2023. július 6., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - július 6 - CSÜTÖRTÖK - Zsoltárok 61

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 61 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+61&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+61&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.     Isten meghallgatja panaszunkat. Dávid arra kéri Istent, hogy hallgassa meg panaszát. A panaszkodás nem egy pozitív dolog, de Isten megért és meghallgat bennünket akkor is, ha panaszkodunk. Bár panaszkodásnak indul a zsoltár, nagyon hamar átvált a bizalom kifejezésévé, hitbeli kéréssé, Isten dicsőítésévé. Ha Istennek panaszkodunk, mi is átélhetünk hasonló változást és pozitív tapasztalatot.

2.     Isten a magas és erős kőszikla. A zsoltáros arra kéri Istent, hogy olyan magas kősziklára vigye fel, amelyre ő képtelen feljutni. Olyan biztonságra vágyott, ahol nem érik utol újabb bajok. Néha kijövünk egy-egy bajból, csakhogy beleessünk egy újabba. A zsoltáros ennél többre vágyott, és ezt a többet mi is az igazi Kősziklában, Jézusban találjuk meg.   

3.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.       aki mindig figyel imánkra, még akkor is, ha mi gyakran csak a legszorongatottabb helyzetben fordulunk Hozzá

b.       aki tudja, hol vagyunk a legnagyobb biztonságban  

c.       akinek kegyelme és hűsége minden ember számára a legbiztosabb menedék

d.       akinek sátrában jó lakni

e.       akinek szeretetünk kifejezéseképpen fogadalmat tehetünk, amit örömmel és tiszta szívvel teljesíthetünk is

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 17. fejezet

17. fejezet – A HAJNAL HÍRNÖKEI (5. rész)

Hogy milyen lesz az egyház állapota ebben az időben, azt a Megváltó így határozta meg a Jelenések könyvében: "Az a neved, hogy élsz, és halott vagy. " Azoknak pedig, akik nem akarnak felébredni nemtörődömségükből, és azt hiszik, hogy biztonságban vannak, így szól a komoly figyelmeztetés: "Hogyha tehát nem vigyázol, elmegyek hozzád, mint a tolvaj, és nem tudod, mely órában megyek hozzád" (Jel 3:1.3).

Az embereknek meg kell mondani, hogy veszélyben vannak; buzdítani kell őket, hogy készüljenek a kegyelemidő lezártával járó súlyos eseményekre. Isten prófétája kijelenti: "Bizony nagy az Úrnak napja és igen rettenetes! Ki állhatja ki azt? " Vajon ki állhat meg, amikor megjelenik az, akiről ezt mondja a próféta: "tisztábbak szemeid, hogysem nézhetnéd a gonoszt, és a nyomorgatást nem szemlélheted" (Jóel 2:11; Hab 1:13). Akik így kiáltanak: "Én Istenem! ... ismerünk Tégedet! ", de megszegték szövetségét, és más isten után siettek, szívükben gonoszságot rejtegetve, és szeretve a bűn útjait - azoknak az Úrnak napja "sötétség lesz... és nem világosság". "Sötétség lesz az, s még hajnalfénye sem lesz" (Hós 8:2.1; Zsolt 16:4; Ám 5:20). "Akkor majd lámpással kutatom át Jeruzsálemet - mondja az Úr -, és megbüntetem azokat a férfiakat, akik olyanok, mint a seprején tönkrement bor, és ezt gondolják magukban: Nem tesz az ÚR sem jót, sem rosszat" (Sof 1:12). "Megbüntetem a világ gonoszságát, a bűnösök bűnét. Véget vetek a kevélyek gőgjének, az erőszakosok gőgösségét megalázom" (Ésa 13:11). "Sem ezüstjük, sem aranyuk nem mentheti meg őket"; "gazdagságuk prédára jut, házaik pedig elpusztulnak" (Sof 1:18.13).

Jeremiás próféta e félelmes idő felé tekintve így kiáltott: "Elszorul a szívem!... nem hallgathatok, mert lelkemben hallom már a kürtszót, a harci riadót! Romlás romlást ér" (Jer 4:19-20).

"Haragnak napja az a nap, szorongatásnak és nyomorúságnak napja; pusztításnak és pusztulásnak napja; sötétségnek és homálynak napja; felhőnek és borúnak napja. Kürtnek és tárogatónak napja" (Sof 1:15-16). "Imé az Úrnak napja jő..., hogy a földet pusztasággá tegye, és annak bűnöseit elveszesse arról" (Ésa 13:9).

Arra a nagy napra tekintve Isten ünnepélyesen és megrázóan mondja népének, hogy ébredjen fel lelki tespedtségéből, és keresse az Urat bűnbánattal és alázattal: "Fújjátok a kürtöt a Sionon, és rivalgjatok az én szent hegyemen! Rémüljenek meg e föld minden lakói; mert eljő az Úrnak napja; mert közel van az. " "Szenteljetek böjtöt, hirdessetek gyűlést! Gyűjtsétek össze a népet, szenteljétek meg a gyülekezetet; hívjátok egybe a véneket, gyűjtsétek össze a kisdedeket..., menjen ki a vőlegény az ő ágyasházából és a menyasszony is az ő szobájából. A tornác és az oltár között sírjanak a papok, az Úr szolgái. " "Térjetek meg hozzám teljes szívetek szerint; böjtöléssel is, sírással is, kesergéssel is. És szíveteket szaggassátok meg, ne ruháitokat, úgy térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez; mert könyörülő és irgalmas Ő; késedelmes a haragra és nagy kegyelmű" (Jóel 2:1.15-17.12-23).

Nagy reformra van szükség egy olyan nép felkészítéséhez, amely meg tud állni Isten napján. Isten látta, hogy a magukat népének vallók közül sokan nem készülnek az örökkévalóságra. Az irgalmas Isten intő üzenetet akart küldeni népének, hogy felébresztve kábultságukból, arra indítsa őket, hogy elkészüljenek az Úr eljövetelére.

Ez az intés a Jelenések könyve 14. fejezetében található. E fejezet szerint a mennyei lények háromszoros üzenetet hirdetnek. Az üzenet nyomában jön az ember Fia, hogy learassa "a földnek aratni valójá"-t. E figyelmeztetések közül az első angyali üzenet a közelgő ítéletet hirdeti. A próféta látott egy angyalt "az ég közepén repülni, akinél vala az örökkévaló evangélium, hogy a föld lakosainak hirdesse az evangéliumot, és minden nemzetségnek és ágazatnak, és nyelvnek és népnek, ezt mondván nagy szóval: Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget; mert eljött az Ő ítéletének órája; és imádjátok azt, aki teremtette a mennyet és a földet, és a tengert és a vizek forrásait!" (Jel l4:6-7).

A kinyilatkoztatás szerint ez az üzenet "az örökkévaló evangélium" része. Az evangélium prédikálásával Isten nem angyalokat, hanem embereket bízott meg. A mennyei angyalok e munka irányítását végzik. Isten gondjaikra bízta az emberiség megváltásáért indított nagy munkát, de az evangélium tényleges hirdetését a földön Krisztus szolgái végzik.

Hűséges emberek, akik engedelmeskedtek Isten Lelke vezetésének és az Ige tanításainak, hirdették az intő üzenetet a világnak. Ők voltak azok, akik figyeltek a "biztos... prófétai beszéd"-re, a "sötét helyen világító szövétnekre, míg nappal virrad, és hajnalcsillag kél fel" (2Pt 1:19). Ezek az emberek jobban igyekeztek az Urat megismerni, mint az elrejtett kincseket megkeresni. Azt vallották, hogy "jobb ennek megszerzése az ezüstnek megszerzésénél, és a kiásott aranynál ennek jövedelme" (Péld 3:14). Az Úr pedig kinyilatkoztatta nekik országának nagyszerű dolgait. "Az Úr bizodalmas az Őt félőkhöz, és szövetségével oktatja őket" (Zsolt 25:14).

2 megjegyzés: