2020. október 3., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 3 - SZOMBAT - Ézsaiás 43

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 5. fejezet 1907. nap

AZ IGAZI ORVOS-MISSZIONÁRIUS

5. fejezet (7. rész) – A lélek gyógyítása   

"Adok néktek hatalmat" 

A tizenkét apostolhoz hasonlóan a hetven tanítvány is, akiket Krisztus később küldött szolgálatba, természetfeletti képességeket kapott küldetése jeleként. Amikor munkájukat befejezték, örömmel tértek vissza, mondván: "Uram, még az ördögök is engednek nékünk a te neved által!" Jézus így válaszolt: "Látám a Sátánt, mint a villámlást lehullani az égből" (Lk 10:17-18).

Ettől fogva Krisztus követői tekintsék Sátánt legyőzött ellenségnek! Jézus a kereszten kivívta értük a győzelmet; és azt akarja, hogy a győzelmet tekintsék sajátjuknak. "Ímé - mondta -, adok néktek hatalmat, hogy a kígyókon és skorpiókon tapodjatok, és az ellenségnek minden erején; és semmi nem árthat néktek" (Lk 10:19).

A Szentlélek mindenható hatalma minden bűnbánó lélek védelmezője. Krisztus senkit, aki töredelmesen és hittel igényli védelmét, nem enged át az ellenség hatalmának. Az igaz, hogy Sátán nagy hatalmú lény, de Istennek hála, nekünk hatalmas Megváltónk van, aki kivetette a gonoszt a mennyből. Sátánnak tetszik, ha eltúlozzuk hatalmát. Miért nem beszélünk Jézusról? Miért nem magasztaljuk az Ő hatalmát és szeretetét?

Az ígéret szivárványa, amely a mennyei trónt körülfogja, az egész örökkévalóságon át hirdeti, hogy "úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (Jn 3:16). Ez az egész világegyetem előtt tanúsítja, hogy Isten sohasem hagyja magára gyermekeit a gonosszal vívott küzdelmükben.

Ezért biztosak lehetünk abban, hogy amíg a trón áll, Isten erejére és oltalmára mindig számíthatunk.

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 43

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2043&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2043&version=NT-HU

Ebben a fejezetben, valamint Ézsaiás könyvének többi ilyen szakaszában Isten kinyilatkoztatja saját reményteljes terveit csakúgy, mint az Izrael miatti csalódottságát. A 42. fejezet végén azt a szomorú kijelentést olvassuk, hogy Istennek át kellett adnia Izraelt ellenségei kezébe, bálványimádásuk miatt (42:23-25). Ebben a fejezetben Isten elmondja, hogy Izrael volt a az Ő tanúja, szolgája, akit azért választott, hogy bemutassa a pogány népeknek az Úr valódi jellemét és természetét: Ő az Úr, és rajta kívül nincs más Szabadító! (10-11. fejezet). De mint az a fügefa, melyet gyümölcs helyett csak levelek borítanak, Izrael is csak hivalkodó lombruhát viselt. Habár a pogányok szerettek volna életet kapni Izrael Istenétől, Izrael önző tetteivel és értékrendjével rejtve tartotta Őt a világ elől.

És így szólt Isten: „Mert én újat cselekszem” (19. vers).

Vízen és tűzön – az Úr tisztító útjain – is átküldelek majd, de nem fogsz megfulladni, és nem is égsz meg. Úgy képzelem, Júda népének néhány hűséges tagja emlékezett Ézsaiás szavaira, amikor közel egy évszázaddal később kénytelenek voltak átkelni a sivatagon és a nagy Eufrátesz folyón, mint a babiloni birodalom száműzöttei. Isten népét arról biztosítja, hogy elküldi Babilóniába őket, mint menekülteket (14. versszak). „Ha én cselekszem, ki másíthatja meg?” (13. vers).                                                                                                              

Ugyanakkor Izrael Megváltója emlékezteti is önfejű gyermekeit, hogy Ő az, aki „utat készített a tengeren… aki hagyta, hogy kivonuljanak a harci kocsik és a lovak”, amelyek „elaludtak és elhamvadtak, mint a mécses” (16-17. vers). Csakúgy, mint mikor az Úr legyőzte az egyiptomiakat a Vörös-tengernél, a legnagyobb nemzetet, amely abban az időben a földön létezett, a babiloniakra is gondja lesz a megfelelő időben. Sőt, azt mondja: „Ne a régi dolgokat emlegessétek” (18. vers), közel a szabadulás, „mert én újat cselekszem”.                                                                                                       

Elképesztő, ahogy milyen tartós Izrael hűtlensége – Isten töretlen hűsége ellenére (lásd 22-25. fejezet). Isten a mi önző tetteinkre és akaratának szándékos megtagadására is azt mondja: „vétkeidre többé nem emlékezem”. Miféle Isten tenne ilyet? Az Atya minden értelemben sokkal nagyobb, mint az emberi történelem legkiemelkedőbb szereplője. Nem úgy gondolkodik, mint mi, nem az alapján dönt, mint mi és nem a mi hajlamaink szerint jár el. Ő a maga a jóság, akinek örökké tart a szeretete.

„Én vagyok az, aki eltörlöm álnokságodat” – ígéri az Úr. És milyen kiváló érdemre tekintettel teszi ezt? A bennünk rejlő jóság alapján? Talán mert meg akar szabadítani az ellenség rontásától? A Mindenható ezt mondja: „önmagamért” (25. vers). A megbocsátást a legkiválóbb érdem – saját érdemei, Jézus Krisztus érdemei – alapján kapjuk.

Dicsőség Istennek, akitől minden áldás származik!

Ron E M Clouzet

269. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   5. fejezetéhez (szeptember 27 – október 3.).

Most van itt az ideje, hogy teljes szívünkkel és elménkkel elhiggyük Isten Igéjét. Ez a fejezet bemutatja, hogy milyen a testi egészség kapcsolata a lelki egészséggel. Talán nem tapasztaljuk meg a testi betegség múlását, amíg Jézus el nem jön ismét, azonban a szívünk és elménk meggyógyulhat a bennünk élő Jézus erejével.

Sokszor beszélgettem olyan betegekkel, akik mentálisan kerültek válságba. Jézushoz kiáltanak, hogy mentse meg őket, majd a hangjuk és a hanglejtésük démonikussá válik. Az elméért folyó harc bontakozik ki előttünk. Halkan Jézushoz kezdek imádkozni a veszély elmúltáért és a szenvedő beteg gyógyulásáért, aki a gondozásom alatt áll. „Jézus ismeri minden ember körülményeit.” (30. o.) Vágyik arra, hogy menedéket és gyógyulást keressünk nála.

Nézz fel Jézusra és összpontosíts a szavára! Naponta fogadd be, és beszélgess vele állandóan! Aztán higgyél abban, amit Ő mond. Ne várj arra, hogy „érezd” a szíved és az elméd gyógyulását. Ha bizonytalannak érzed magad, vagy sötétség vesz körül, nézz fel Jézusra. Ő lépésről lépésre vezetni fog téged. Kapaszkodj az ígéretébe, és Ő megújítja a szívedet. Ma jobban, mint valaha Krisztus szolgálatát kell választanunk teljes eltökéltséggel és teljes szívvel. Jézus megszabadít a bűn láncaitól, amely gúzsba köt, és megment a haláltól. 

Cheri Holmes
sürgősségi osztályon dolgozó nővér, Lynden, Washington, USA
Fordította Gősi Csaba

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése