2020. november 7., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 7 - SZOMBAT - Jeremiás 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 11. fejezet 1942. nap

AZ ORVOS-MISSZIONÁRIUSOK ÉS MUNKÁJUK

Olyanok lesznek,
"mint az Úrtól való harmat"

11. fejezet (4. rész) – Munkálkodás az iszákosokért  

Az igazi megújulás a szív megtisztításával kezdődik. Az elesettekért végzett munkánk csak akkor lesz igazán eredményes, ha a krisztusi kegyelem újjáalakítja a jellemet, és a szív élő kapcsolatba kerül Istennel.

Krisztus élete az Isten törvénye iránti tökéletes engedelmesség élete volt, és ebben minden embernek példát mutatott. Nekünk is éppúgy kell élnünk - az Ő erejével és az Ő útmutatásával -, ahogyan Ő élt ezen a világon.

Amikor az elesettekért dolgozunk, véssük elméjükbe és szívükbe Isten törvényének követelményeit, és azt, hogy hűséget kell tanúsítanunk Isten iránt! Minden esetben hívjuk fel figyelmüket arra, hogy nagy különbség van az Istent szolgálók és az Istent nem szolgálók között. Isten a szeretet, de nem nézheti el, ha valaki készakarva hágja át rendelkezéseit. Kormányzásának törvénye olyan, hogy senki sem kerülheti el hűtlenségének következményeit. Csak azokat tisztelheti, akik Őt tisztelik. Az ember evilági magatartása határozza meg örökkévaló sorsát. Ahogy vetett, úgy fog aratni. Az okot követi az okozat.

Csak tökéletes engedelmesség - és semmivel sem kevesebb - ütheti meg az Isten által kívánt mértéket. Kívánalmait pontosan körülhatárolta. Mindenre, amit parancsolt, szükség van ahhoz, hogy az ember összhangba jusson vele. Hívjuk fel a bűnösök figyelmét a Krisztus szerinti eszményi jellemre, és vezessük őket Krisztushoz, akinek a kegyelme által érhető el ez az eszményi jellem.

A Megváltó magára vette az emberiség gyengeségeit, és bűntelen életet élt, hogy az ember ne féljen attól, hogy emberi természetének gyengesége miatt képtelen győzni. Krisztus azért jött, hogy minket "isteni természet részeseivé" tegyen; és élete tanúsítja, hogy az emberi természet az istenivel egyesülve nem vétkezik.

A Megváltó győzött, hogy megmutassa az embernek, hogyan győzhet. Krisztus Isten Igéjével válaszolt Sátán minden kísértésére. Mivel bízott Isten ígéreteiben, erőt kapott az Isten parancsolatai iránti engedelmességhez, és a kísértő nem juthatott előnyhöz. Ez volt minden kísértésre Jézus válasza: "Meg van írva." Isten nekünk is adta Igéjét, hogy ellenálljunk vele a bűnnek. "Igen nagy és becses ígéreteket" kaptunk, hogy általuk "isteni természet részeseivé" legyünk, "kikerülvén a romlottságot, amely a kívánságban van e világon" (2Pt 1:4).

Mondd a megkísértett embernek, hogy ne a körülményeket és saját gyengeségeit nézze, sem pedig a kísértés hatalmát, hanem Isten Igéjének erejét! Ez az erő a mienk. "Szívembe rejtettem a te beszédedet - mondja a zsoltáríró -, hogy ne vétkezzem ellened." "A te ajkad igéjével vigyáztam az erőszakosnak ösvényeire" (Zsolt 119:11; 17:4).

Bátorítsd az embereket! Vidd őket imában Isten elé! A kísértés áldozatai közül sokan szégyellik kudarcaikat, és úgy érzik, hogy hiába közelednek Istenhez. Ezt a gondolatot azonban az ellenség sugallja. Amikor vétkeztek, és úgy érzik, hogy nem tudnak imádkozni, mondd meg nekik, hogy éppen ilyenkor kell imádkozniuk. Ha megszégyenülten bár, és mélyen megalázva, de bevallják bűneiket, akkor Ő, aki hű és igaz, megbocsátja bűneiket, és megtisztítja őket minden gonoszságtól.

Látszólag nincs tehetetlenebb, valójában mégis legyőzhetetlenebb, mint az a lélek, aki érzi semmiségét, és teljesen a Megváltó érdemeiben bízik. Ima, valamint Isten Igéjének tanulmányozása által, és mert hiszi, hogy Isten állandóan jelen van, a leggyengébb ember is kapcsolatban lehet az élő Krisztussal, aki fogja kezét, és soha nem ereszti el. Ezeket a drága ígéreteket mindenki, aki Krisztusban marad, magának igényelheti. Ezt mondhatja:


"Én az Úrra nézek,
Várom az én szabadításom Istenét;
Meghallgat engem az én Istenem!
Ne örülj, én ellenségem!
Elestem ugyan, de felkelek,
Mert ha még a setétségben ülnék is,
Az Úr az én világosságom!" (Mik 7:7-8).
 
"Hozzánk térvén, könyörül rajtunk;
Eltapodja álnokságainkat.
Bizony a tenger mélységébe veted minden bűnünket!" (Mik 7:19).
 
Isten ezt ígérte:
"Drágábbá teszem az embert a színaranynál,
És a férfit Ofir kincsaranyánál" (Ésa 13:12).
 
"Ha cserények között hevertek is:
Olyanok lesztek, mint a galambnak szárnyai,
Amelyeket ezüst borít,
Vagy mint vitorla-tollai,
Amelyek színarany fényűek" (Zsolt 68:14).
 
Akiknek Krisztus a legtöbbet bocsátotta meg, azok fogják Őt a legjobban szeretni. Ők lesznek azok, akik majd a végső napon trónjához a legközelebb állnak.
 
"És látják az ő orcáját; és az ő neve homlokukon lesz" (Jel 22:4).
 

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 12

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2012&version=NT-HU

Oroszországban élő újságíróként alkalmam volt találkozni az ország leggazdagabb emberei és legbefolyásosabb üzleti vezetői közül néhánnyal. Ezek a milliomosok intelligens, ügyes, éleslátású emberek. Többen közülük kereszténynek vallják magukat. Azonban ezek a gazdag emberek vagyonukat könyörtelen taktikával, gyakran lopással és gyilkolással szerzik. Nyilvános életük irigylésre méltó lehet, de magánéletüket tönkreteszik erkölcstelen taktikáik.   

Néha elgondolkodom azon, hogy ezek a vezető emberek miért ilyen sikeresek. Miért engedi meg Isten, hogy olyan nagy pénzösszegeket birtokoljanak és pazaroljanak, amit mások felhasználhatnának gyülekezeti házak építésére és az éhezők táplálására?

Jeremiás hasonló kérdést tesz fel a 12. fejezetben: „Igaz vagy Uram, hogyha perlek is veled; éppen azért hadd beszélhessek veled peres kérdésekről! Miért szerencsés az istentelenek útja? Miért vannak békességben mindnyájan a hűtlenkedők? Beplántálod őket, meg is gyökereznek; felnevekednek, gyümölcsöt is teremnek; közel vagy te az ő szájukhoz, de távol vagy az ő szívüktől” (1-2. vers).

Nincs semmi rossz abban, ha megkérdőjelezzük Isten ítéleteit. Emlékezzünk arra, ahogy Ábrahám megkérdőjelezte Isten döntését, hogy elpusztítsa a gonosz Sodomát. Ábrahám nyomatékosan kérdezte: „Talán van ötven igaz abban a városban, avagy elveszted-é, és nem kedvezel-é a helynek az ötven igazért, akik abban vannak?” (1 Móz 18:24). Amikor az Úr azt mondta, hogy megkegyelmezne a városnak az ötven igaz lakosáért, Ábrahám lecsökkentette a számot 45-re, aztán 40-re, 30-ra, 20-ra, majd végül 10-re. Az Úr azt mondta, hogy visszavonná az ítéletét a 10 emberért is.

Isten szívesen veszi a kérdéseket, és annak az esélyét, hogy megmutathatja szeretetét és kegyelmét. „Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek” (Mt 7:7).

Ima: „Drága Istenem! Nem értem, hogy a gonoszok miért sikeresek, miközben az igazak nehéz időket élnek meg. Nem értem, hogy a gonosz hogyan él 90 évig, miközben az igaz fiatalon hal meg. De örülök annak, hogy kész vagy meghallgatni engem és megbeszélni a kérdéseimet. Nyisd meg a szemem, amikor próbálom ítéleteidet megérteni, és tartsd meg a Benned való hitemet erősen. Ámen!”

Andrew McChesney 

274. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   10-11. fejezeteihez (november 1-7.).

„Akarsz-e meggyógyulni?” kérdezte Jézus. A Bethesda tavi férfi 38 hosszú évet várt a csodára. Nyaktól lefelé le volt bénulva, és senki nem segített neki, így sosem tudott volna győzni a vetélkedésben, hogy elérje a Bethesda tavat, amely állítólagos gyógyító erővel bírt. A keserű felismerés, hogy az ő saját bűnnel teli élete vitte erre a nyomorúságos helyre (János 5:14), segítség és remény nélkülinek, értéktelennek mutatta saját magát az ő és mások szemében. Jézus meglátta őt, „és megtudta, hogy már sok idő óta úgy van”. Majd megkérdezte: „Akarsz-e meggyógyulni?” (6. vers) Milyen hihetetlen dolog is, ha felfigyelnek ránk! Micsoda kérdés! Szeretnéd-e megtapasztalni a lehetetlent? A férfinak nem volt elegendő hite, hogy válaszoljon, csak a panaszait sorolta. Jézus meggyógyította őt. Krisztus azonban tudta, hogy a szívének legnagyobb terhe az volt, hogy megszabaduljon a bűn kötelékeitől. A testi gyengeségből való meggyógyulás annak a bizonyítéka, hogy a nagyobb csoda megtörtént, hiszen ez a kereső ember meggyógyult, illetve megmenekült a bűntől, a kétségbeeséstől és az örök kárhozattól. Később Jézus találkozott ezzel az emberrel a templomban, és figyelmeztette: „többé ne vétkezzél, hogy rosszabbul ne legyen dolgod!”

Mi lehetne rosszabb, mint lebénulva lenni nyaktól lefelé, minden segítség nélkül? Lebénulva lenni „nyaktól felfelé” és nem akarni a segítséget. Nézz fel Jézusra, és határozd el, hogy igent mondasz az Ő gyógyító érintésére!

Vicki Griffin
Egészségügyi Szolgálatok Igazgatója/Lifestyle Matters
A Hetednapi Adventista Egyház Michigani Egyházterülete, USA
Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés:


  1. tüzelöre szeretnék kérni!!///!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto //nagy fiamnak családja van a kicsi elment albérletbe//én 30 ezer ftot kapok végrehajtó két letiltást von közmunka fizetésböl ,,feleségem 37 ezer ftot kap varga zoltán vadna szabadság tér 15 3636//vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 00000000 25766862// VAGY FÁBIAN LAJOS SAJOVELEZD FATELEP 20 958 5852
    --

    VálaszTörlés