2020. október 14., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 14 - SZERDA - Ézsaiás 54

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 7. fejezet 1918. nap

AZ ORVOS FELADATAI

7. fejezet (4. rész) – Isten és az ember közös munkája  

 Sehol sincs szükség olyan szoros közösségre Krisztussal, mint az orvos szolgálatában. Aki jól akarja végezni orvosi feladatait, annak naponta és óránként keresztény életet kell élnie. A beteg élete az orvos kezében van. Egy gondatlan diagnózis, egy téves recept, vagy ügyetlen mozdulat az operáció alkalmával, még ha az egy hajszálnyi is, egy élet áldozatul eshet, és egy ember örök sorsa megpecsételődött. Milyen ünnepélyesen komoly gondolat! Milyen fontos, hogy az orvost mindig az égi Orvos irányítsa!

A Megváltó készségesen segít mindenkinek, aki tőle kér bölcsességet és világos gondolkodást. És kinek van nagyobb szüksége bölcsességre és tiszta gondolkodásra, mint az orvosnak, akinek döntésein olyan sok múlik? Aki megpróbál életet meghosszabbítani, tekintsen hittel Krisztusra, hogy Ő irányítsa minden mozdulatát. A Megváltó tapintatossá és ügyessé fogja őt tenni a nehéz esetek kezelésében Csodálatos alkalmak kínálkoznak a betegek gondozóinak. Lássák meg, hogy az orvos mindennel, amit a beteg gyógyulása érdekében tesz, segít nekik Istennel együttműködni a betegség elleni harcban! Éreztesd meg velük, hogy az Isten törvényeivel összhangban tett minden egyes lépésnél várhatják az isteni erő támogatását!

A betegek és szenvedők jobban bíznak abban az orvosban, akiről tudják, hogy szereti és féli Istent. Építenek szavaira. Biztonságban érzik magukat, ha az az orvos jelen van, és ő intézkedik.

A keresztény orvos kiváltsága, hogy - ismerve az Úr Jézust - imában meghívhatja Őt a betegszobába. Egy kritikus operáció előtt kérje az orvos a Nagy Orvos segítségét! Biztosítsa a szenvedőt, hogy Isten biztonságosan át tudja segíteni őt a megpróbáltatáson; hogy Ő minden időben biztos menedék a benne bízóknak! Az az orvos, aki ezt nem tudja megtenni, annak betegei egymás után halnak meg, akiket különben megmenthetett volna. Ha szavaival a megértő, a szenvedés minden nyilallását érző Megváltó iránt hitet tudna ébreszteni, és a beteg szükségleteit imában Isten elé tudná tárni, a válságos állapot gyakrabban oldódnék meg.

Csak Ő, aki olvas a szívekben, tudhatja, hogy sok beteg milyen remegve és rettegve fekszik a sebész keze alá. Tudják, milyen veszélyben vannak. Ha bíznak is az orvos szaktudásában, tudják, hogy ő sem tévedhetetlen. De amint látják az orvost imában fejet hajtva Isten segítségét kérni, bizalom ébred bennük. A hála és bizalom megnyitja szívüket Isten gyógyító hatalma előtt, egész lényük megélénkül, és győz az életerő.

A Megváltó jelenléte az orvosnak is éltető erőt ad. Sokszor a munkájával járó felelősség és lehetőség megrémíti. A bizonytalanság és félelem miatti izgalom ügyetlenné teszi kezét. De nyugodttá és bátorrá teszi az a bizonyosság, hogy a mennyei Tanácsadó mellette van, vezeti és támogatja. Krisztus megérinti az orvos kezét, és ez élteti, megnyugtatja őt, bizalommal tölti el, és képessé teszi a feladatra.

Amikor a válság elmúlik, és nyilvánvaló a siker, töltsön az orvos néhány percet imában a beteggel! Fejezze ki háláját a megtartott életért. Amikor a beteg hálát mond az orvosnak, a dicséret és hálaadás Istent illeti. Mondd el a betegnek, hogy azért maradt életben, mert a mennyei Orvos védelme alatt volt!

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 54

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2054&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2054&version=NT-HU

Az 53. fejezetben olvashattunk Jézus megmentő szolgálatáról, melynek eredményéről ez a fejezet és az 55. fejezet számol be. Ebben a fejezetben Isten azokhoz beszél, akik ismerik Őt, a következőben pedig azokhoz, akik nem.

Az 54. fejezet nyelvezete egyszerűen lenyűgöző. Isten a Teremtőnk, a Megváltónk, Férjünk, és a Tanítónk. Legfőképpen azonban Isten úgy szólal meg, mint népének Férje. Nézzük például az 5. vers kifejezéseinek gazdagságát. „Hiszen Alkotód a férjed.” Ő nem csak egyszerűen valaki, Ő a Világegyetem alkotója! Ő az, Aki formált és alkotott téged. A Férjed! Neve: „a Seregek Ura”. Néhány kultúrában, amikor egy nő megházasodik, felveszi férje családnevét. Mennyire szeretnéd, ha Isten neve része lenne a te nevednek is? Azonnal tiszteletet váltanál ki a környezetedben lévőkből azáltal, hogy Isten családjához tartozol?

Még más is van itt. Isten nem szépségünkért, képességeinkért, vagy intelligenciákért „kérte meg a kezünket”. Valójában olyanok voltunk, mint „elhagyott és kesergő asszony”, amikor ránk talált, sőt mint egy feleség, akit „fiatalon elküldött a férje” (6. vers). És miután az Övé lettünk, elbuktunk egy ifjú feleség legfontosabb szerepében. „Meddők” voltunk és „nem szültünk” gyermeket (1. vers). A bibliai időkben nem volt kegyetlenebb dolog egy asszony számára, mint ha nem volt képes gyermekkel megajándékozni a férjét. És mégis, mondja Ézsaiás, Isten még mindig szeret bennünket.

Ezért mondja a próféta: „Ujjongj, te meddő! Ujjongva kiálts és énekelj” (1. vers). Ujjongva kiálts és énekelj, aki nem szültél, mert több gyermeked lesz, mint annak, akinek sok van. „Ki fogod szélesíteni sátorhelyed, és kiterjeszd hajlékod határait”, hogy helyet készíts számukra (2. vers), és „utódaid öröklik a nemzeteket, és újjáépítik a lerombolt városokat” (3. vers). Elfelejted majd ifjúságod szégyenét is (Izráel pusztabéli tapasztalata), és „nem gondolsz többé özvegységed [a babiloni fogságba vitel] gyalázatára” (4. vers).

A babiloni fogságra utal Isten, amikor azt mondja, hogy „Röpke pillanatra elhagytalak”. De az elkerülhetetlen fájdalmak – amelyeket javukra engedett meg – ellensúlyozásaként Isten világos ígéretet ad: „nagy irgalommal ismét magamhoz gyűjtelek. örök szeretettel könyörülök rajtad” (7-8. vers). A hegyek eltűnhetnek, „de hűséges szeretetem irántad örökké megmarad, békességem szövetsége meg nem inog” (10. vers). Az Úr arról biztosítja Feleségét, Izráelt, hogy háborúskodás helyett drágakövekkel vesz őt körül és „fiai mindannyian az Úr tanítványai lesznek” (12-13. vers). Távol marad tőle minden pusztítás és romlás (9. és 14. vers). „Az ellened készült fegyverek mind kudarcot vallanak”, ígéri, „mert ez az Örökkévaló szolgáinak öröksége” (17. vers).

Nagyszerű terve van Istennek a száműzetés utáni Izráel számára, de –habár többé nem merülnek bálványimádásba a babiloni fogság után –, önigazultakká és akaratosakká lesznek, megfeledkezve a Teremtő jelenlétében elengedhetetlen alázatról. Ennek a fejezetnek az ígéretei nekünk is szólnak. Maradjunk hát hűségesek Férjünkhöz, Jézushoz, járjunk alázatosan Vele, és az öröm, béke és boldogulás ígérete már ma a miénk lesz!

Ron E. M. Clouzet

271. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   7. fejezetéhez (október 11-17.).

A keresztény orvosoknak megvan az a kiváltságuk, hogy Krisztus munkatársai lehetnek. Ők nem csak arra törekszenek, hogy kiváló orvosok legyenek, hanem megpróbálják a beteget Isten gyógyító erejével is összekapcsolni, mint a megbocsátás és a szeretet, bátorítva azokat, akikről gondoskodnak, hogy kapcsolódjanak össze Istennel, és rábízzák a lelküket. Betegeiket tanítaniuk kell az egészséges életmódra, annak érdekében, hogy együttműködjenek Istennel a testi és a lelki egészség helyreállításában.

A keresztény orvosoknak nagyszerű lehetőségük nyílik és felelősségük van abban, hogy Jézussal járjanak a nap minden órájában, miközben a betegek életét a kezükben tartják. Egyetlen látszólag apró tévedés a diagnózisban vagy az eljárásban halált jelenthet a beteg számára. De az orvos, aki Jézussal jár és a mennyei tudásért, tisztánlátásért esdekel a szorgalmas tanulás mellett, képes lesz határozott élet-halál döntéseket hozni, és biztos kézzel dolgozni.

Azok a betegek, akik hallják, hogy az orvosuk felemeli őket imában Istenhez, tökéletesen megbízhatnak az eredményben, hogy az Isten legjobb tudása szerinti lesz, és ők bizalommal és hálával telnek meg, ami elősegíti a testi gyógyulást. Valóban, az orvosok, akik tanulmányozzák Isten szavát, és megtervezik a gyógyulás szabályait, olyan szoros együttműködésben dolgoznak vele, hogy mások ezt látják majd a sikerük alapjának, és a hatásukra vonzani fogja őket a közelebbi kapcsolat felé Jézussal. Az istenfélő orvosok áldást jelentenek, bárhol is szolgálják az emberiséget.

Eileen VanTassel
Gyülekezeti vén, Riverside hetednapi adventista gyülekezetez, Washougal, Washington, USA
Fordította Gősi Csaba
 
  

2 megjegyzés: