2020. szeptember 18., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 18 - PÉNTEK - Ézsaiás 28

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 3. fejezet 1892. nap

AZ IGAZI ORVOS-MISSZIONÁRIUS

3. fejezet (6. rész) – A természetben – Istennel  

 A sokaság azonban csakhamar újra Jézus keresésére indult. Feltételezték, hogy ott van, ahova máskor is visszavonult, ezért a nép utánament. Meghiúsult Jézus reménye, hogy egy órácskát pihenhet. De a juhok jó Pásztorának tiszta, könyörületes szíve mélyén csak szeretet és szánalom volt e nyugtalan, szomjazó lelkek iránt. Egész nap szolgált nekik. Este pedig elbocsátotta őket, hogy hazamehessenek pihenni.

A Megváltó, aki teljesen mások szolgálatára szentelte életét, szükségét érezte annak, hogy olykor szakadatlan munkálkodásával és az emberek bajainak kezelésével felhagyva Atyja felé forduljon, nála megpihenjen, vele zavartalanul beszélgessen. Amikor a tömeg, amely követte, eltávozott, Ő kiment a hegyekbe, és ott, ahol egyedül volt Istennel, imában öntötte ki szívét; e szenvedő, bűnös, szegény emberekért imádkozott.

Amikor Jézus azt mondta a tanítványoknak, hogy az aratni való sok, de a munkás kevés, nem szakadatlan munkálkodásra sürgette őket, hanem erre: "Kérjétek azért az aratásnak Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába" (Mt 9:38). Kimerült munkásaihoz ma is olyan szánakozva szól, mint egykor első tanítványaihoz: "Jertek el csupán ti magatok... és pihenjetek meg egy kevéssé".

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 28

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2028&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2028&version=NT-HU

Ézsaiás megnevezi Efraimot az első versben, valami azonban homályos Efraimmal kapcsolatban, amit meg kell vizsgálnunk. Ott a büszke király, és ott vannak az iszákosok Efraimban, akiket legyőzött az alkohol. Olyan Efraim, mint a dicsőséges szépség hervadó virága (1. vers).

Ézsaiás itt Luciferre is gondol, aki szépsége ellenére büszke lett, és híveivel együtt kiűzetett a Mennyből. Ézsaiás erős, hatalmas férfinak látja az Urat, a Messiást, aki veszedelmes szélvészként, hatalmas kezével a földre vetette őket (2d vers). Lucifert gonoszsága miatt űzte ki a Messiás a Mennyből, és a végrehajtó ítélet napján végleg és végérvényesen leszámol majd a gonosszal. Igen, az efraimi kevély koronák és a részegesek elhervadnak és eltűnnek (4. vers).

A messiási korban az Úr lesz a dicsőség koronája, amit Ádám és Éva elveszített sátán mesterkedései folytán. Tehát: „Azon a napon a Seregek Ura lesz ékes koronája és dicsőséges koszorúja népe maradékának” (5. vers). Krisztus, aki még ítélkezik, lesz „az ítélet lelke”, és a nyomorúság idején Krisztus, a harcos Messiás lesz „az erőssége azoknak, akik visszaverik az ellenséget a kapunál” (6b vers). A lelkészek és a papok sajnos „tántorognak a bor miatt, és szédelegnek a részegítő italtól,…és meginognak az ítélethozatalban” (7a, e vers).

A kérdés, amit Ézsaiás feltesz, hogy kit fog a Messiás tudományra tanítani? „A tanítást kivel értetné meg?” (9. vers). Ez a kérdés Jézus földi életének idejére is vonatkozik. Figyelmes és tájékozott néphez szeretett volna szólni, de a halászháló mellől kellett tizenkét tanítványát elhívnia, és elválasztani őket az Ige „anyatejétől”, és szilárd táplálékot adni nekik. Krisztus, a Megváltó dadogó ajakkal és idegen nyelven szól majd azokhoz, akik elvesznek, ahogy az ApCsel 2. fejezetében tanúi lehetünk, a Lélek ajándéka által több különböző nyelven is (11. vers). Krisztus ezt mondja majd nekik: „Nyugodjon meg a megfáradott”, ám a rossz hír az, hogy a megfáradottak „nem akarták meghallani” (12. vers).

Krisztus bibliatanulmányozási módszere: sorról sorra, „itt egy kicsi, ott egy kicsi” (13. vers). Az emberek azonban megbotránkoznak Krisztus próbakövében, csapdába esnek és eltévelyednek. A Római levél 9:33, és 1Pét 2:6 igeversekben is szerepel a „próbakő, a becses szegletkő, erős alappal” (16. vers). Ézsaiás itt az üdvösség központi kérdéséhez érkezik: „Aki benne hisz, az nem fut!” Ez a fejezet középpontja!

Krisztus igazságot fog tenni a jogosság mérőkötelével a vizsgálati ítélet során. Isten nem azért küldte el Fiát, hogy egyezkedjen a gonosszal. Minden hazugságot el fog söpörni. A nagy nyomorúság idején, ami a világra következik Isten cselekedetei „szokatlanok” lesznek (21. vers). Rendkívüli munkája az egész föld elpusztítása lesz (22. vers).

Ézsaiás ezután a mezőgazdaságból vett hasonlattal él állításának bemutatására. Isten irányítja a gazdálkodót, hogy mikor vessen, és mikor arasson (26. vers). Hasonlóképpen Isten sem fogja aratás nélkül a végtelenségig folytatni a vetést. Ézsaiás dicsőíti az Urat a kapott utasításokért (29. vers).

Drága Istenünk! Nekünk is számot kell vetnünk önmagunkkal, hogy vajon csak játszunk-e Istennel és Isten maradék népéhez való tartozásunkkal.  Add, hogy teljes szívünkből és értelmünkből higgyünk mindent, ami nékünk adatott, és megdicsőítsük a Te nevedet! Ámen.

Koot van Wyk

267. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   3. fejezetéhez (szeptember 13-19.).

Sosem sikerült legyőzzem az új helyektől való irracionális félelmemet. Néhány évvel ezelőtt, amikor a posztgraduális képzést kezdtem, újfent kikészített idegileg az első nap gondolata. Már azelőtt felébredtem, hogy az ébresztőórám csörgött volna. Elindultam, mint a dalban: „a kertben egyedül”. Dicsőítettem Istent, és megkértem a Szentlélek Istent, hogy adjon higgadtságot. Elöntött a túláradó béke, amint a kedvenc énekem sorait énekeltem: „Ő azt mondja nekem, nem vagyok egyedül…”

A csüggedtség az első kórházi napommal kapcsolatosan nem tartott sokáig. Azon a napon a Vizsgáló Bizottság éppen a műtőt ellenőrizte. Bejelentés nélkül érkeztek. Mivel mindenki maszkot visel a műtőben, engem véletlenül összetévesztettek, és a Vizsgáló Bizottság tagjának hittek. Az ebéd alatt a személyzet megkönnyebbülten sóhajtott fel, amikor beléptem az ebédlőbe. Épp azt vitatták meg, hogy az idei ellenőr mennyire nyugodt volt. Bár a maszkja fent volt, tudták, hogy mosolyog alatta. Én elmondtam nekik, hogy rám is mély benyomást tett a barátságosság a műtőben.

Ha Istennel kezdjük a napot, az áldást jelent annak is, aki ad, és annak is, aki kap. A biztató mosoly a maszkkal fedett arcon keresztül is látszani fog, még ezekben a furcsa időkben is, amikor maszkot kell viseljünk. A magányosak és a félők így fognak esedezni: „Doktor úr, nővér, amikor kimegy és elmegy a szobaablakom előtt, kérem, láthatnám a teljes mosolyát maszk nélkül? 

Ruth Haamankuli
Egészségügyi szolgálatok igazgatója és gyülekezeti vén, Minnetonka Hetednapi Adventista Egyház, Minnesota
Fordította Gősi Csaba

 

 

1 megjegyzés: