2020. október 21., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 21 - SZERDA - Ézsaiás 61

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 8. fejezet 1925. nap

AZ ORVOS FELADATAI

8. fejezet (4. rész) – Az orvos mint nevelő  

Az első hitehagyás egyik legsiralmasabb következménye az, hogy az ember nem képes önmagán uralkodni. Csak akkor tud előrelépni, ha visszanyeri ezt a képességét.

A test az egyetlen eszköz, amelyen keresztül az értelem és a lélek jellemépítő tevékenysége megmutatkozik. A lelkek ellensége ezért irányozza kísértéseit fizikai képességeink csökkentésére és elkorcsosítására. Ha itt eredményt ér el, egész lényünket kiszolgáltatjuk a gonosznak. Fizikai természetünk hajlamai saját pusztulásunkat munkálják, hacsak nem helyezzük magunkat egy magasabb rendű hatalom uralma alá.

Testünket szolgává kell tennünk. Lényünk magasabb rendű képességeinek kell az uralmat gyakorolniuk. Szenvedélyeinket akaratunk alá kell rendelnünk, akaratunkat pedig Isten uralma alá. Szükséges, hogy az isteni kegyelem által megszentelt józan ész - mint királyi hatalom - tartsa uralma alatt életünket.

Isten követelményeit lelkiismereti üggyé kell tenni. Rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy kötelesek önmagukon uralkodni; hogy szükség van a tisztaságra, a falánkság és minden szennyes szokás elhagyására. Meg kell értetni velük, hogy szellemi és fizikai képességeiket ajándékba kapták Istentől, és hogy a lehető legjobb állapotban kell tartaniuk őket - az Ő szolgálatára.

Az ősi rítusban, amely az evangéliumot szimbolizálta, nem lehetett hibás áldozatot vinni Isten oltárára. Az áldozatnak, amely Krisztust jelképezte, hibátlannak kellett lennie. Isten Igéje ezzel a példával szemlélteti, hogy népe milyen legyen: "szent és feddhetetlen", "élő... Istennek kedves áldozat" (Ef 5:27; Róm 12:1).

Isten hatalma nélkül nem jöhet létre igazi megújulás. Az emberi korlátok az öröklött és szerzett hajlamokkal szemben olyanok, mint homokzátony az áradatban. Amíg Krisztus élete nem lesz személyes életünk éltető ereje, addig nem tudunk ellenállni a kívülről és belülről támadó kísértéseknek.

Krisztus eljött erre a világra, és Isten törvénye szerint élt, hogy az ember tökéletesen uralkodni tudjon a lelkét romboló természetes hajlamokon. A lélek és test Orvosa ad győzelmet a harcban álló gerjedelmeken. Ő minden lehetőséget biztosít ahhoz, hogy az ember tökéletes jelleművé váljék.

Ha valaki átadja magát Krisztusnak, értelme a törvény uralma alá kerül. Csak a királyi törvény hirdet szabadságot a foglyoknak. Ha az ember egyesül Krisztussal, szabaddá lesz. Ha meghódol Krisztus akarata előtt, visszakapja tökéletes emberi mivoltát.

Nem él a bűn szolgaságában, és a szenvedélyek fölé emelkedik az az ember, aki engedelmeskedik Istennek. Az ember legyőzheti önmagát, legyőzheti saját hajlamait, győzelmet arathat "a fejedelemségek", "a hatalmasságok", "az élet sötétségének világbírói" és a "gonoszság lelkei" felett, "amelyek a magasságban vannak" (Ef 6:12).

Sehol sincs nagyobb szükség erre a tanításra, és az sehol sem gyümölcsözőbb és hasznosabb, mint a családban. A szülőknek szerepük van a szokások és a jellem alapjának lefektetésében. A reformációs munkának Isten törvénye elveinek mind a testi, mind az erkölcsi egészséget érintő bemutatásával kell kezdődnie. Mutassátok ki, hogy az Isten Igéje iránti engedelmesség az egyedüli védelmünk a világot pusztulásba taszító bűnök ellen. Tegyétek világossá, hogy a szülők nemcsak önmagukért, hanem gyermekeikért is felelősséggel tartoznak. Vagy az engedelmességre vagy a törvényszegésre mutatnak példát gyermekeiknek. Példájukkal és tanításukkal határozzák meg családjuk sorsát. A gyermekek azzá lesznek, amivé szüleik alakítják őket.

Ha a szülők nyomon tudnák követni tetteik következményeit, és látnák, hogy példájuk és tanításuk hogyan örökíti tovább és növeli a bűn hatalmát vagy az igazságét, minden bizonnyal változtatnának eljárásaikon. Sokan elfordulnának a hagyománytól és attól, amit megszoktak, és elfogadnák az élet mennyei elveit..

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 61

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2061&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2061&version=NT-HU

Újra felharsan a kos-szarv kürt (a yōbēl)! Ezúttal nem figyelmeztetve (58:1), hanem Isten népének örömöt hozó szavakkal kísérve. A Messiás-Szolga szájából szólnak, aki az univerzum felséges Urának Lelkével teljes. Az „Úr kedves esztendejét” (2. vers) hirdeti, a Szabadulás évét. A zsidó naptárban minden ötvenedik év a szent böjt és ünneplés éve volt, mert felszabadulást és helyreállítást hozott, eloldozta azokat, akik bármilyen okból hűtlenek voltak. „Az Úr kedves esztendejének” érkezése a kegyelem kiáradását és szabadon bocsátást jelentett.

De ezek a szavak nem csak Izraelnek szólnak. A Messiás-Szolga valójában az ünnepek ünnepét harangozza be. Körülbelül 700 évvel emberi testet öltése előtt, Ézsaiás elmondta a világnak, hogy a Messiás a Földre fog születni és bár teljes mértékig Isten (8:8,10; 9:6), mégis alárendeli majd akaratát teljes engedelmességben a mennyei Atyának és a Léleknek (50:4-9). Szenvedni fog és meghal, de feltámad (52:13-53:12). Csak ezután köszönt be a kegyelem országa – a szabadulás ideje minden ember számára. Jézus ezt a szakaszt olvasta fel nyilvános szolgálata kezdetén (Lk 4:17-19), kijelentve, hogy Ézsaiás szavai hallgatóinak szeme láttára teljesednek. Ennek csodálatos hírnek kellett volna lennie, ehelyett megpróbálták megölni Őt istenkáromlásért.

A Messiás-Szolga bemutatja a szeretet fegyvereit, amiket Isten használ, hogy visszanyerje a világot a kegyetlen ellenség szorításából: a jó hír hirdetése, az összetört szívek bekötözése, a foglyok szabadon engedése, a gyászolók megvigasztalása, a csüggedt és rettegő lelkek megújítása, az elnyomott és kihasznált emberek önértékelésének helyreállítása. Ez a „helyettesítő Evangélium”: a kétszeres büntetés (40:2) helyett, amit érdemelnénk, szégyenünket kétszeres – örökké tartó – örömre váltja.

Összetört életek javítóivá, foltozóivá és helyreállítóivá válnak szó szerint és lelki értelemben véve is. Az életükben megmutatkozó isteni szeretet az emberek szívét az igazi imádat ősi útjára tereli, és helyreállítja Isten törvényébe vetett bizalmukat (4. vers). Királyi papság és szent nemzet lesznek, Isten szolgái (6. vers). Az Ő menyasszonya lesznek, csodálatosan beburkolva az igazság palástjába, a megváltás ruhájába, amit Ő, a vőlegény biztosít.

Isten megmentő munkája az emberek iránt mindig a felséges Isten Lelkén keresztül munkálkodó kegyelem által történik, és a Messiás-szolga küldetésében teljes dicsőségében megmutatkozott. Izrael számára a Messiás szavai azt jelentették, hogy a fogságból való szabadulás, Jeruzsálem és a Templom újjáépítése és a nemzetté való újraegyesülés csak a kegyelem Lelke által valósulhat meg (Agg 2:5, Zak 4:6).

A keresztény egyház gyökere és fejlődése beteljesedhet az evangélium Lélek által megerősített hirdetésében, és Isten embereinek jó példája által, akik olyanná alakulnak, amilyenné bárki válhat, ha a felséges Isten Lelke megpihen rajta, amiképpen tette ezt Mesterükkel is. Az ország, ami már van, de még eljövendő, a Kegyelem Királysága.

Aleta Bainbridge 

272. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   8. fejezetéhez (október 18-24.).

Ki vigyáz az egészségedre? Alapjában véve te. A mai mű világunkban az élet, a gondolkodás és az egészség józan elvei támadás alatt vannak. A mentális, a testi és a lelki egészség a gyakorlatban összefonódik és kihatnak egymásra – nem lehet őket elválasztani. Szerencsére Istennek megvan a saját orvos „csapata”, akik még mindig házhoz mennek, és szerencsére elérhetők számunkra. Megtalálod őket a mai olvasmányban.

Jó, ha eszünkbe jut, hogy míg a tálentumok adottak, a mag felnövekszik. A Lélek gyümölcse a Galáciabeliekhez írt levél 5:22-ben a „magból” nő ki, vagyis Isten szavából, amit a szívbe ültetnek el. Ez a mennyei gyümölcs nem nő a természetes szív köves talaján. Azonban, ó, milyen jó látni, ahogyan növekszik a Krisztus által megújított szívünkben, amikor alárendeljük magunkat az ő irányító szeretetének és legfelsőbb akaratának. Szeretet, öröm, békesség, szívesség, hűség…mértékletesség fog teremni benned, hasonlóképpen, mint ahogy egy átlagos kert növekszik. Amikor zöldséget ültetek, figyelem, művelem, védelmezem, kigyomlálom a gazt, ami elfojtaná az életét – és a csoda megtörténik: növekszik. A gyümölcs, amelyet termesztünk, Isten jelleme – az Ő jellemvonásai – a mennyei módon újjászületett szívben! A mértékletesség nem egy listán kipipálandó tétel – hanem a Krisztusban elrejtett életről szól. Műveljük hát a mennyei magot, amelyet belülre plántáltak és figyeljük, amint növekszik!

Vicki Griffin
Egészségügyi Szolgálatok Igazgatója/Lifestyle Matters
A Hetednapi Adventista Egyház Michigani Egyházterülete, USA
Fordította Gősi Csaba
 

 

2 megjegyzés: