2020. október 2., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 2 - PÉNTEK - Ézsaiás 42

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 5. fejezet 1906. nap

AZ IGAZI ORVOS-MISSZIONÁRIUS

5. fejezet (6. rész) – A lélek gyógyítása   

Jézus Krisztus vére megtisztít "minden bűntől" (1Jn 1:7).

"Kicsoda vádolja az Isten választottait? Isten az, aki megigazít; Kicsoda az, aki kárhoztat? Krisztus az, aki meghalt, sőt aki fel is támadott, aki az Isten jobbján van, aki esedezik is érettünk" (Róm 8:33-34).

Krisztus megmutatta, hogy abszolút úr a szél, a hullámok és a démonoktól megszállott emberek felett. Ő, aki lecsendesítette a vihart és a háborgó tengert, békét parancsol a Sátán által meggyötört és lesújtott lelkeknek.

Jézus a kapernaumi zsinagógában küldetéséről - a bűn foglyainak szabadításáról - beszélt. Szavait rémült kiáltás szakította félbe. Egy őrült ugrott ki az emberek közül, és így kiáltott: "Ah, mi dolgunk van nékünk veled, Názáreti Jézus? Azért jöttél-é, hogy elveszíts minket? Tudom, hogy ki vagy te: az Istennek Szentje" (Mk 1:24).

Jézus megdorgálta a démont. Ezt mondta: "Némulj meg, és menj ki ez emberből! És az ördög azt a középre vetvén, kiméne belőle, és nem árta néki semmit" (Lk 4:35).

Ez az ember is saját életmódjában kereshette nyomorúságának okát. Elbűvölték a bűn kínálta élvezetek, és azt gondolta, hogy az életből nagyszerű karnevált csinálhat. Az iszákosság és a léhaság megrontotta lényének nemes vonásait, és Sátán teljesen hatalmába kerítette őt. Túl későn kezdte a lelkiismeret furdalni. Amikor már szívesen lemondott volna vagyonról és szórakozásról, hogy visszanyerje emberi méltóságát, képtelen volt kimenekülni Sátán szorításából.

A Megváltó közelsége felébresztette benne a szabadulás utáni vágyat, de a démon ellenszegült Krisztus hatalmának. Amikor az ember Jézushoz akart segítségért fordulni, azt mondta, amit a gonosz lélek mondatott vele, és az ember félelmében kiáltozott. Az ördögtől megszállott ember Jézusban megsejtette azt a Valakit, aki megszabadíthatja. De amikor meg akarta fogni azt a csodálatos kezet, egy másik akarat visszatartotta, és más szavakat mondatott vele. Iszonyatos volt a sátáni hatalom és a saját szabadságvágya közötti küzdelem. A meggyötört ember már-már elvesztette életét az emberi mivoltától megfosztó ellenséggel vívott harcban. De a Megváltó szólt; szavában erő volt, és megszabadította a foglyot. Az imént még megszállott ember teljesen lehiggadva, fegyelmezetten állt a csodálkozó emberek előtt.

Boldogan dicsérte Istent a szabadulásért. Szeme, amely nemrég még tébolyult láztól csillogott, most értelmet sugárzott, és könnyekkel telt meg. Az emberek megnémultak az ámulattól. Mihelyt szólni tudtak, így kiáltottak egymásnak: "Mi ez? Micsoda új tudomány ez, hogy hatalommal parancsol a tisztátalan lelkeknek is, és engedelmeskednek néki?" (Mk 1:27).

Ma is tömegeket tartanak hatalmukban a gonosz lelkek, miként annak idején a kapernaumi megszállottat. Mindazok, akik szántszándékkal elfordulnak Isten parancsolataitól, Sátán uralma alá helyezik magukat. Sokan játszanak a bűnnel, és úgy gondolják, fel tudnak hagyni vele, amikor úgy tetszik nekik: de addig-addig engednek csábjainak, amíg az övékénél erősebb akarat foglyaivá lesznek, és e titokzatos hatalom láncait már képtelenek lerázni. Talán olyan tehetetlenül vergődnek valami titkos bűn vagy eluralkodó szenvedély fogságában, akárcsak az a kapernaumi megszállott.

Helyzetük mégsem reménytelen. Isten nem irányítja gondolatainkat beleegyezésünk nélkül. Minden embernek joga van eldönteni, hogy melyik hatalom uralma alá akarja helyezni magát. Senki sem süllyedt olyan mélyre, senki sem olyan aljas, hogy ne találhatna Krisztusnál szabadulásra. A megszállott - imádkozás helyett - csak a Sátán szavait tudta kimondani; de Isten hallotta a szív ki nem mondott esdeklését. Egyetlen sóvárgó kiáltást sem hagy Isten figyelmen kívül, ha az esdeklés nem is formálódik szavakká. Nem lesz Sátán martaléka és gyengeségében nem marad magára senki, aki Istennel szövetségre lép.

"Elvétethetik-é a préda az erőstől, és megszabadulhatnak-é az igazak foglyai?... Így szól az Úr, az erőstől elvétetnek a foglyok is, és megszabadul a kegyetlen zsákmánya, és háborgatóidat én háborítom meg, és én tartom meg fiaidat" (Ésa 49:24-25).

Csodálatosan formálódik át az az ember, aki hittel kitárja szívét a Megváltó előtt.

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 42

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2042&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2042&version=NT-HU

Ez a fejezet az első abból a négyből, amit Ézsaiás Szolgaénekeinek neveznek (Ézs 42:1-9; 49:1-13; 50:4-11; 52:13-53:12). Két dolog tűnik ki számomra ebből az énekből: a Messiás természete, és az, amit én „Isten kézjegyének” hívok. Ez utóbbi magyarázatára egy későbbi fejezetig várnunk kell.

Ézsaiás 42. első három versét Máté is idézi (Mt 12:18-21), és ő kifejezetten Jézus Krisztusra alkalmazza azokat. Ézsaiás ezzel a fejezettel kezdi el a Messiásról, és az Ő világi küldetéséről egy teljesebb képet adó leírásának kifejtését. A Messiás Isten szolgája, akiben Isten teljes szívéből gyönyörködik. Ahogy valaki megfogalmazta: „a Messiás nem csak az Úr embere a feladatra, ő az Úr embere magának az Úrnak”.  Ennyire fog örvendezni az Atya a Fiúnak. Azt is látjuk, hogy a Messiásra kitöltetik Isten Lelkének teljessége, ez pedig olyasvalami, amit a Biblia Krisztus esetében kiemel fogantatásával és keresztségével kapcsolatban is (Lk 1:35, 3:16).

Krisztus igazságot szolgáltat a nemzeteknek, értsd: az egész világnak (2. és 4. vers), nem csak a zsidóknak. A 4. versben olvasható „szigetek” gyakori kifejezés a Földközi-tenger parti (ázsiai, észak-afrikai, európai) országokra, amelyek, Izraelt leszámítva, mind pogány országok voltak. Ami viszont engem ezekben a versekben a leginkább megszólít, az a Messiás személyének leírása. Félelmet támasztó és fenyegetésekkel dobálózó háborús vezető helyett Jézust szelíd és halk szavú személyként ábrázolja a Biblia. A pusztítás útján járó szörnyű alak helyett az Úr Jézus jóságos a gyengékkel („a megrepedt nádszálat nem töri le”), és együttérzéssel fordul a kitaszítottak és csüggedtek felé: „a füstölgő mécsest nem oltja el”. Ő maga pedig sosem adja fel az értünk munkálkodást! „Nem alszik ki, és nem törik össze, míg a törvénynek érvényt nem szerez a földön”. Milyen egy csodálatos Megmentő!

Mégis, mikor az ellenségeinkről van szó – az Ő ellenségeiről – „az Úr elindul, mint egy hős, indulatba jön, mint egy harcos, harsányan kiált” (13. vers) a gonosz és az ő követői ellen. Jézus tehát velünk gyengéden bánik, míg azokkal, akik az elpusztításunkra törnek, irtózatosan. Ézsaiás hozzáteszi, hogy Krisztus nem csupán Isten szövetségének a közvetítője az Ő népe felé, hanem Ő maga a szövetség! És mit tesz értünk a szövetség megtestesítője? Vakok szemeit nyitja meg és foglyokat szabadít ki (6-7. vers). Izrael, ahogyan a próféciából megtudjuk, vak és süket (18-19. vers), mindazonáltal Krisztus azonosulni tud a „vakokkal” és „sötétben ülőkkel”.

Emeljük tekintetünket minden nap Jézusra! Ő gyengéden bánik gyengeségeinkkel, és törődik a gyötrelmeinkkel. Megszabadít minden bajunkból, ha hozzá kiáltunk. Értünk, és az Ő nevének dicsőségéért teszi meg mindezt (8. vers).

Ron E M Clouzet

269. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   5. fejezetéhez (szeptember 27 – október 3.).

Most van itt az ideje, hogy teljes szívünkkel és elménkkel elhiggyük Isten Igéjét. Ez a fejezet bemutatja, hogy milyen a testi egészség kapcsolata a lelki egészséggel. Talán nem tapasztaljuk meg a testi betegség múlását, amíg Jézus el nem jön ismét, azonban a szívünk és elménk meggyógyulhat a bennünk élő Jézus erejével.

Sokszor beszélgettem olyan betegekkel, akik mentálisan kerültek válságba. Jézushoz kiáltanak, hogy mentse meg őket, majd a hangjuk és a hanglejtésük démonikussá válik. Az elméért folyó harc bontakozik ki előttünk. Halkan Jézushoz kezdek imádkozni a veszély elmúltáért és a szenvedő beteg gyógyulásáért, aki a gondozásom alatt áll. „Jézus ismeri minden ember körülményeit.” (30. o.) Vágyik arra, hogy menedéket és gyógyulást keressünk nála.

Nézz fel Jézusra és összpontosíts a szavára! Naponta fogadd be, és beszélgess vele állandóan! Aztán higgyél abban, amit Ő mond. Ne várj arra, hogy „érezd” a szíved és az elméd gyógyulását. Ha bizonytalannak érzed magad, vagy sötétség vesz körül, nézz fel Jézusra. Ő lépésről lépésre vezetni fog téged. Kapaszkodj az ígéretébe, és Ő megújítja a szívedet. Ma jobban, mint valaha Krisztus szolgálatát kell választanunk teljes eltökéltséggel és teljes szívvel. Jézus megszabadít a bűn láncaitól, amely gúzsba köt, és megment a haláltól. 

Cheri Holmes
sürgősségi osztályon dolgozó nővér, Lynden, Washington, USA
Fordította Gősi Csaba
 

 


1 megjegyzés: