy Isten féltékeny? Azt jelenti, hogy Istennek fáj a szíve a velünk való kapcsolat miatt. Arra vágyik, hogy értelmes kapcsolatot tartson fent velünk azért, hogy segítsen képességeinket kiteljesíteni. Ezért Ő kegyesen és ingyen felajánlja nekünk az Ő csodálatos kegyelmét, hogy segítsen megváltozni és érettségre jutni. Az Ige azt mondja, hogy Isten azoknak adja kegyelmét, akik tanulékonyak. Nem adja kegyelmét a büszke és arrogáns embereknek. Ez nem azért van, mert nem hajlandó nekik adni kegyelmét; hanem azért, mert az ilyenek nem ismerik fel Isten élet átalakító kegyelmét, és nem rendelik alá magukat annak.  

A kulcs mindenhez a mi akaratunk. Alá kell rendelnünk akaratunkat Istennek, és ódzkodnunk kell a gonosztól és kísértéseitől. Amikor következetesen ezt tesszük Jézus nevében, az ördög elmenekül tőlünk. Vissza kell utasítanunk mindent, ami gonosz körülöttünk, és meg kell engednünk Istennek, hogy tisztítsa meg még a gondolkodási folyamatunkat is. Mindenek felett fel kell hagynunk azzal, hogy egyik lábunkkal a világban, a másikkal a gyülekezetben legyünk. Nem szerethetjük Istent és az ördögöt is egyszerre.

Nem szabad részt vennünk a pletykában barátaink és családunk ellen. Ha bárki hamis dolgokat beszél testvére ellen az ő háta mögött, hogy tönkretegye hírnevét, a bíró szerepét veszi magára. Amikor ezt tesszük, nemcsak Isten törvénye fölé helyezzük magunkat, hanem Isten fölé is.

Robin Pratt 

161. heti olvasmány a JÉZUS ÉLETE  61-62. fejezeteihez (szeptember 2-8.).

Jézus szelíd gondoskodása simogatja a lelkemet.

Zákeus, Mária Magdolna, Simon és Júdás egy dolgon osztoztak: ez pedig a bűn és szégyen élete. Azonban az életük különböző dolgokról tett tanúbizonyságot kifelé: kettőt közülük becsületes és tisztességes polgárként tartott számon a nyilvánosság, míg ketten botrányos számkivetettek voltak, akiket a társadalom kivetett magából.

Nem számít, hogy a bűn külsőleg látható vagy belül elrejtett.  Nem számít, hogy a bűnös nyilvánosan elismert valaki vagy nyilvánosan megszégyenített. A belső és a külső bűn egyaránt sebhelyet hagy életünkön.

Jézus ismerte valamennyi egykori követőjének szívét. Egyszer sem ostorozta őket, amitől csak makacs ellenállással megkeményítették volna a szívüket. Ma sem szégyenít meg nyilvánosan senkit Jézus. Jézus tudja, hogy a megszégyenítés csak további leplezéshez és tagadáshoz vezet. Tudja, hogy a bűntudat eláraszthatja teljesen a lelket. Tudja, hogy a társadalom megszégyenítése csak mélyíti a szívekben lévő sebeket.

2015 végétől kezdve egyedül éltem, többnyire ágyhoz kötve neurológiai problémákkal, és teljes mértékig mások (barátok és idegenek) anyagi támogatásától függtem, amíg vártam a leszázalékolásom jóváhagyását. Előfordult, hogy segítséget kértem, ilyenkor sokféleképpen szégyenítettek meg. Amikor az emberek nem értik az utamat, olyankor kritizálnak, prédikálnak, megszégyenítenek, kegyetlen megjegyzéseket tesznek, vagy egész egyszerűen csak elsétálnak, ott hagyván a szívemet még jobban összetörve, mint amilyen sérült a testem.

Ha téged megszégyenítettek a bűn következményei vagy az élet kínzó problémáinak nem kívánt következményei, tudnod kell ezt az igazságot: kétezer évvel ezelőtt Jézus nem szégyenítette meg egyetlen egy követőjét sem. Nem sétált el egyiküktől sem, még Júdástól sem.

Bízz az Ő szívében. Ő sosem fog megszégyeníteni vagy elhagyni. Soha!

Lori Engel
lelkész
Eugene, Oregon, USA
Fordította Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése