2020. október 11., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 11 - VASÁRNAP - Ézsaiás 51

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 7. fejezet 1915. nap

AZ ORVOS FELADATAI

7. fejezet (1. rész) – Isten és az ember közös munkája  

 A gyógyítás szolgálatában az orvosnak Isten munkatársaként kell dolgoznia. A Megváltó mind a lelket, mind a testet szolgálta. Az általa tanított evangélium a lelki élet és a testi gyógyulás üzenete volt. A betegségből való gyógyítást összekapcsolta a bűntől való szabadítással. Ugyanezt a szolgálatot bízta a keresztény orvosra, akinek Krisztussal együttműködve kell enyhítenie embertársainak mind testi, mind lelki terheit. A beteg számára ő az irgalom követe, aki gyógyulást hoz megbetegedett testének és bűnbeteg lelkének.

Krisztus az orvosi hivatás igazi feje. Ő a Nagy Orvos. Ő áll minden istenfélő orvos mellett, aki az emberi szenvedés enyhítése érdekében gyakorolja hivatását. Míg az orvos a fizikai betegség gyógyítására a természet gyógyszereit használja, hívja fel betegei figyelmét Krisztusra, aki mind a lélek, mind a test betegségeit gyógyítani tudja. Amihez az orvosok csak hozzá tudnak munkájukkal segíteni, Krisztus azt be is végzi. Az orvosok igyekeznek a természet gyógyító munkáját segíteni. Krisztus maga a gyógyító. Az orvos törekszik az életet megőrizni; Krisztus pedig adja az életet.

A gyógyulás forrása

Csodatetteiben a Megváltó kinyilatkoztatta azt a hatalmat, amely állandóan munkálkodik az emberért gyógyulása és megmaradása érdekében. Isten a természeti erők felhasználásával napról napra, óráról órára, pillanatról pillanatra azon dolgozik, hogy életben tartsa, megerősítse és helyreállítsa az embert. Ha a test bármely része megsérül, azonnal megkezdődik a gyógyulási folyamat; a természeti erők működésbe lépnek az egészség helyreállítására. De az a hatalom, amely a természeti erők felhasználásával munkálkodik, Isten hatalma. Minden életadó erő tőle van. Amikor valaki felépül betegségéből, Isten az, aki meggyógyította.

A betegség, a szenvedés és a halál az ellenséges hatalomtól származik. Sátán pusztít, Isten gyógyít.

Ma is igazak az Izraelhez intézett szavak, amiket Isten a testileg, lelkileg meggyógyult emberekről mondott: "Én vagyok az Úr, a te gyógyítód" (2Móz 15:26).

Az alábbi szavakból kitűnik, hogy mit kíván Isten minden embernek: "Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, amint jó dolga van a lelkednek" (3Jn 2).

Ő az, "aki megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet. Aki megváltja életedet a koporsótól; kegyelemmel és irgalmassággal koronáz meg téged" (Zsolt 103:3-4).

Sok beteget Krisztus e figyelmeztetés kíséretében gyógyított meg: "Többé ne vétkezzél, hogy rosszabbul ne legyen dolgod" (Jn 5:14). Így tanította meg nekik, hogy betegségüket ők maguk okozták Isten törvényeinek áthágásával, és hogy az egészséget csak engedelmességgel lehet megőrizni.

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 51

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2051&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2051&version=NT-HU

Sok mély érzés jelenik meg ebben a fejezetben. Három fél folyamatosan társalog. Ézsaiás a Júdában maradt igazakhoz beszél, Isten gyöngéden megszólítja népét, és Júda válaszol Istennek. Majd Ézsaiás megismétli a fogságból való visszatérés ígéretét. Isten ismét Júdához szól, és kifejezetten Jeruzsálemhez, és végül Ézsaiás az elnyomottakhoz és elcsüggedtekhez.

Két esetben is találunk kétszeres megszólítást. Mi is ez? A Bibliában a kétszeres megszólítás a mély érzelem és törődés jele, úgy mint „Márta, Márta…” (Lk 10:41) vagy „Simon Simon” (Lk 22:31). Amikor Júda igazai Istenhez könyörögnek, így kiáltanak: Kelj föl, kelj föl, öltözd fel az erőt, oh Úrnak karja!” (9. vers). Isten volt, aki „levágta Ráhábot” (Egyiptom, lásd Ézs 30:7) és megsebesítette a sárkányt (sátánt). A 17. versben Isten válaszol Jeruzsálemnek: „Serkenj föl, serkenj föl, kelj föl Jeruzsálem.” Látja a fájdalmat, amelyet Babilon ereje által hoz népére, melynek eredménye „a pusztulás, a romlás” (19. vers), a templom megszentségtelenítése és a város felégetése.

De Isten a fájdalmas leírást egy reménysugárral fejezi be. Maga az Úr áll bosszút népéért. Akik szenvedést hoztak rájuk, megkapják büntetésüket. Ez a fejezet kidomborítja Isten két csodálatos jellemzőjét: igazságosságát és megváltását (5-6.v).

Milyen figyelemre méltó Istent szolgálunk, aki így társalog népével! Meg volna hozzá a joga, hogy hagyjon bennünket elszenvedni tetteink következményeit mindenféle magyarázat nélkül. Mégis lehajol, hogy segítsen megérteni betegségeink okát, és az Ő cselekedeteinek mozgatórugóját. Legszívesebben elkerülné, hogy „keserű orvosságot” kelljen magunkhoz vennünk, mert Ő gondoskodó Atya, akinek fáj gyermekei szenvedése. De fontosabb számára, a gyógyulásunk – nem számít az ár, vagy a fájdalom – mint hogy szemlátomást bűnben maradjunk, követezésképpen pedig elvesszünk örökre.

Kövessük Ábrahám példáját, aki testvérünk a hitben! Kijött Babilonból, válaszolva Isten hívására, hogy Neki szentelődjék. Nekünk is ki kell jönnünk a saját bűneink, kétségeink, hanyagságunk, szórakozásunk és önző vágyaink Babilonjából, és követnünk ezt a csodálatos Istent a végsőkig!

Ron E M Clouzet

271. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   7. fejezetéhez (október 11-17.).

A keresztény orvosoknak megvan az a kiváltságuk, hogy Krisztus munkatársai lehetnek. Ők nem csak arra törekszenek, hogy kiváló orvosok legyenek, hanem megpróbálják a beteget Isten gyógyító erejével is összekapcsolni, mint a megbocsátás és a szeretet, bátorítva azokat, akikről gondoskodnak, hogy kapcsolódjanak össze Istennel, és rábízzák a lelküket. Betegeiket tanítaniuk kell az egészséges életmódra, annak érdekében, hogy együttműködjenek Istennel a testi és a lelki egészség helyreállításában.

A keresztény orvosoknak nagyszerű lehetőségük nyílik és felelősségük van abban, hogy Jézussal járjanak a nap minden órájában, miközben a betegek életét a kezükben tartják. Egyetlen látszólag apró tévedés a diagnózisban vagy az eljárásban halált jelenthet a beteg számára. De az orvos, aki Jézussal jár és a mennyei tudásért, tisztánlátásért esdekel a szorgalmas tanulás mellett, képes lesz határozott élet-halál döntéseket hozni, és biztos kézzel dolgozni.

Azok a betegek, akik hallják, hogy az orvosuk felemeli őket imában Istenhez, tökéletesen megbízhatnak az eredményben, hogy az Isten legjobb tudása szerinti lesz, és ők bizalommal és hálával telnek meg, ami elősegíti a testi gyógyulást. Valóban, az orvosok, akik tanulmányozzák Isten szavát, és megtervezik a gyógyulás szabályait, olyan szoros együttműködésben dolgoznak vele, hogy mások ezt látják majd a sikerük alapjának, és a hatásukra vonzani fogja őket a közelebbi kapcsolat felé Jézussal. Az istenfélő orvosok áldást jelentenek, bárhol is szolgálják az emberiséget.

Eileen VanTassel
Gyülekezeti vén, Riverside hetednapi adventista gyülekezetez, Washougal, Washington, USA
Fordította Gősi Csaba
 

 

2 megjegyzés: