2020. október 12., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 12 - HÉTFŐ - Ézsaiás 52

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 7. fejezet 1916. nap

AZ ORVOS FELADATAI

7. fejezet (2. rész) – Isten és az ember közös munkája  

 Az orvosnak meg kell tanítania betegeit arra, hogyan működjenek együtt Istennel a helyreállítás munkájában. Az orvos egyre jobban felismeri azt a tényt, hogy a betegség a bűn következménye. Tudja, hogy a természet törvényei - éppúgy, mint a Tízparancsolat előírásai - Istentől származnak, és csak az irántuk való engedelmesség által állhat helyre és őrizhető meg az egészség. Az is nyilvánvaló előtte, hogy sok szenvedés káros szokások következménye, és e betegek meggyógyulhatnának, ha megtennék saját egészségük érdekében mindazt, amire lehetőségük van. Meg kell tanítani őket arra, hogy minden olyan szokás bűn, ami rombolja a testi, szellemi és lelki energiát, és az egészség helyreállhat azoknak a törvényeknek való engedelmesség által, amelyeket Isten az egész emberiség javára alkotott.

Az orvos árt embertársának, ha bár látja, hogy a beteg szenvedésének oka a helytelen evés és ivás vagy más helytelen szokás, de elmulasztja erre felhívni a figyelmét. Alkoholisták, tébolyodottak, erkölcstelenek mind arra késztetik az orvost, mondja meg világosan és érthetően, hogy a szenvedés a bűn következménye. Azok, akik tudják, milyen elvek szabályozzák az életet, komolyan igyekezzenek elhárítani a betegség okait. Hogyan maradhat az orvos nyugodt, miközben a fájdalommal való állandó küzdelmet látja, és folytonosan a szenvedés enyhítésén munkálkodik? Vajon akkor jó és irgalmas ember, ha nem tanítja, hogy a szigorú mértékletesség a betegség ellenszere?

Tegyük világossá, hogy Isten parancsolatainak útja az élet útja! A természet törvényeit Isten állította fel, de Isten törvényei nem önkényes követelmények. A törvény - mind a fizikai, mind az erkölcsi - minden egyes "ne tedd" parancsa egy-egy ígéretet is rejt magában. Ha engedelmeskedünk, áldás kíséri lépteinket. Isten soha nem kényszerít arra, hogy helyesen cselekedjünk, de meg akar óvni a rossztól, és rá akar nevelni arra, ami jó.

Hívjuk fel a figyelmet az Izraelnek tanított törvényekre! Isten világosan megmondta nekik, hogyan éljenek. Megismertette velük mind a fizikai, mind a lelki jólétük alapját képező törvényeket, és megígérte nekik, hogy "távol tart az Úr tetőled minden betegséget" (5Móz 7:15) - ha engedelmeskedsz. "Vegyétek szívetekre mindezeket a igéket, amelyekkel én bizonyságot teszek ellenetek e mai napon." "Mert életük ezek azoknak, akik megnyerik, és egész testüknek egészség" (5Móz 32:46; Péld 4:22).

Isten szeretné, ha a tökéletesség útján olyan magasra jutnánk, amilyenre Krisztus, az ajándék által lehetséges. Arra szólít fel bennünket, hogy válasszuk a jót; hogy lépjünk kapcsolatba a menny eszközeivel; hogy kövessük azokat az elveket, amelyek kialakíthatják bennünk Isten képmását. Írott Igéjében és a természet nagy könyvében Isten feltárta az élet alapelveit. A mi feladatunk ezeket az alapelveket megismerni, és testünk és lelkünk egészségének helyreállításában Istennel engedelmesen együttműködni.

Az embernek tudatosítania kell azt, hogy az engedelmesség áldásait a maguk teljességében csak akkor élvezheti, ha Krisztus felkínált kegyelmét elfogadja. Krisztus kegyelme ad erőt az Isten törvényei iránti engedelmességre, és tesz képessé a rossz szokások bilincseinek széttörésére. Csak ezzel az erővel tud elindulni és állhatatosan megmaradni a helyes úton.

Az az ember, aki elfogadja a tiszta evangéliumot és az általa kínált erőt, meggyógyul bűn okozta betegségeiből. Az Igazság Napja felkél, "és gyógyulás lesz az Ő szárnyai alatt" (Mal 4:2). A világ semmilyen kincse sem tudja meggyógyítani a megtört szíveket, sem nem képes békét adni a léleknek, sem száműzni a gondot és a betegséget. Hírnév, lángész, talentum - mind kevés ahhoz, hogy vigaszt nyújtson a bánatos szívnek, vagy helyrehozza az elhibázott életet. Az embernek csak akkor lehet reménysége, ha Isten él a lelkében.

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 52

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2052&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2052&version=NT-HU

Magad elé tudod a következőt képzelni? Egy fiatalember lélekszakadtából rohan a városa felé, hogy elmondhassa a jó hírt. A tábornok küldte a csatatérről; szívében örömmel és ajkán nagyszerű hírrel szalad: a király győzött! Az ellenséggel vívott háborúnak közel a vége, a király hamarosan diadalt arat, és a béke nemsokára itt van! Egy ilyen képet fest le a 7. vers: „Mily szép, ha feltűnik a hegyeken az örömhírt hozó lába! Békességet hirdet, örömhírt (héberben: „jó dolgok hírét”) hoz, szabadulást hirdet. Azt mondja Sionnak: Istened uralkodik!”

Igen, Észak-Izraelt fogságba hurcolták az asszírok, és Júdára is babilóniai rabság várt. Igen, valóban rabszolgákká lettek Egyiptomban generációkkal ezelőtt (4. vers). Isten könyvében azonban a történetnek még nem volt vége. „Öltözz ékes ruhába, Jeruzsálem, ... mert nem jön már ide többé körülmetéletlen és tisztátalan” (1. vers). A jó hír üzenete négyrétű volt: béke, örömhír, megváltás, és annak megerősítése, hogy Isten még mindig a trónján ül (7. vers).

A jó hírrel a városhoz közeledő ifjúnak adott örömteli válasz is azonnali. A falakon álló őrök énekbe kezdenek, mert most már tudják, hogy személyesenl fogják meglátni a Sionba visszatérő királyt (8. vers). Ézsaiás ezután Babilon elestében és Isten győzelmében meglátja annak szükségét, hogy Isten népe megragadja a szabadság ezen pillanatát: „Távozzatok, távozzatok, vonuljatok ki onnan, (...) vonuljatok ki belőle, (...) mert az ÚR jár előttetek, Izráel Istene lesz mögöttetek is” (11-12. vers). Ez egy újabb felhívás arra, hogy jöjjünk ki Babilonból, mert az a halált jelképezi, Isten azonban életet és szabadságot szerzett a népének.

Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem a szolgálatomat Kaliforniában, ifjúsági lelkész voltam. Akkoriban az egyik kedvenc énekünk az Ézsaiás 52:7-re alapuló igei ének volt, „A mi Istenünk uralkodik” címmel. Milyen egyszerű és hatalmas üzenete van! Valóban milyen nagy ereje van egy reménnyel teli éneknek a gyötrelmek idején! Azt hiszem, Luther Márton mondta: „Ha nem olvashatom a Bibliát, imádkozom, ha nem imádkozhatok, énekelek.” Az én életemben ez többször is igaznak bizonyult. Ha elcsüggednénk, amikor sötétség és depresszió burkolja be a lelkünket, Sion énekeinek éneklése el fogja oszlatni a felleget, amit az ellenség helyezett oda, hogy minket elnyomjon. Énekelj! Énekelj új éneket az Úrnak! Énekelj reggel, énekelj délben és éjjel! Énekelj, függetlenül attól, van-e hangod hozzá! Ez mennyei angyalokat fog mellét hozni, akik csendben kiegészítik a te vágyakozásodat Isten felé.

Isten nagy dolgokra képes, hatalmas dolgokra! Mindössze annyit kell tennünk, hogy felnézünk, és úgy énekelünk, mintha ott volna!

Ron E. M. Clouzet

271. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   7. fejezetéhez (október 11-17.).

A keresztény orvosoknak megvan az a kiváltságuk, hogy Krisztus munkatársai lehetnek. Ők nem csak arra törekszenek, hogy kiváló orvosok legyenek, hanem megpróbálják a beteget Isten gyógyító erejével is összekapcsolni, mint a megbocsátás és a szeretet, bátorítva azokat, akikről gondoskodnak, hogy kapcsolódjanak össze Istennel, és rábízzák a lelküket. Betegeiket tanítaniuk kell az egészséges életmódra, annak érdekében, hogy együttműködjenek Istennel a testi és a lelki egészség helyreállításában.

A keresztény orvosoknak nagyszerű lehetőségük nyílik és felelősségük van abban, hogy Jézussal járjanak a nap minden órájában, miközben a betegek életét a kezükben tartják. Egyetlen látszólag apró tévedés a diagnózisban vagy az eljárásban halált jelenthet a beteg számára. De az orvos, aki Jézussal jár és a mennyei tudásért, tisztánlátásért esdekel a szorgalmas tanulás mellett, képes lesz határozott élet-halál döntéseket hozni, és biztos kézzel dolgozni.

Azok a betegek, akik hallják, hogy az orvosuk felemeli őket imában Istenhez, tökéletesen megbízhatnak az eredményben, hogy az Isten legjobb tudása szerinti lesz, és ők bizalommal és hálával telnek meg, ami elősegíti a testi gyógyulást. Valóban, az orvosok, akik tanulmányozzák Isten szavát, és megtervezik a gyógyulás szabályait, olyan szoros együttműködésben dolgoznak vele, hogy mások ezt látják majd a sikerük alapjának, és a hatásukra vonzani fogja őket a közelebbi kapcsolat felé Jézussal. Az istenfélő orvosok áldást jelentenek, bárhol is szolgálják az emberiséget.

Eileen VanTassel
Gyülekezeti vén, Riverside hetednapi adventista gyülekezetez, Washougal, Washington, USA
Fordította Gősi Csaba
 
  

2 megjegyzés: