2020. november 8., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 8 - VASÁRNAP - Jeremiás 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 12. fejezet 1943. nap

AZ ORVOS-MISSZIONÁRIUSOK ÉS MUNKÁJUK

Olyanok lesznek,
"mint az Úrtól való harmat"

12. fejezet (1. rész) – A munkanélküliek és hajléktalanok megsegítése  

Vannak olyan nemes lelkű férfiak és nők, akik aggódva figyelik a szegények helyzetét, és azt nézik, hogy milyen módon lehetne terheiken könnyíteni. Hogyan lehetne segíteni a munkanélküli és hajléktalan embereknek, hogy ők is élvezhessék a gondviselő Isten áldásait, és olyan életet élhessenek, amilyet Isten mindenkinek szánt - ez olyan kérdés, amelyre sokan komolyan igyekeznek választ találni. De nem sokan vannak, még a pedagógusok és államférfiak között sem, akik tudják, milyen okok húzódnak a társadalom jelen állapota mögött. A kormány ügyeinek irányítói képtelenek megoldani a szegénység, a tömegnyomor és az elszaporodó bűncselekmények problémáit. Az üzleti tevékenységeket is eredménytelenül igyekeznek biztosabb alapokra helyezni.

Ha az emberek nagyobb figyelmet szentelnének annak, amit Isten Igéje tanít, megoldást találnának ezekre a bonyolult problémákra. Sokat lehetne tanulni az Ószövetségből a munka és a szegények ügyének dolgában.

Isten terve Izrael részére

Isten azt akarta, hogy Izraelben mindenkinek legyen otthona és a mezőgazdasági munkához elegendő földje. Így gondoskodott a hasznos, szorgalmas és önfenntartó élethez szükséges eszközökről és ösztönzésről. Soha semmilyen emberi elgondolás nem múlta felül ezt a tervet. A manapság tapasztalható szegénység és nyomorúság annak tulajdonítható, hogy a világ jórészt eltért ettől a tervtől.

Amikor Izrael letelepedett Kánaánban, a földet felosztották a nép között, csak a léviták, mint a szentély szolgái, maradtak ki az egyenlő elosztásból. A törzseket családonként vették számba, és számuknak megfelelően részesült minden család az örökségben.

Ha valaki túl is adott a birtokán, véglegesen nem vesztegethette el gyermekei örökségét. Bármikor visszaválthatta földjét, amikor módja volt rá. Minden hetedik évben elengedték az adósságokat, az ötvenedik évben, vagyis a kürtzengés esztendejében pedig minden földbirtok visszaszállt eredeti tulajdonosához.

"A földet pedig senki el ne adja örökre - volt az Úr parancsa -, mert enyém a föld; csak jövevények és zsellérek vagytok ti nálam. Azért a birtokotoknak egész földén megengedjétek, hogy a föld kiváltható legyen. Ha elszegényedik a te atyádfia, és elad valamit az ő birtokából, akkor álljon elő az ő rokona, aki közel van őhozzá, és váltsa ki, amit eladott az ő atyjafia. Ha pedig ... maga tesz szert annyira, hogy elege van annak megváltásához... és újra övé legyen az ő birtoka. Ha pedig nincsen módjában... akkor maradjon az ő eladott birtoka annál, aki megvette azt, egészen a kürtölésnek esztendejéig" (3Móz 25:23-28).

"Szenteljétek meg az ötvenedik esztendőt, és hirdessetek szabadságot a földön, annak minden lakójának; kürtölésnek esztendeje legyen ez néktek, és kapja vissza kiki az ő birtokát, és térjen vissza kiki az ő nemzetségéhez" (3Móz 25:10).

Így minden családnak be volt biztosítva a birtoka; ez biztonságot nyújtott a szélsőségek - a nagy gazdagság, illetve a nagy szegénység - ellen.

Szakmai képzés

Izraelben kötelező volt valamilyen szakma elsajátítása. Minden apának meg kellett tanítania fiait valamilyen hasznos mesterségre. Izraelben a legnagyobb emberek is részt vettek szakmai kiképzésben. A háziasszonyi teendőkhöz tartozó feladatokat minden asszonynak fontos volt ismernie. Az asszonyoknak e feladatban való gyakorlottságát a legnagyobb tisztelet övezte.

A prófétaiskolákban különböző szakmákat tanítottak, és számos tanuló fizikai munkával tartotta el magát.

Mai Bibliai szakasz: Jeremiás 13

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2013&version=NT-HU

Amikor körülbelül kilenc éves lehettem, eldöntöttem, hogy szembenézek a bűnnel. Belefáradtam, hogy állandóan bajba kerüljek. Nem szerettem, ha fegyelmeztek, és rosszul éreztem magam, amikor bocsánatot kellett kérnem. Így eldöntöttem, hogy 24 órán át nem fogok vétkezni.    

A nap jól kezdődött. Először is nem volt a hangomban harag, mikor édesapám felkeltett az ágyból reggelizni. Ellenkezés nélkül megettem a reggeli zabpelyhemet. A húgom viszont rontott az összképen, mikor az asztalnál elkezdett kötekedni velem. Gyorsan helyre is utasítottam azzal, hogy „legyél nyugodtan goromba, ha szeretnél, de nem fog működni. Ma nem fogok vétkezni.”

Két perccel később a húgom könnyáztatta arccal rohant édesanyámhoz. „Anya, anya! Andy megütött!” Annyi történt mindössze, hogy ahogy elmondtam a bűnmentes tervemet, megcsillant a testvérem szeme, és azonnal a legbűnösebb testvérének gúnyolt az összes közül. Nyugodt voltam, és visszatartottam magam addig, amíg körbesétált az asztal körül, odalépett hozzám, és gyengéden megbökött azzal az idegesítő ujjával. Ez a fizikai kontaktus kiváltotta bennem azt a reakciót, hogy lendüljön az az apró öklöm, és megüssem őt.  

A verés elkerülhetetlen volt. De a fizikai fájdalom kevésbé fájt, mint a csalódottság, mikor anya és én letérdeltünk és Isten bocsánatát kértük. Még a reggelin sem tudtam túljutni anélkül, hogy vétkeztem volna. Miért?

Jeremiás megadja a választ: „Elváltoztathatja-é bőrét a szerecsen, és a párduc az ő foltosságát? Úgy ti is cselekedhettek jót, akik megszoktátok a gonoszt” (Jer 13:23).

Ha a bűnre való hajlammal születünk, legalább annyira lehetetlen számunkra, hogy tiszták maradjunk, mint az etióp számára, hogy megváltoztassa a bőre színét, vagy a leopárdnak, hogy megváljon a foltjaitól. De ugyanaz az Isten, aki teremtette az etiópot, a leopárdot és engem, meg tudja változtatni a bűnös szívemet. „Avagy az Úrnak lehetetlen-é valami?” – kérdezte Isten Ábrahámtól a Mózes első könyvének 18:14 versében. Persze, hogy nem! „Mert az Istennél semmi sem lehetetlen” (Lk 1:37).                                                 

Ima: Szerető Istenem, tudomásul veszem, hogy természetes hajlamom van a bűnre. Ezért van olyan nagy szükségem ma is Rád. Változtasd meg a szívemet, hogy olyan legyen, mint a Tiéd, hogy minden kívánságom összehangolódhasson a Tieddel. Csak jót szeretnék tenni. Ámen.        

Andrew Mc Chesney 

275. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   12. fejezetéhez (november 8-14.).

Egy olyan csoporthoz tartozom, amit „szegénynek” tartanak az Amerikai Egyesült Államokban. Rokkant, idős asszony vagyok, alacsony, rendszeres jövedelemmel, és megtanultam, milyen nehéz szegénynek lenni Amerikában. Mégis, kényelmesen megélek többnyire, Isten gondviselésének köszönhetően. Csodálatos számomra, hogy mennyi ember, akik nem is vallásosak, törődik a szegényekkel és a rokkantakkal, és segíti őket, semmiféle viszonzást nem várva, ugyanakkor a vallásosak gyakran kötelezettségüknek érzik, hogy segítsenek, ők úgy érzik, mindannyian megérdemeljük, hogy ne legyen pénzünk, valahogyan kiérdemeltük, hogy szegények legyünk, és el kell fogadnunk a használt dolgokat és a kidobott ételt.

Ha az állampolgárok legszegényebb csoportjához tartozik valaki, rájön, hogyan lehet segíteni rajtuk, gondoskodni felőlük, megtanulni szeretni őket, ahogyan Jézus tette. Ő sosem várta el senkitől, hogy pénzgazdálkodási órákat vegyen, hogy megkapja Krisztus segítségét, vagy annál kevesebbet fogadjon el, mint a számára legjobb gyógyulás vagy megbocsátás, mert szegény vagy problémás. Tömérdek büszkeséget kell félretenni, hogy elfogadd a segítséget olyan emberektől, akik lenéznek téged. Krisztus a testet és a lelket is meggyógyította. A megbocsátás és a szeretet volt az Ő szolgálatának hajtóereje. Hajléktalan lettem, és azért vagyok ott, ahol most vagyok, mert azt kértem Istentől, hogy legyen meg az Ő akarata az életemben, és tegyen oda, ahol legjobban szolgálhatom az Ő művét.

Barbara Gardner
Berrien Springs, Michigan, USA
Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés:


  1. tüzelöre szeretnék kérni!!///!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto //nagy fiamnak családja van a kicsi elment albérletbe//én 30 ezer ftot kapok végrehajtó két letiltást von közmunka fizetésböl ,,feleségem 37 ezer ftot kap varga zoltán vadna szabadság tér 15 3636//vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 00000000 25766862// VAGY FÁBIAN LAJOS SAJOVELEZD FATELEP 20 958 5852
    --

    VálaszTörlés