2019. december 12., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 12 - CSÜTÖRTÖK - Nehémiás 13


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 13. fejezet 1612. nap

Tausen Kölnbe ment, amely akkor - mint ahogy ma is - a katolicizmus egyik bástyája volt. Itt hamar megundorodott a teológusok miszticizmusától. Ez idő tájt hozzájutott Luther írásaihoz. Csodálkozva és élvezettel olvasta őket, és nagyon szeretett volna közvetlen a reformátortól tanulni. Ha ezt teszi, kockázatot vállul, mert megsérti kolostorbeli felettesét, és elveszti támogatását. De csakhamar döntött, és nem sokkal ezután beiratkozott a wittenbergi egyetemre.

Amikor visszatért Dániába, ismét abba a kolostorba vonult, ahonnan elindult. Senki sem gyanította, hogy Luther követője lett. Nem árulta el titkát, de igyekezett társait - előítéletük felkeltése nélkül - tisztább hitre és szentebb életre vezetni. Feltárta előttük a Bibliát, és megmagyarázta igazi értelmét. Végül pedig Krisztusról prédikált, aki a bűnös igazsága és üdvösségének egyedüli reménye. A rendfőnök, aki abban reménykedett, hogy Tausen Róma bátor védelmezője lesz, mérhetetlen haragra gerjedt. Azonnal átvitték Tausent egy másik kolostorba. Bezárták egy cellába, és szigorúan szemmel tartották.

Új őrzőinek rémületére nemsokára számos szerzetes a protestantizmus hívének vallotta magát. Tausen a cella rácsain keresztül megismertette társaival az igazságot. Ha ezek a dán atyák tudták volna, mi az egyház szándéka az eretnekséggel, Tausen többé nem hallathatta volna hangját. De ahelyett, hogy eltemették volna valamelyik földalatti börtönben, elűzték a kolostorból. Most már nem volt hatalmukban. Egy éppen akkor kiadott királyi rendelet védelmet biztosított az új tan hirdetőinek. Tausen prédikálni kezdett. A templomok kinyíltak előtte, és az emberek özönlöttek prédikációira. Mások is prédikálták Isten Igéjét. A dán nyelvre lefordított Újtestamentum széltében-hosszában terjedt. Bár a katolikusok ennek meghiúsítására törekedtek, erőfeszítéseik mégis e munka kiterjesztését eredményezték, és Dánia csakhamar hitet tett a reformált vallás mellett.

Mai Bibliai szakasz: Nehémiás 13

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Fontos témára helyezi a hangsúlyt ez a fejezet. Mózes könyveit olvasva „új hitet” fedeztek fel. Felismerték, hogy sem az ammoniták, sem a moábiták nem csatlakozhatnak soha Isten szövetségéhez.

A jelenvaló igazság nem mozdulatlan. A jelenvaló igazság dinamikus. A jelenvaló igazság mindig új, és a korszakokon át változhatatlan igazságot folytatja. A XV. századi reformátor, Luther Márton számára a „jelenvaló igazság” a Szentírás tekintélyén alapult és azon, hogy a hit általi megigazulás egyedül Jézus Krisztus által lehetséges. Az adventista úttörők számára a jelenvaló igazság többek között tartalmazta a szentély tanát, a szombat igazságát és Jézus második eljöveteléről szóló tanítást.

Ha Isten népe folytatja a Szentírás tanulmányozását és világosságért imádkozik, Isten még több igazságot mutat meg nekik. A Biblia olyan, mint egy aranybánya és csak azok kapnak még több világosságot Istentől, akik sokat időznek vele és mélyebbre ásnak. A kulcs az, hogy minden igazság a Szentíráson alapul.

Nehémiás lelki vezetőképessége abban mutatkozik meg, ahogyan Isten népét három fő területen vezette:

(1) a tizedfizetéssel támogatták Isten munkáját, (2) a szombat helyes megtartása, (3) elkötelezettség, hogy nem házasodnak idegen asszonyokkal. A nagy vezetők mindig megújulásra vezetik Isten népét, amely az Isten akaratához való hűséghez vezet.

Mennyei Atyánk, kérünk, olyan vezetőket küldj nekünk egyházunk minden szintjére, akik véghezviszik a megújulást és a reformációt!

Pardon Mwanza

227. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  13. fejezetéhez (december 8-14.).

Amikor a reformációra gondolunk, könnyedén eszünkbe jutnak a következő nevek: Luther, Melanchthon és Zwingli. Ritkán hallunk azonban Menno Simonsról, Tausenről vagy a Petri fivérekről. Ezek az emberek voltak a reformáció hősei rendre Hollandiában, Dániában, illetve Svédországban. Luther és a reformáció hatással volt rájuk és formálta őket, ők pedig elvitték az evangélium fényét a szülőföldjükre. A Hollandiában bekövetkezett reakció a római oldalról egyike volt a bibliai hit valaha volt legerőszakosabb üldözéseinek. Dániában és Svédországban azonban az evangélium viszonylag békés fogadtatásban részesült. Svédország aztán a protestantizmus erődítményévé is fejlődött. Ezen férfiak által az evangélium nagy győzelmet arathatott északon.

Milyen készségekre volt feltétlenül szükség ehhez? Először is, mindannyian olyan emberek voltak, akik az igazságot félelem nélkül keresték, kerül, amibe kerül. Tanulmányozták a Bibliát, a reformátorok írásait, sőt, még személyes képzésben is részesültek (Tausen és Petri). Azután hazautaztak, és azt prédikálták, amit megtanultak. Nem a helyzetük volt az, ami sikeressé tette őket, hanem az erőfeszítéseik.

Ezeket az egyszerű elveket bármelyikünk magáévá teheti. Mi is kutathatjuk a Szentírást, akár egy rejtett kincset, és ki is képeztethetjük magunkat arra, hogy megosszuk az evangéliumot másokkal. Így aztán megoszthatjuk a jó hírt  másokkal, bárhová is küld minket Isten. A reformáció idején az evangéliumnak nem volt szüksége sajátos körülményekre vagy módszerekre, annál inkább viszont olyan emberekre, akik hajlandóak teljes szívvel keresni az igazságot, és utána másoknak továbbadni.

Ugyanilyen módon az evangélium ma is eljuthat a föld minden sarkába. Az egyetlen kérdés, ami maradt, az az, hogy hajlandó vagy-e megosztani?

Mario Arambasic
Momento Medien, München, Németország
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: