2020. október 20., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 20 - KEDD - Ézsaiás 60

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 8. fejezet 1924. nap

AZ ORVOS FELADATAI

8. fejezet (3. rész) – Az orvos mint nevelő  

 Felkészülés az élet harcaira

Nem lehet elég gyakran hangsúlyozni, hogy az egészség nem a véletlen függvénye. Az egészség a törvénynek való engedelmességből következik. Ezt a tényt a versenyző atléták és más, erőpróbának kitett emberek is felismerték. A versenyzők a leggondosabban készülnek fel a küzdelemre. Alapos edzésnek és szigorú fegyelemnek vetik alá magukat. Fizikai szokásaikat gondosan szabályozzák. Tudják, hogy a testük valamely szervét, illetve annak működését gyengítő és bénító mulasztás, mértéktelenség vagy éppen vigyázatlanság biztos következménye: kudarc.

Mennyivel fontosabb, hogy ilyen körültekintéssel készítsük elő a siker útját az élet harcaiban! Nem látszatküzdelemre vállalkoztunk. Olyan harcot folytatunk, amelynek kimenetele az örökkévalóságra szól. Láthatatlan ellenséggel kell megvívnunk. Gonosz angyalok küzdenek a minden ember feletti uralomért. Az egészségre káros dolgok nemcsak a testi energiát csökkentik, hanem a szellemi és erkölcsi erőt is gyöngítik. Nehezebben tud jó és rossz között különbséget tenni - és ezért a rossznak ellenállni - az az ember, aki valamilyen egészségtelen szokásnak hódol. Így a vereség és kudarc veszélye is nagyobb.

"Akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de egy veszi el a jutalmat" (1Kor 9:24). A mi harcunkban mindazok győzhetnek, akik a helyes elvek követésével fegyelmezik magukat. Ezeknek az elveknek az élet részletkérdéseiben való követését sokan lényegtelennek tartják - túl jelentéktelen dolognak ahhoz, hogy figyelmükre számot tartson. A kockán forgó végső cél tükrében azonban semmi sem jelentéktelen, amivel dolgunk van. Minden tettünknek megvan a maga súlya azon a mérlegen, amely eldönti, hogy az életben győztünk-e vagy elbuktunk. Így hangzik a Szentírásban foglalt parancs: "Úgy fussatok, hogy (a jutalmat) elvegyétek" (24. vers).

Ősszüleink esetében a mértéktelenség vágyának Éden elvesztése volt a következménye. A minden dologban való mértékletességnek nagyobb szerepe van az Édenbe való visszajutásunkhoz, mint ahogy azt sokan képzelik.

Pál apostol az ősi görög sportjátékok versenyzőinek önmegtartóztatására hivatkozva ezt írja: "Mindaz pedig, aki pályafutásban tusakodik, mindenben magatűrtető; azok ugyan, hogy romlandó koszorút nyerjenek, mi pedig romolhatatlant. Én azért úgy futok, mint nem bizonytalanra; úgy viaskodom, mint aki nem levegőt vagdos: Hanem megsanyargatom testemet és szolgává teszem; hogy míg másoknak prédikálok, magam valami módon méltatlanná ne legyek" (1Kor 9:25-27).

A reform megvalósítása az alapigazságok világos megismerésén múlik. Miközben veszély rejlik a szűk látókörű filozófiában és a kemény, hideg ortodoxiában, ugyanakkor a meggondolatlan liberalizmusban is nagy veszély van. Minden maradandó reform alapja Isten törvénye. Mutassuk ki világosan, érthetően, hogy Isten törvényének engedelmeskedni kell! Elveit szüntelenül tárjuk az emberek elé, hiszen ezek az elvek éppúgy örökkévalóak és megmásíthatatlanok, mint Isten maga.

Mai Bibliai szakasz: Ézsaiás 60

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2060&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2060&version=NT-HU

Mint lenyűgöző napfelkelte, új nap virrad majd Isten megváltott népére a szörnyű sötétség éjszakája után. A babilóniai fogság idején Isten kiválasztott népeként a legsötétebb tapasztalatokat élik át. Úgy fogják érezni, Isten teljesen magukra hagyta őket (15. vers). Más népektől megvetettek lesznek, mintha sűrű, fekete halotti lepel borítaná őket. Sok évvel azelőtt, hogy ez a tragédia végül bekövetkezett volna, Isten küldött népének egy üzenetet, amely fényt jelent nekik az alagút végén. Milyen kegyelmes a mi Istenünk, hogy ezt tette!

Az előző fejezetekben láthattuk Isten ígéretét, hogy megmentőt küld Czírus perzsa király személyében, aki kiszabadítja őket a fizikai fogságból. S ami messze sokkal fontosabb, megígéri, hogy a rég várt Messiás kiszabadítja őket az erkölcsi rabságból, a lelki sötétségből és keserűségből, a vakságból, a lázadásból és a bálványimádásból. A szenvedő szolga helyreállítja megszakadt kapcsolatukat Istennel. Jahve valóban föléjük terjeszti dicsősége gyógyító szárnyait.

És nem kizárólag föléjük! A teremtés kezdetén, amikor még sötétség borította a földet, Isten parancsára: „Legyen világosság!”egy új világ kezdett kialakulni. Így a Messiás megváltó munkája utat készít az „új ég, és új föld” ígérete beteljesedésének.  Isten birodalmának alapjai letétetnek.

Az új birodalom szívdobbanása Isten dicsőítése lesz. Isten kifejezi reményét, hogy a visszatérő maradék végül az Ő álma szerint fog élni, elismerve, hogy a világ az Övé. Ézsaiás bemutatja a bővölködő életet, ami annak eredménye, hogy Isten által vezetett és az Ő szeretetének engedelmeskedő népként élnek.  A gazdagság és jólét, egészség és öröm ideje lesz ez. Olyan meggyőző erővel fog hatni, hogy a nemzetek és uralkodók, valamint a hűtlen családtagok is Sionba özönlenek Istenüket, az Urat, Izrael egyetlenét dicsőíteni.  Jeruzsálem a béke és tisztelet, az igazság és igazságosság városa lesz. Egy város, melynek „kapui éjjel és nappal be nem zároltatnak” (11., 13. vers). Megszűnik a bánat és az elidegenedés (21., 15. vers). Napra és holdra sem lesz szükség, mert Isten lesz örökre a világosságuk, és örökkévaló dicsőségük (19. vers). Az egész világegyetem az Ő birodalma lesz.

Ez a látomás egyértelművé teszi, hogy semmilyen emberi mulasztás nem állhatja útját Isten végső céljának a bolygó és az univerzum sorsával kapcsolatban. Minden egyén, vagy közösség, aki elfogadja Isten megváltását, a sötétségből Isten hajnalának világosságába lép. Számukra Isten országa már elérkezett! (1. vers).  A Jézus által megígért „bővölködő” életet fogják élni (Jn 10:10). A „világ világossága” lakozik majd bennünk, és „fel fognak kelni és fénysugárként világítani a sötét világban” (Mt 5:14-15). Az Ő dicsőségét jelző növény vesszőszálai lesznek (21. vers).

E felől semmi kétség. Olyan biztosan, ahogy a nagy „Vagyok” létezik, be fog következni, de „a maga idejében” (22b v.).

Aleta Bainbridge 

272. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN   8. fejezetéhez (október 18-24.).

Ki vigyáz az egészségedre? Alapjában véve te. A mai mű világunkban az élet, a gondolkodás és az egészség józan elvei támadás alatt vannak. A mentális, a testi és a lelki egészség a gyakorlatban összefonódik és kihatnak egymásra – nem lehet őket elválasztani. Szerencsére Istennek megvan a saját orvos „csapata”, akik még mindig házhoz mennek, és szerencsére elérhetők számunkra. Megtalálod őket a mai olvasmányban.

Jó, ha eszünkbe jut, hogy míg a tálentumok adottak, a mag felnövekszik. A Lélek gyümölcse a Galáciabeliekhez írt levél 5:22-ben a „magból” nő ki, vagyis Isten szavából, amit a szívbe ültetnek el. Ez a mennyei gyümölcs nem nő a természetes szív köves talaján. Azonban, ó, milyen jó látni, ahogyan növekszik a Krisztus által megújított szívünkben, amikor alárendeljük magunkat az ő irányító szeretetének és legfelsőbb akaratának. Szeretet, öröm, békesség, szívesség, hűség…mértékletesség fog teremni benned, hasonlóképpen, mint ahogy egy átlagos kert növekszik. Amikor zöldséget ültetek, figyelem, művelem, védelmezem, kigyomlálom a gazt, ami elfojtaná az életét – és a csoda megtörténik: növekszik. A gyümölcs, amelyet termesztünk, Isten jelleme – az Ő jellemvonásai – a mennyei módon újjászületett szívben! A mértékletesség nem egy listán kipipálandó tétel – hanem a Krisztusban elrejtett életről szól. Műveljük hát a mennyei magot, amelyet belülre plántáltak és figyeljük, amint növekszik! 

Vicki Griffin
Egészségügyi Szolgálatok Igazgatója/Lifestyle Matters
A Hetednapi Adventista Egyház Michigani Egyházterülete, USA
Fordította Gősi Csaba
 
  

3 megjegyzés: