2019. december 14., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 14 - SZOMBAT - Eszter 2


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy küzdelem 13. fejezet 1614. nap

Ezen az összecsapáson, jóllehet kevésbé ismert helyen folyt, kiderült, hogy "milyenek azok az emberek, akik a reformátorok seregének közkatonái. Nem írástudatlan, szűk látókörű, nagyhangú, vitatkozó emberek voltak. Távolról sem. Olyan emberek voltak, akik Isten Igéjét tanulmányozták, és jól tudták, hogyan kell forgatni azokat a fegyvereket, amelyekkel a Biblia arzenálja ellátta őket. Műveltségben megelőzték korukat. Ha figyelmüket csupán olyan ragyogó központokra irányítjuk, mint Wittenberg és Zürich, és oly illusztris nevekre, mint Luther és Melanchton, Zwingli és Oecolompadius, hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy ők a mozgalom vezetői voltak, akiktől természetszerűleg bámulatos képességek és nagy vívmányok várhatók, de ugyanez nem várható el a közkatonáktól. Nos, forduljunk csak Svédország ismeretlen színtere felé, és vizsgáljuk a kevésbé híreseket, a mesterektől a tanítványokig! Olaf és Laurentius Petrit! És mit találunk? Tudósokat és teológusokat, olyan embereket, akik jól ismerték az evangéliumi igazság egész rendszerét, és akik könnyűszerrel legyőzték az iskolák szofistáit és Róma méltóságait. "

E vita eredményeképpen a svéd király elfogadta a protestáns vallást, és nem sokkal ezután a nemzetgyűlés is állást foglalt mellette. Olaf Petri lefordította az Újtestamentumot a svéd nyelvre, és a király kívánságára a két testvér vállalkozott az egész Biblia lefordítására is. Így a svédek most először kapták anyanyelvükön kezükbe Isten Szavát. Az országgyűlés a következő rendeletet hozta: a lelkészeknek országszerte magyarázniuk kell a Szentírást; a gyermekeket az iskolában arra kell tanítani, hogy olvassák a Bibliát.

Az evangélium áldott világossága feltartóztathatatlanul és biztosan eloszlatta a tudatlanság és babonaság sötétségét. A katolicizmus zsarnoksága alól felszabadult nemzet olyan erős és nagy lett, mint soha azelőtt. Svédország a protestantizmus egyik védőbástyája lett. Egy évszázaddal később, a legnagyobb veszély idején, ez a kicsi és mindeddig gyenge nemzet az egyetlen volt Európában, amely segédkezet mert nyújtani, és a harmincéves háborúban iszonyatos harcot vívó Németország megszabadítására sietett. Úgy tűnt, hogy már- már egész Észak-Európa újra Róma zsarnoksága alá kerül. Svédország seregei segítették Németországot abban, hogy határt szabjon a pápaság sikereinek, türelemre bírja a protestánsok - mind a kálvinisták, mint a lutheránusok - iránt. Nekik köszönhető, hogy a reformációt elfogadó országok visszakapták a lelkiismereti szabadságot.

Mai Bibliai szakasz: Eszter 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A király szolgái egy tervvel álltak elő az új királyné kiválasztására: egy szépségversennyel! A birodalom minden szegletéből szebbnél szebb fiatal nőket hoztak – nem tudjuk meg, hogy szívesen jöttek, vagy kényszerítették őket, hogy a palotába menjenek.

Megismerjük  Márdokeust és egy, a Perzsa Birodalomban csendesen élő embercsoportot – Isten népét.  Eszter könyvének eseményei az i. e. V. században játszódnak, amikor a zsidók többsége Círus rendelete következtében már hazatért a fogságból.  Csak néhány zsidó maradt továbbra is Perzsiában.

Márdokeust benjaminitaként ismerjük meg. Származása korántsem érdektelen, ahogy majd később látni fogjuk ebben a könyvben. A király parancsára Haddasát – Esztert – is a palotába vitték. Márdokeus nevelte fel az árva leányt és saját gyermekeként szerette. Márdokeus eleget tudott a Susán-béli politikai helyzetről ahhoz, hogy figyelmeztesse Esztert: tartsa titokban származását, ne azonosítsa magát népével.

Eszter azonnal megnyerte a palotabeli főemberek tetszését. Külső szépsége nyilvánvaló volt, de gyengéd szíve és szikrázó értelme, fizikai adottságaival együtt Esztert valóban szeretetre méltóvá tehették. A királyt is megragadta szépsége és kegyessége, ezért királynévá tette őt.

Márdokeus a palota területén tartózkodott, hogy Eszteren tarthassa a szemét. Elképzelhetjük, mennyire aggódott, amikor a király újabb nagy ünnepet hirdetett – Eszter fesztiválját – az ő jóléte fontosabb volt neki a saját büszkeségénél. A 20. versben ismét megtudhatjuk, hogy Eszter engedelmes volt és nem tárta fel, hogy köze lenne Márdokeushoz, és hogy a zsidó nép tagja.

Amikor Márdokeus a király kapujában kijelölt helyén ült, meghallotta egy – a király meggyilkolására szőtt – összeesküvés baljós terveit. Elmondta Eszternek, aki az ő nevében informálta a királyt, és az összeesküvőket felakasztották. Ez az eset nem lényegtelen, és később döntő fontosságú lesz.

Egy fiatal zsidó szépség életében jelentős változás állt be: árva leányból a Perzsa Birodalom királynéja lett. Isten szereti a társadalom legkisebbjeit használni, ha ők is akarják. Lázadó kamaszokat türelmes tanárokká tesz, drogfüggőket diakónusokká, prostituáltakat az ima élharcosaivá, és egy három osztályt végzett fiatal nőt prófétává. Isten az Ő könyörületességében a visszafordítás Istene.

Jean Boonstra

227. heti olvasmány A NAGY KÜZDELEM  13. fejezetéhez (december 8-14.).

Amikor a reformációra gondolunk, könnyedén eszünkbe jutnak a következő nevek: Luther, Melanchthon és Zwingli. Ritkán hallunk azonban Menno Simonsról, Tausenről vagy a Petri fivérekről. Ezek az emberek voltak a reformáció hősei rendre Hollandiában, Dániában, illetve Svédországban. Luther és a reformáció hatással volt rájuk és formálta őket, ők pedig elvitték az evangélium fényét a szülőföldjükre. A Hollandiában bekövetkezett reakció a római oldalról egyike volt a bibliai hit valaha volt legerőszakosabb üldözéseinek. Dániában és Svédországban azonban az evangélium viszonylag békés fogadtatásban részesült. Svédország aztán a protestantizmus erődítményévé is fejlődött. Ezen férfiak által az evangélium nagy győzelmet arathatott északon.

Milyen készségekre volt feltétlenül szükség ehhez? Először is, mindannyian olyan emberek voltak, akik az igazságot félelem nélkül keresték, kerül, amibe kerül. Tanulmányozták a Bibliát, a reformátorok írásait, sőt, még személyes képzésben is részesültek (Tausen és Petri). Azután hazautaztak, és azt prédikálták, amit megtanultak. Nem a helyzetük volt az, ami sikeressé tette őket, hanem az erőfeszítéseik.

Ezeket az egyszerű elveket bármelyikünk magáévá teheti. Mi is kutathatjuk a Szentírást, akár egy rejtett kincset, és ki is képeztethetjük magunkat arra, hogy megosszuk az evangéliumot másokkal. Így aztán megoszthatjuk a jó hírt másokkal, bárhová is küld minket Isten. A reformáció idején az evangéliumnak nem volt szüksége sajátos körülményekre vagy módszerekre, annál inkább viszont olyan emberekre, akik hajlandóak teljes szívvel keresni az igazságot, és utána másoknak továbbadni.

Ugyanilyen módon az evangélium ma is eljuthat a föld minden sarkába. Az egyetlen kérdés, ami maradt, az az, hogy hajlandó vagy-e megosztani?

Mario Arambasic
Momento Medien, München, Németország
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: